Τι πρέπει να κάνουν ο κ. Τσίπρας και οι δανειστές




Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Γιάννης Παλαιολόγος, σε άρθρο του στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «If the Radicals Win in Greece» αναφέρεται στην ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής και στον κίνδυνο μη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ή πολύ περισσότερο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τα δύο κρατούντα κόμματα και στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να επιδείξει σπάνια πολιτική ικανότητα για να προστατέψει τόσο την Ελλάδα, όπως και το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης. Θα πρέπει επίσης να μπορέσει να καταστήσει αποδεκτή την ιδέα του συμβιβασμού στα ριζοσπαστικά στοιχεία που βρίσκονται στο κόμμα του.

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ωστόσο ο μόνος που οφείλει να απομακρυνθεί από τον δογματισμό. Οι Ευρωπαίοι πρέπει και αυτοί να αναγνωρίσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αυστηροί. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα του 4,5% σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2016 και για τα επόμενα χρόνια δεν συνάδουν με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο καλύτερος τρόπος για την ελάφρυνση είναι η αναδιάρθρωση των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Η Τρόικα από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ζητήσει ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η χαλάρωση της εξάρτησης από τα καρτέλ, τις ισχυρές επαγγελματικές ενώσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για τους Έλληνες επιχειρηματίες.

http://www.wsj.com/articles/yannis-palaiologos-if-the-radicals-win-in-greece-1421788128

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: