Τι είπε για τις γεωτρήσεις ο Άιντα, που δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις στο Σ.Α.




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πρωταγωνιστές του παρασκηνίου και πάλι οι Βρετανοί επιχειρούν στη Νέα Υόρκη να προωθήσουν το δικό τους παιχνίδι για το Κυπριακό, θέλοντας να προσφέρουν κάλυψη στην Τουρκία.

Η Βρετανία, για ακόμη φορά, επιχείρησε να επιβάλλει τους όρους της τόσο στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό από τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα δημιουργώντας εντυπώσεις όσο και στη διατύπωση του περιεχομένου του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα,  κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την πρώτη του από τότε που ανέλαβε τη θέση αυτή, υιοθέτησε τη γνωστή τακτική των ίσων αποστάσεων. Κοντολογίς κάλυψε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά την τοποθέτηση του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έγινε από γραπτό κείμενο, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει κάνει μια χρονολογική παρουσίαση των γεγονότων, αποφεύγοντας τα σχόλια. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ανέφερε πως σε σχέση με την NAVTEX και τις σεισμογραφικές έρευνες του «Μπαρμπαρός», ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει το θέμα νομικά και η τουρκοκυπριακή πολιτικά! Περαιτέρω αναφερόμενος σε διάφορες απόψεις που καταγράφονται, είπε πως είτε θα αποσυρθεί η NAVTEX και θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις είτε θα συνεχισθούν και τα δυο. Η αναφορά αυτή έχει εκπλήξει πολλούς από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στις ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει από κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μερικές εκ των οποίων πιεστικές, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναφέρθηκε και στο κλίμα μέσα στο οποίο πρέπει να διεξάγεται ο διάλογος. Ρωτήθηκε από τους αντιπροσώπους της Ρωσίας και της Γαλλίας εάν θα πρέπει οι συνομιλίες να διεξάγονται «σε κατάλληλο κλίμα». Είπε επί τούτου, ότι οι δυο πλευρές είναι εναντίον του στάτους κβο και υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών. Δηλώνουν, συνέχισε, τη βούλησή τους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν δυσανάλογες πιέσεις προς τις πλευρές.

Στη συζήτηση θετικές παρεμβάσεις έκαναν οι αντιπρόσωποι της Γαλλίας, Ρωσίας, Ιορδανίας, Νέας Ζηλανδίας, Ισπανίας κι άλλων χωρών. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί κινήθηκαν στο ίδιο σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος. Οι Αμερικανοί διαφοροποιήθηκαν μόνο στη θέση πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξάγονται σε κατάλληλο κλίμα.

Η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανάλωσε το χρόνο στο θέμα της αποναρκοθέτησης ενώ μίλησε λιγότερο για το θέμα των αγνοουμένων. Για κανένα, σχεδόν,  άλλο θέμα.

* Ο λεγόμενος ΥΠΕΞ των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί προειδοποίησε πως σε περίπτωση συνέχισης της «επιθετικής στάσης της ε/κ πλευράς, το Μπαρμπαρός, θα επαναρχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες του».  Ο Ναμί τόνισε ότι το σκάφος θα παραμείνει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αμμοχώστου ως μια ένδειξη υποστήριξης των προσπαθειών του Έσπεν Μπάρθ Άιντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: