Σκληρή λιτότητα και ανθρωποσφαγή στην Ελλάδα




Η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και η ανθρωποσφαγή που προκάλεσε ξεπέρασε κατά πολύ τα «αμαρτήματα» που είχε διαπράξει η χώρα, αναφέρει ο Joerg Bibow, καθηγητής οικονομικών στο Skidmore College, σε άρθρο γνώμης στον ακαδημαϊκό ενημερωτικό ιστότοπο THECONVERSATION.COM με τίτλο «Europe must drop austerity and end Greece’s pain to save euro».

Προσθέτει ότι οι υποσχέσεις ότι ο πόνος θα ήταν σύντομος, καθώς η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις θα ενίσχυαν σύντομα την ανάπτυξη, ήταν απατηλές ή ανέντιμες εξαρχής.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η λιτότητα δεν θεράπευσε τον ασθενή, αλλά τον κατέστησε ακόμη πιο άρρωστο. Το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων διάσωσης ύψους 240 δις ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους που κατείχαν οι ξένοι, αποτρέποντας τις χρεοκοπίες τραπεζών στις πιστώτριες χώρες, ενώ παρείχαν ελάχιστη στήριξη στους Έλληνες.

Είναι απολύτως σαφές σήμερα ότι τα επίσημα δάνεια δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ καθ’ ολοκληρίαν, μολονότι οι πολιτικοί της Ευρωζώνης και οι πολιτικές της παραμένουν επικεντρωμένες στην τιμωρία παρά στην συγχώρεση. Εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στις επερχόμενες εκλογές, αναφέρει ο αρθρογράφος, σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος και τις πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα.  Παρά την άρνηση έως τώρα της Γερμανίας, η δυναμική αυτής της σύνθετης διαδικασίας θα μπορούσε να εκτροχιαστεί καθώς αυξάνεται, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η αντίσταση στην λιτότητα ακόμη και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Οι αρχές της Ευρωζώνης ή οι όποιες άλλες το αγνοήσουν αυτό, θα έχουν και την ευθύνη σημειώνει ο αρθρογράφος, καταλήγοντας ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένα κοινό επενδυτικό πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτείται από την έκδοση ευρωομολόγων, για την αναγέννηση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

http://theconversation.com/europe-must-drop-austerity-and-end-greeces-pain-to-save-euro-36041

Οι διεθνείς αγορές αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία επισημαίνει ο John Weeks, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σε άρθρο γνώμης στον  THECONVERSATION.COM με τίτλο «Markets threaten Greek democracy ahead of election» με αφορμή την εμπλοκή και επιρροή τους στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές.

Ο αρθρογράφος ασκεί παράλληλα κριτική στην λιτότητα που επιβάλλεται στην Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ιδεολόγοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Bundesbank παραμένουν προφανώς αφοσιωμένοι στην καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, στην προσπάθειά τους να τη σώσουν».

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η καταστροφή της οικονομίας είναι εμφανής σε κάθε έκφανση σχεδόν της ανθρώπινης ευημερίας στην Ελλάδα, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί να μιλούν για «ανθρωπιστική κρίση».

http://theconversation.com/markets-threaten-greek-democracy-ahead-of-election-36034

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: