“Σιβηρία” η Ελλάδα από την επέλαση του χιονιά




Πάγωσε όλη η Ελλάδα από την επέλαση του χιονιά ενώ πολικές θερμοκρασίες επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενώ ακινητοποιημένα επί ώρες έμειναν δεκάδες αυτοκίνητα τόσο στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας όσο και στην κεντρική Πελοπόννησο.

Χιονόνερο και χιόνι στα βόρεια αλλά και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στην Αττική όπου τις επόμενες ώρες ο καιρός θα είναι πολύ κακός με ελάχιστα διαστήματα ηλιφάνειας.

Με πολλές δυσκολίες διεξάγονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των θυελλωδών ανέμων 9 και 10 μποφόρ. Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο προς τον Αίγινα με πλοία κλειστού τύπου.

Κανονικά γίνονται και τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνα. Κλειστό παραμένει το Ρίο-Αντίρριο ενώ δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου, Κεραμωτή-Θάσος και Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά-Ζάκυνθο.

Η εθνική μετερεωλογική υπηρεσία εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για βορειοανατολικό βορειοδυτικό κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο, Θρακικό, Στενό Καφηρέα Νότιο Ευβοϊκό και θάλασσα Κυθήρων.

Ο καιρός… Σιβηρίας αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά το μεσημέρι όπου και θα περιορισθούν οι χιονοπτώσεις αλλά το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Οι αρνητικές, θερμοκρασίες αλλά και οι συνθήκες ισχυρού ψύχους, με παγετό στο οδικό δίκτυο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, από νωρίς χθες το πρωί.

Στον ένα βαθμό Κελσίου υπό του μηδενός, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στην πόλη των Σερρών, με υγρασία 75% και συννεφιά με πιθανή χιονόπτωση.

Στον Πολύγυρο χιονίζει, με τη θερμοκρασία στους πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν, και την υγρασία στο 79%.

Αίθριος είναι ο καιρός στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται στους μείον εννέα βαθμούς Κελσίου και την υγρασία στο 79%.

Στα χιονοδρομικά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί συννεφιά. Σε λειτουργία για χιονοδρομία, τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, των 3-5 Πηγαδιών, του Πισοδερίου, της Βασιλίτσας, του Ελατοχωρίου, αλλά και του Φαλακρού. Σε λειτουργία για βόλτα ο εναέριος διάδρομος στο χιονοδρομικό κέντρου του Περτουλίου. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου γίνονται εργασίες για διάστρωση της πίστας χιονοδρομιών.

Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους, στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, με έμφαση στις ορεινές περιοχές των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς πρέπει να έχουν μαζί τους, τον απαραίτητο εξοπλισμό και αλυσίδες.

ΑΡΤΑ: Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της ‘Αρτας, ένας 55χρονος από την Φιλιππιάδα, καθώς ο δυνατός άνεμος τον πέταξε από τον μπαλκόνι του σπιτιού του, που βρίσκεται σε 4ο όροφο πολυκατοικίας. Ο άτυχος άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Στην Φιλιππιάδα πνέουν ισχυροί άνεμοι από το μεσημέρι και δημιουργούν πολλά προβλήματα από πτώσεις δένδρων και αντικειμένων. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στον περιφερειακό δρόμο της ‘Αρτας, όταν στις 6 το απόγευμα ο άνεμος ανέτρεψε νταλίκα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν μέχρι και τα 12 μποφόρ, πλήττουν την Ήπειρο τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία είναι πολλές οι πτώσεις δένδρων και αντικειμένων μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και σε χωριά, ενώ παρατηρούνται σε πολλές περιοχές διακοπές του ηλεκτρικού λόγω πτώσεως κολώνων της ΔΕΗ.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί αμέτρητες κλήσεις ενώ στις παραλίμνιες περιοχές το νερό της λίμνης φτάνει στους δρόμους και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών το οδόστρωμα έχει μετατραπεί σε παγοδρόμιο.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρούνται στα προάστια των Ιωαννίνων, Πέραμα και Ελεούσα καθώς και στις ορεινές περιοχές της ‘Αρτας που έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι από το απόγευμα.

ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ: Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό, από το ύψος της Θήβας έως και το Μαρτίνο, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Αντίστοιχα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή της λίμνης Υλίκης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην Αττική, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χλμ, δηλαδή από το ύψος της Μάνδρας στο ρεύμα προς τη Θήβα, καθώς και από το 30ό χλμ στο ρεύμα προς Αθήνα, η κυκλοφορία πραγματοποιείται, επίσης, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε όλο το δημοτικό επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του δήμου Μάνδρας, δηλαδή στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων και του Αλεποχωρίου.

Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας- Δερβενοχωρίων, στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Ν. Μάκρης, από το στρατιωτικό νοσοκομείο 414 έως τη διασταύρωση του Αγίου Πέτρου και στη λεωφόρο Πάρνηθος από το 22ο χλμ, δηλαδή από το τελεφερίκ ως το καζίνο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το πρωί.

Για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών στην ιστοσελίδα της αστυνομίας www.hellenicpolice.gr έχει ενεργοποιηθεί ειδικό μπάνερ που επικαιροποιείται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα, τις διακοπές κυκλοφορίας και τη χρήση αλυσίδων σε όλη την επικράτεια.

Φωτογραφία ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: