Stratfor: Ο Τσίπρας ενδεχομένως να επιτύχει διαπραγμάτευση νέου προγράμματος




Ανησυχία και κρίσιμα ερωτήματα για τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης, εκφράζει ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Δεξαμενής Σκέψης Stratfor George Friedman, σε ανάλυσή του με τίτλο “The New Drivers of Europe’s Geopolitics” όπου και διαπιστώνει εντεινόμενο κατακερματισμό (fragmentation) της Ευρώπης και τάσεις όπως η επιθυμία αυστηρότερου ελέγχου των συνόρων, η ενίσχυση των εθνών-κρατών και η διάλυση της πολιτικής βάσης των ευρωπαϊκών χωρών.

Με αφορμή τη νίκη του ριζοσπαστικού αριστερού – όπως χαρακτηρίζεται – κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής δυναμικής στην Ευρώπη, μιας δυναμικής αμφισβήτησης της Ε.Ε. και των πολιτικών της, η οποία εκφράζεται, κατά κύριο λόγο, από κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, αλλά και από αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αρθρογράφου, ο ρόλος της Ελλάδας από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το 2008, μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει ιδιαιτέρως κρίσιμος, καθώς η χώρα ήταν η πρώτη που ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, η πρώτη στην οποία επιβλήθηκε η λιτότητα, η πρώτη που βίωσε το δυσβάστακτο βάρος και τα αποτελέσματα της λιτότητας και τώρα η πρώτη που εκλέγει μία κυβέρνηση που υπόσχεται να τερματίσει την λιτότητα.

Ο αρθρογράφος παρουσιάζει ένα σύντομο χρονικό της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, παραθέτει τις δύο αντικρουόμενες ρητορικές όσον αφορά την ελληνική κρίση – τη μεν γερμανική, σύμφωνα με την οποία η κρίση κρατικών χρεών ήταν αποτέλεσμα ανεύθυνων κοινωνικών πολιτικών, τη δε ελληνική, ότι η ευθύνη βαρύνει κυρίως τη Γερμανία για την πολιτική εξαγωγών της – και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα επιχειρήματα υπέρ της λιτότητας έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με τον Friedman η ΕΚΤ τερμάτισε – έστω και με μισή καρδιά – το καθεστώς λιτότητας την περασμένη εβδομάδα και η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σεισμό στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη θέση του ως προς την Ε.Ε. και υπάρχει βάσιμη υποψία ότι μπορεί να επιτύχει τη διαπραγμάτευση νέου προγράμματος που θα ελαφρύνει το βάρος των Ελλήνων, γράφει χαρακτηριστικά ο Friedman.

Κατά την ανάλυσή του, η Γερμανία μπορεί να μην ενδιαφέρεται εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, ωστόσο τρέμει στην ιδέα ανόδου πολιτικών κινημάτων στην Ευρώπη που μπορεί να τερματίσουν ή να εμποδίσουν ευρωπαϊκές δομές όπως η ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η γερμανική πολιτική εξαγωγών.

Ο αρθρογράφος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση του Ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί, υποστηρίζοντας ότι το ερώτημα για την Ευρώπη δεν είναι εάν μπορεί να διατηρήσει την τωρινή μορφή της αλλά πόσο ριζικά αυτή η μορφή θα αλλάξει.

http://www.stratfor.com/weekly/new-drivers-europes-geopolitics#axzz3PxWiORCF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: