Bloomberg: Γιατί πρέπει να νοιαστούμε και πάλι για την Ελλάδα;




Του Πανίκου Παναγιώτου

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η προεκλογική περίοδος και εκτιμήσεις για την «επόμενη μέρα» καταγράφονται σε δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο, επισημαίνει ιδιαίτερα ότι «ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιεί για κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη, καθώς ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία».

Σε άλλο δημοσίευμα – ανάλυση στο Μπλούμπεργκ, αφού γίνεται αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις, με τίτλο: «Γιατί πρέπει να νοιαστούμε και πάλι για την Ελλάδα», διατυπώνεται η άποψη ότι «η κίνηση του Γ. Παπανδρέου είναι δυνητικά μια καλή είδηση για τους διεθνείς πιστωτές, ειδικά αν το κόμμα του μπορέσει να κερδίσει 5% στις εκλογές, όπως έδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, αφαιρώντας υποστηρικτές από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ηγείται των δημοσκοπήσεων, αλλά η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία μειώθηκε ελαφρά στο 3,1%».

Η ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC σημειώνει ότι «η ΕΕ αναμένεται να δοκιμαστεί από δύο γεγονότα αυτό το μήνα: την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία και τις εκλογές στην Ελλάδα», προσθέτοντας επίσης ότι «συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και οι αγορές αντιδρούν επιφυλακτικά στις δηλώσεις του κόμματος περί μορατόριουμ πληρωμής του χρέους».

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, με κύριο άρθρο και με τίτλο «Μια κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της» υποστηρίζει ότι «το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρξε σημαντικό: Η πείνα, οι αυτοκτονίες και η ανεργία έχουν αυξηθεί απότομα, χάρη στις χρόνιες άστοχες πολιτικές λιτότητας. Έτσι, δεν είναι καθόλου συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα αυτό το μήνα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα».

Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα τη βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, έχουν παρατείνει και εμβαθύνει την οικονομική τους κατάρρευση. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικας ήταν ότι έμεινε η Ελλάδα με πολύ περισσότερο χρέος από ό, τι η χώρα θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: