Το “φύλλο των επιζώντων” από τα εναπομείναντα μέλη του Charlie Hebdo




Τα μέλη της συντακτικής ομάδας της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo που γλίτωσαν από τη χθεσινή επίθεση θα εκδώσουν την επόμενη εβδομάδα «ένα φύλλο των επιζώντων», το οποίο θα κυκλοφορήσει με τιράζ ενός εκατομμυρίου αντιτύπων, χάρη στη μεγάλη υποστήριξη που έλαβε η εφημερίδα, η οποία ενδέχεται να λάβει και κρατική βοήθεια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Η Σαρλί Εμπντό θα κυκλοφορήσει την επόμενη Τετάρτη και το τιράζ της θα είναι 1 εκατομμύριο αντίτυπα», έναντι 60.000 που είναι κανονικά, ανακοίνωσε ο δικηγόρος Ρισάρ Μαλκά μετά τη σύσκεψη των εναπομεινάντων μελών της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας.

Το επόμενο φύλλο της Σαρλί Εμπντό θα είναι μόλις 8 σελίδων έναντι 16 που είναι κανονικά.

«Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε μια μικρή εφημερίδα την επόμενη εβδομάδα. Θα κάνουμε κάτι. Είναι σημαντικό», δήλωσε ο Λοράν Λεζέ, ρεπόρτερ της εφημερίδας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Δεν θέλω να κάνουμε μια νεκρολογία, θέλω να κάνουμε μια εφημερίδα για να εκφράσουμε την πρόκληση του να υπάρχεις, την πρόκληση του να λες τα πράγματα, του να συνεχίζεις να πολεμάς κατά της μαλ…ίας, κατά της ανθρώπινης βλακείας, κατά του σκοταδισμού, κατά όλων των φονταμενταλισμών», υπογράμμισε.

Η συντακτική ομάδα θα ξεκινήσει να εργάζεται από αύριο Παρασκευή το πρωί στα γραφεία της εφημερίδας Liberation, η οποία προσέφερε καταφύγιο στην ομάδα της Σαρλί Εμπντό «για όσο διάστημα το χρειαστούν», όπως το είχε κάνει και το 2011 μετά τον εμπρησμό των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας.

Σχεδόν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στην ομάδα της Σαρλί Εμπντό.

«Έχουν άμεση ανάγκη χρηματοδότησης. Θα ξεκινήσουμε μια έκκληση για δωρεές η οποία θα μεταδοθεί από όλα τα μέσα ήδη από αύριο», δήλωσε ο Λουίς Ντρειφούς διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου της Le Monde.

«Τα έσοδα από το επόμενο φύλλο θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων. Η έκκληση για δωρεές θα γίνει λοιπόν για να μπορέσει να συνεχίσει (να εκδίδεται) η Σαρλί Εμπντό», πρόσθεσε.

Η έκκληση θα μεταδοθεί και στο εξωτερικό, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.

Στο μεταξύ η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει «εκτάκτως» μια βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για την εφημερίδα, αν κριθεί αναγκαίο.

Πριν την επίθεση η σατιρική εφημερίδα κινδύνευε με χρεοκοπία εξαιτίας των χαμηλών πωλήσεων. Τον Νοέμβριο είχε κάνει έκκληση για δωρεές, όμως είχε λάβει μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως τα τέλη της χρονιάς, την ώρα που στόχος της ήταν να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: