Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε στο περιθώριο των συζητήσεων στο Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά και όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδούλου, κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον Τζον Κέρι την απόφασή του να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, «υπό τις παρούσες συνθήκες των εκβιασμών και των απειλών από την πλευρά της Τουρκίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Τζον Κέρι επανέλαβε την πάγια θέση της αμερικανικής πλευράς, αναφορικά με το «αναφαίρετο δικαίωμα της της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Ο Νίκος Χριστοδούλου πρόσθεσε, ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για τη δημιουργία των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτή την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: