Η συνέντευξη-πόλεμος Βαρουφάκη στο βρετανικό BBC και η επικοινωνία με τον Λιού στην Ουάσιγκτον




Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, βγήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο βρετανικό δορυφορικό δίκτυο BBC και την εκπομπή BBC Newsnight, σε μια συνέντευξη που δεν έγινε υπό τις καλύτερες συνθήκες! Παρόλα αυτά έδωσε ειδήσεις, στις οποίες θα αναφερθούμε στη συνέχεια. [Σε μία άλλη εξέλιξη, ο κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού από τον οποίο ζήτησε υποστήριξη].

Η προσπάθεια του υπουργού να διαχειριστεί επηρεάζοντας το διεθνές αρνητικό κλίμα που απειλεί την οικονομία της Ελλάδας και ο ίδιος το αντιλαμβάνεται καλά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, σαν μια ακόμα συνέντευξη από τις εκατοντάδες που έχει δώσει σε ξένα μέσα στην καριέρα του.

Αρχικά, εντύπωση προκάλεσε η στάση της δημοσιογράφου, η οποία κινούμενη στα όρια της αγένειας προς τον καλεσμένο της, ο οποίος μάλιστα δεν έχει την αγγλική ως μητρική γλώσσα, όσο καλά και να τη χρησιμοποιεί, τον διέκοπτε συνεχώς, ενώ δεν σεβάστηκε το γεγονός ότι είχαν τοποθετήσει τον Έλληνα υπουργό σε μπαλκόνι του ξενοδοχείου ξενοδοχείου για να έχουν στο πλάνο το ελληνικό Κοινοβούλιο…

Ο άνθρωπος κρύωνε εμφανώς, υπήρχε καθυστέρηση στον ήχο και εν ολίγοις βρέθηκε σε δύσκολη θέση, που τον υποχρέωσε να διαμαρτυρηθεί στην οικοδέσποινα της εκπομπής, μιλώντας ακόμα και για αγένεια προς το πρόσωπό του, ενώ διαμαρτυρήθηκε έντονα και για τα στοιχεία του ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου που προηγήθηκε, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, έβριθε ανακριβειών.

Παρόλα αυτά και ασχέτως αν κάποιος υποστηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση ή όχι, δεν μπορεί παρά να δείξει σεβασμό στη μαχητικότητα με την οποία ο Βαρουφάκης προσπάθησε να περάσει μια εικόνα μιας άλλης Ελλάδας, ενώ επιχείρησε και να εξωραΐσει και την εικόνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το ξεκίνημα της οποίας μόνο ως ρόδινο δεν θα μπορούσε να περιγραφεί.

Το επιχείρημα που αφορούσε το διεθνές ακροατήριο, ήταν ότι στόχος είναι να μειωθεί το κόστος διάσωσης της Ελλάδας για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη και όχι αυτός να πληρώνει για να αναχρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος, δηλαδή τα χρήματά του πηγαίνουν σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα των δηλώσεων, αλλά και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, «χάθηκαν στη μετάφραση» (lost in translation), με αποτέλεσμα να έχει δοθεί μια εντελώς στρεβλή εικόνα για τη συνάντηση αυτή καθαυτή, την οποία τη χαρακτήρισε σε ελεύθερη μετάφραση «πολύ παραγωγική» (very fruitful). Είπε επίσης, ότι ίσως έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις στα αγγλικά για να μην προκύπτουν τόσες παρανοήσεις.

(Σημαντική Σημείωση: Ποιος ξέρει άραγε εάν ο όρος ΕΠΙΤΡΟΠΗ που χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του ο Βαρουφάκης περιγράφοντας την Τρόικα, δεν μεταφράστηκε ως Commission, με αποτέλεσμα αυτό να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ενδεχομένως θεώρησε ότι μιλούσε… για την Κομισιόν, το οποίο όντως θα αποτελούσε μέγιστο διπλωματικό ατόπημα και συνολική αμφισβήτηση της ΕΕ!)

Εντύπωση προκάλεσε το καθησυχαστικό μήνυμα που έστειλε προς την κινεζική πλευρά, αφού όταν ρωτήθηκε για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και τη διατήρηση υπό αποκρατικοποίηση εταιριών στον έλεγχο του δημοσίου, έδωσε ως παράδειγμα την κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, για την οποία δήλωσε πως έχει την αμέριστη υποστήριξή του και δήλωσε ότι εργάζεται για την προσέλκυση επενδύσεων με τον ίδιο προσανατολισμό, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα!

Η τρίτη είδηση και ίσως η κύρια, δεδομένων των εξελίξεων λίγες ώρες νωρίτερα με τον Ντάισελμπλουμ, ήταν η πλήρης διάψευση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να συζητήσει με τους εταίρους της, για να καταλήξουμε ως Ελλάδας σε μια νέα συμφωνία, αφού τα μέλη της Τρόικας, παρόλο που είναι… «πολύ καλοί άνθρωποι», όπως είπε, έχουν σαν αποστολή να επιβάλλουν και να επιβλέψουν ένα πρόγραμμα που έχει πλήρως αποτύχει και έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση φασιστών (αναφορά στη Χρυσή Αυγή και την εκλογική της επιρροή).

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επίσης, ερωτώμενος εάν εμπιστεύεται τη Γερμανία και την κυβέρνησή της, απάντησε με ένα ξεκάθαρο «ναι» («yes I do», με την καθυστέρηση στον ήχο να δίνει αρχικά την αίσθηση ότι κόμπιασε), θυμίζοντας παράλληλα άρθρο του στη γερμανική Handelsblatt όπου αναφερόταν στην ανάγκη της Ευρώπης να υπάρξει μια Γερμανία που να φέρει σε πέρας τον ηγετικό της ρόλο.

Εν κατακλείδι, για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, είπε ότι αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας και «τρίπλαρε» την ερώτηση της δημοσιογράφου εάν συμφωνεί με τους κυβερνητικούς εταίρους ή είναι το αναγκαίο κακό, λέγοντας «ο κ. Κάμερον [στη Βρετανία] συμφωνεί πάντα με όσα λέει ο κ. Κλεγκ [κυβερνητικός εταίρος];»…

PHOTO via www.bbc.co.uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: