Στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου ο “Βάρβαρος”




Στο παράνομο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου ελλιμενίστηκε χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο (CNA).

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, το πλοίο προσέδεσε σήμερα στο παράνομο λιμάνι Αμμοχώστου για ανεφοδιασμό χωρίς να έχει ανακοινωθεί ημερομηνία αναχώρησης του.

Οι αρχές του πλοίου ανέφεραν ότι η πορεία που θα ακολουθήσει το πλοίο θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες που θα δώσει η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

Εξάλλου, ο ΓΓ του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε στα κατεχόμενα ότι ήταν λάθος της Τουρκίας η αποστολή του Μπαρμπαρός, σημειώνοντας ότι για να επαναρχίσει ο διάλογος για λύση του Κυπριακού αφενός η Τουρκία δεν θα πρέπει να ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) και αφετέρου η ε/κ πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι.

Κάλεσε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να σταματήσει, κατά την έκφραση του, «να παίζει με το χρόνο, να αφήσει κατά μέρος τις μαξιμαλιστικές πολιτικές και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό», γιατί, όπως πρόσθεσε, «κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση, είναι εναντίον όλων των Κυπρίων».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Σάββα του ΚΥΠΕ, οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμες καθ` ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα καταδείξουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έκδοση ή όχι μιας νέας οδηγίας προς ναυτιλομένους.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν παράλληλα ότι σε περίπιτωση που εκδοθεί νέα οδηγία προς ναυτιλομένους ή υπάρξει παρεμπόδιση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΚΟGAS από πλευράς Τουρκίας, τότε θα πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων για τα περαιτέρω, στη βάση πλάνου μέτρων που φαίνεται να έχει ετοιμαστεί.

Όπως εξάλλου τονίζεται σε γραπτή δήλωση πέντε σημείων που εξέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, «ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή μου στον προκαθορισμένο διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Στη συνεδρία, που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, καθώς και για τις συνομιλίες που είχαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας αναφορικά με την εμπλοκή που σημειώθηκε στις συνομιλίες λόγω της έκδοσης της τουρκικής Navtex.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι η γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS στο δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα, στο τεμάχιο 9, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να διαρκέσει 80 με 90 μέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: