Σήμερα το ψήφισμα του Σ.Α. για την Κύπρο




Ηνωμένα Εθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Για τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) έχει οριστεί η ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία αναμένεται να υιοθετηθεί ομόφωνα το ψήφισμα για την ανανέωση μέχρι τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το τελικό προσχέδιο που συμφωνήθηκε στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών, περιέχει αρκετές από τις εισηγήσεις που προώθησε η κυπριακή μόνιμη αντιπροσωπεία, με τη βοήθεια φίλων της Κύπρου στο Σ.Α. κι όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, το κείμενο κρίνεται ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνθήκες στις οποίες διεξήχθησαν οι διαβουλεύσεις, την αρνητική στάση της Βρετανία, την έλλειψη βοήθειας από τις ΗΠΑ και τις παρεμβάσεις προς τα μέλη του Σ.Α. από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ. Σ’ αυτά να προστεθούν κι οι προσπάθειες της Τουρκίας να συμπεριληφθούν έστω και με έμμεσο τρόπο αναφορές της παραγράφου 36 της έκθεσης του ΓΓ για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τις τουρκικές δυνάμεις για αποκατάσταση στα Στροβίλια του καθεστώτος που υπήρχε προ της 30ής Ιουνίου του 2000.

Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σε σχέση με το προηγούμενο ψήφισμα, είναι οι εξής:
Στην παράγραφο 4 του προοιμίου, το Σ.Α. «εκφράζει την υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας τη σημασία του εποικοδομητικού περιβάλλοντος – μία αναφορά που συμπεριλήφθηκε μετά από επιμονή της κυπριακής αντιπροσωπείας – και ζητώντας την έναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση, με προσανατολισμένο σε αποτελέσματα τρόπο, όπως συμφωνήθηκε στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις 11 Φεβρουαρίου 2014, και τονίζοντας την ανάγκη για ανανεωμένες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν».

Η 5η παράγραφος του προοιμίου, μετά από μία μικροαλλαγή, για λόγους επικαιροποίησης του ψηφίσματος, γίνεται ως εξής:

“Τονίζοντας τη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα στην πλήρη, ευέλικτη και εποικοδομητική εμπλοκή όλων των πλευρών στις διαπραγματεύσεις και σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη επιφέρει ως αποτέλεσμα μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως τίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., ενθαρρύνοντας τις πλευρές να εντείνουν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα θέματα ουσίας που δεν έχουν επιλυθεί κατά τρόπον αλληλένδετο και τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο”.

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η παράγραφος 13 του προοιμίου για τους αγνοουμένους, κατόπιν επίμονων προσπαθειών της Κυπριακής αντιπροσωπείας, με στόχο να αλλάξει η ελλιπής εικόνα που έδινε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα.

Μετά τις προσθήκες, η παράγραφος έχει ως εξής:

«Το Σ.Α. Συγχαίρει το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων της, σημειώνοντας ότι σχεδόν το ήμισυ των αγνοουμένων δεν έχει ακόμη εντοπιστεί και περισσότερο από το 70% δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, προτρέποντας το άνοιγμα της πρόσβασης σε όλες τις περιοχές ταχέως, για να επιτραπεί στην Επιτροπή να φέρει σε πέρας το έργο της κι έχοντας εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων».

Στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο ψήφισμα υπάρχουν μόνο στην πρώτη παράγραφο, όπου ζητείται η επείγουσα έναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων και στην Πέμπτη, όπου η πρόσκληση προς τις πλευρές να παράσχουν πρόσβαση στην επιτροπή γίνεται με ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα. Οι Βρετανοί δεν δέχθηκαν να συμπεριληφθεί στην πρώτη παράγραφο το υπόλοιπο μέρος της σχετικής παραγράφου 26 της έκθεσης του ΓΓ, όπου ο κ. Μπαν απηύθυνε «έκκληση στις δύο πλευρές να βρουν έναν τρόπο για να επιτευχθεί χωρίς καθυστέρηση» η επείγουσα έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη παράγραφος του διατακτικού διαμορφώνεται ως εξής:

“To Σ.Α. Αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, αλλά επισημαίνει ότι αυτή δεν υπήρξε επαρκής και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια συνολική και διαρκή διευθέτηση, και ζητά την επείγουσα έναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου στα ουσιώδη ζητήματα».

Τέλος η πέμπτη παράγραφος έχει ως εξής:

«Χαιρετίζει όλες τις προσπάθειες προς διευκόλυνση των προϋποθέσεων εκταφής της Επιτροπής Αγνοουμένων, και καλεί όλα τα μέρη να παράσχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα πλήρη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, δεδομένης της ανάγκης να εντατικοποιηθεί το έργο της επιτροπής».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: