Στο ίδιο έργο θεατές στο μεγάλο φιάσκο




Του Κώστα Βενιζέλου

ΣΤΟ Κυπριακό διαχρονικά υπάρχει πάντα η διασύνδεση μιας παραμέτρου με τη λύση. Συνήθως, είναι αυτό που θα πρέπει να δώσουμε εμείς, πέραν των όποιων υποχωρήσεων στο Κυπριακό, για να καλοπιάσουν οι εν δυνάμει μεσολαβητές την Τουρκία. Πάντα, υπάρχει μια συγκυρία, ένα κίνητρο και ένας καταλύτης. Όλο αυτό το σκηνικό, που εξελίσσεται με τα χρόνια σε θέατρο του παραλόγου δεν καταλήγει πουθενά, γιατί η Τουρκία ευελπιστεί στο επόμενο «κίνητρο», στην επόμενη συγκυρία.

Ο καταλύτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέδωσε. Η Τουρκία μπορεί και να μην ενδιαφέρεται για ένταξη, βολεύεται ωστόσο και με μικρά ή μεγάλα δώρα από τους Ευρωπαίους. Οι τελευταίοι πολλές φορές «αλληθωρίζουν» και θεωρούν την Τουρκία ως κράτος-μέλος και την Κύπρο συνδεδεμένο κράτος και ενίοτε μπελάς. Οι ημερομηνίες σταθμοί δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επιδερμικών αναλύσεων των διαφόρων περιστασιακών αναλυτών του Κυπριακού αλλά και όσων παρακολουθούν το πρόβλημα με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Θα φύγει ο Ντενκτάς, θα κερδίσει ο Ταλάτ. «Τελείωσε» η Άγκυρα τον Ντενκτάς με ραβασάκι στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο του 2004, ανέλαβε ο Ταλάτ, που ακολουθούσε κατά γράμμα τις εντολές της Τουρκίας( όποιος πληρώνει τον λογαριασμό αποφασίζει). Το σενάριο για «κυβέρνησης λύσης» στην Τουρκία( εκτός από την «κυβέρνηση λύσης» στην Κύπρο), ήταν ένα παραμύθι που εξελισσόταν μπροστά μας με την Τουρκία να κερδίζει χρόνο και πόντους. Πώς στηνόταν το σκηνικό; Στην αναμονή για να εκλεγεί ο Ερντογάν, μετά να εδραιωθεί, να γίνει πρόεδρος, θα δώσει σίγουρα το δακτυλίδι της πρωθυπουργίας στον Νταβούτογλου. Και το αποτέλεσμα; «Μπαρμπαρός», απειλές και νταηλίκια. Το κίνητρο του φυσικού αερίου μετατράπηκε σε πιέσεις για να αναδειχθεί το θέμα ως δικοινοτικό και να ενταχθεί η Τουρκία στο πακέτο, ως η συντομότερη και φθηνότερη οδός για μεταφορά του. Διασύνδεση έγινε και με την κρίση και θα γίνει με πολλά άλλα, πλην όμως είναι σαφές πως το θέμα δεν είναι οι «ανακαλύψεις» των μεσολαβητών. Είναι τα στρατηγικά συμφέροντα και οι αφελείς του μικρού χωριού.

Το Κυπριακό δεν έχει λυθεί εξαιτίας της Τουρκίας. Το Κυπριακό δεν λύθηκε γιατί με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται, ακόμη, τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και άλλων τρίτων χωρών. Η Άγκυρα ουδέποτε έχει συναινέσει γιατί στόχευε και στοχεύει το απόλυτο.

Το Κυπριακό δεν συνοδεύεται από χαμένες ευκαιρίες. Παρέμεινε άλυτο από τη μια επειδή αυτό που προσφερόταν μέχρι σήμερα δεν είναι βιώσιμο, δημοκρατικό και από την άλλη, γιατί η ε/κ πλευρά διαχειριζόταν το θέμα σε λανθασμένη βάση. Δεν λάμβανε υπόψη τις ευρύτερες εξελίξεις, δεν αξιοποιούσε συγκυρίες, ούτε και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει (Ε.Ε., γεωστρατηγική θέση κλπ). Κινείτο με τη λογική του στύλο-στύλο άνεση και υποταγμένη στα σύνδρομα του ηττημένου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: