Συρία: Δυσαρέσκεια για την παράνομη είσοδο αμερικανών διπλωματών




Η συριακή πλευρά εξέφρασε τη Δευτέρα τη δυσαρέσκειά της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ και ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Πίτερ Γκάλμπραϊθ εισήλθαν στη Συρία χωρίς να τους έχει εκδοθεί θεώρηση εισόδου παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία της χώρας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζαφάρι, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις προκειμένου να λαμβάνουν τα «απαραίτητα μέτρα ώστε οι υπήκοοί τους να μην εισέρχονται παράνομα στο συριακό έδαφος».

«Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη Συρία», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε ο Τζαφάρι με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του, μιλώντας γενικά, σχετικά «με ορισμένους δημοσιογράφους και εξέχουσες προσωπικότητες» που εισέρχονται παράνομα στη Συρία, ωστόσο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Μακέιν ο οποίος είχε εισέλθει στη χώρα τον Ιούνιο του 2013. Όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος του Αμερικανού γερουσιαστή την περίοδο εκείνη, ο Μακέιν είχε επισκεφτεί τη χώρα τον Μάιο του 2013 και είχε συναντηθεί με αντάρτες της Συρίας.

Ο Τζαφάρι αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Κουσνέρ στη χώρα το Νοέμβριο του 2014 καθώς και άλλων Αμερικανών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: