Θα δεχθεί τον εκβιασμό η Λευκωσία; Φόρμουλα για πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ




Του Κώστα Βενιζέλου

Να μην προχωρήσει η ENI σε νέες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως προγραμματίζει και ταυτόχρονα να αποχωρήσει από την περιοχή το σκάφος «Μπαρμπαρός».

Αυτή είναι «η συμβιβαστική φόρμουλα», που φαίνεται να προωθεί η Άγκυρα, επιχειρώντας να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας και να απομακρύνει τις όποιες πιέσεις στραφούν προς την πλευρά της στην περίπτωση που προχωρήσει σε ένα νέο γύρο ερευνών του «Μπαρμπαρός», νοτίως ή και δυτικά της Κύπρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θέλει ουσιαστικά να «παγώσουν» όλες οι εξελίξεις γύρω από το κεφάλαιο της ενέργειας, μέχρι να βρεθεί «κοινή συμφωνία» ως προς την αξιοποίηση του. Ενόψει του γεγονότος ότι η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως εάν συνεχίσει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός» δεν πρόκειται να επανέλθει στις συνομιλίες και με δεδομένο ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται κινήσεις «για αποκλιμάκωση της έντασης», η Τουρκία θεωρεί πως «η διέξοδος» είναι η διασύνδεση. Δηλαδή, σταματούν εκείνοι τις έρευνες, σταματά και η ΕΝΙ τις δικές της.

Το «πάγωμα» των ερευνών ευνοεί την Τουρκία καθώς πέραν από το γεγονός ότι «αποτρέπει τετελεσμένα», εκτιμά πως ο χρόνος μπορεί να διαφοροποιήσει τις ισορροπίες στην περιοχή προς όφελος της. Παράλληλα, οι Τούρκοι συντηρούν στις επαφές που πραγματοποιούν, κυρίως σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, τις προτάσεις τους για τον τρόπο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Προτάσεις που ουσιαστικά είτε απευθείας είτε διά των Τουρκοκυπρίων, η Άγκυρα θα αποτελεί μέρος του πακέτου, που θα αξιοποιήσει το φυσικό αέριο. Οι προσεγγίσεις της Άγκυρας φαίνεται ότι δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους εν δυνάμει μεσολαβητές που θεωρούν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει το θέμα των υδρογονανθράκων να συζητηθεί.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της προσπάθειας για διασύνδεση των νομίμων ερευνών των εταιρειών που έχουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία με τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, οι εξελίξεις προχωρούν. Οι έρευνες στο κοίτασμα «Αμαθούσα», αναμένεται να αρχίσουν ανά πάσα στιγμή καθώς η εταιρεία μπορεί μεν να λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις και τα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλά έχει να μετρήσει και το οικονομικό κόστος από την αναβολή ή και πάγωμα των ερευνών της.

Την ίδια ώρα, αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συσκεφθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για να αξιολογηθούν οι εξελίξεις και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Είναι προφανές ότι η Λευκωσία συνδέει τα επόμενα της βήματα και από τις τουρκικές κινήσεις και ειδικότερα με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην περιοχή. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των ερευνών, τούτο θα συνεχιστεί κανονικά ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν οι συζητήσεις και για πώληση φυσικού αερίου σε ενδιαφερόμενα κράτη της περιοχής. Τούτο θα αλλάξει και τα δεδομένα, καθώς θα συνιστά «ένα βήμα μπροστά» ως προς την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου.

Πρόσκληση από τον Ιορδανό βασιλιά

ΕΠΙΣΤΟΛΗ με την οποία τον προσκαλεί να επισκεφθεί σύντομα το Αμμάν, έστειλε ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η επιστολή έφθασε την Παρασκευή στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τον καθορισμό ημερομηνίας για την επίσκεψη, που θα είναι τους επόμενους λίγους μήνες, αναλόγως και του προγράμματος και των δυο.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρόσκληση του Ιορδανού βασιλιά συνδέεται με το ενδιαφέρον του Αμμάν να αγοράσει φυσικό αέριο. Η Ιορδανία επείγεται στο θέμα τούτο και φαίνεται πως θέλει να συζητήσει με την Κύπρο, λόγω και της γεωγραφικής γειτνίασης, τρόπους συνεργασίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 26 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Μπαχρέιν ενώ ανοικτή παραμένει η ημερομηνία για την επίσκεψή του στη Μόσχα.

Τουρκικά παιχνίδια με την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι απορροφημένη με την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο φαίνεται να απασχολεί την Κυβέρνηση η έντονη τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να αποκλείεται οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς Τουρκίας, είτε την περίοδο μέχρι τις εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται στις 25 Ιανουαρίου, είτε και αμέσως μετά.

Η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, που ενδεχομένως να συνεχισθεί και μετά τις εκλογές, σε συνδυασμό και με κάποιες ενέργειες της Άγκυρας, δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία την προηγούμενη περίοδο, πριν δηλαδή εισέλθει η χώρα σε προεκλογική, αντιμετώπιζε χαλαρά τις τουρκικές προκλήσεις. Ωστόσο δεν είναι λίγοι που παραπέμπουν σήμερα σε ένα σενάριο τύπου Ίμια, που όπως είναι γνωστό η Τουρκία προκάλεσε επεισόδιο πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέος πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης.

Όπως αναφέρουν ελληνικές πηγές, η Αθήνα επικεντρώνει την προσοχή της στην έκδοση από πλευράς της Τουρκίας αγγελίας για κινήσεις υποβρυχίων στην περιοχή νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου μέχρι και ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. Οι κινήσεις αυτές θα γίνονται στην περίοδο από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου και δεν αποκλείεται να συνδέονται και με τη δραστηριότητά τους νοτίως της Κύπρου. Όπως συναφώς μεταδίδεται από την Αθήνα, τουρκικό υποβρύχιο κινείται την τελευταία περίοδο βορείως της Κύπρου, χωρίς να πλησιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα με τις κινήσεις στη θάλασσα, έχουν ενταθεί και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Την περασμένη Πέμπτη αξιολογήθηκε η κατάσταση σε σύσκεψη στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία συνεχίσθηκε την επόμενη ημέρα στην παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και των επιτελών του Στρατού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: