Σε προεκλογικό κλίμα, με δριμύ ψύχος ο αγιασμός των υδάτων




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Ελλάδα συνέπεσαν με δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα, αλλά και με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη πόλη της Καβάλας, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, ελληνικών αλλά και πολλών ξένων, εστιάστηκε στο λιμάνι του Πειραιά και κυρίως στο πρόσωπο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Εκεί, στο πρώτο λιμάνι της Ελλάδας, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και τις ένοπλες δυνάμεις  η Αναπληρώτρια Υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά. Επίσης παρέστη, υπό την θεσμική ιδιότητα του πρώην Αντιπροέδρου της προηγούμενης Βουλής, ο Γιάννης Τραγάκης.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να παραστεί στον Αγιασμό επισημάνθηκε ως «ενδιαφέρουσα» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν είναι «άνθρωπος της Εκκλησίας».

Το τελευταίο διάστημα όμως, έχει κάνει αξιοπρόσεκτα ανοίγματα προς τη θρησκεία, τόσο με τη μετάβαση και παραμονή του για λίγες μέρες στο Άγιον Όρος, όπου και ζήτησε να τον αφήσουν μόνο για να προσευχηθεί ενώπιον της εικόνας της Παναγίας, όσο και με την επίσκεψή του στο Βατικανό, όπου συναντήθηκε και με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, όπως και τότε, σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας «ενδέχεται να κάνει αυτά τα άνοιγμα και για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά και για να ενισχύσει την εικόνα ενός αυριανού Πρωθυπουργού, που δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, με βαθιά μάλιστα πίστη».

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στην Καβάλα και ευχήθηκε υγεία σε όλους τους Έλληνες «και προκοπή στην πατρίδα μας, ώστε τώρα που σηκώθηκε στα πόδια της να μην κυλήσει ξανά».

Ακόμη ευχήθηκε υγεία και φώτιση σε όλους τους κολυμβητές που τόλμησαν να πέσουν στα παγωμένα νερά του λιμανιού της πόλης για να ανασύρουν το σταυρό. Ιδιαίτερα στον 35χρονο άνδρα που έπιασε τον σταυρό ευχήθηκε κάθε καλό στη ζωή του.

Στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του Πειριά, ο κ. Τσίπρας στεκόταν δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κρατώντας στα χέρια του ένα λευκό περιστέρι – που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα – το οποίο στη συνέχεια ελευθέρωσε.

Στο τέλος, ευχήθηκε «το φως της δικαιοσύνης και της αλήθειας να ζεσταίνει από εδώ και εμπρός την πατρίδα μας».

Ο Τίμιος Σταυρός ερρίφθη από τον Αρχιεπίσκοπο στα παγωμένα νερά του λιμανιού του Πειραιά, ανάμεσα στα τρία ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού Καλλιστών, Ευρώπη και Καλλιστώ, και ανασύρθηκε από άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου βρίσκεται για προεκλογική περιοδεία, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευχήθηκε υγεία σε όλους τους Έλληνες «και προκοπή στην πατρίδα μας, ώστε τώρα που σηκώθηκε στα πόδια της να μην κυλήσει ξανά».

Μέσα στο εκλογικό κλίμα των ημερών και η δήλωση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμένου, που παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Άγιο Νικόλαο Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ευχήθηκε «η θεία φώτιση να έρθει στον ελληνικό λαό για τη ενότητα του έθνους».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που γιόρτασε τα Θεοφάνεια στη Λειβαδιά, βρήκε και αυτός τρόπο να συνδυάσει την εορτή των Φώτων με τις θέσεις του κόμματός του.

Σημείωσε, συγκεκριμένα, ότι «μέρα που είναι, η καλύτερη ευχή για τον λαό είναι να τους αλλάξει τα φώτα» και να δυναμώσει το ΚΚΕ.

«Η καλύτερη ευχή για το λαό μας είναι, πριν μας αλλάξουν τα φώτα ακόμη περισσότερο αυτοί, που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, αλλά κι αυτοί που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν στον ίδιο δρόμο με τους προηγούμενους, ο λαός μας να οργανωθεί, να τους αλλάξει αυτός τα φώτα, να αναπτύξει την πάλη του, τη συμμαχία του, να δυναμώσει το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη, πραγματικά σίγουρη εγγύηση για την επόμενη μέρα, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου», ανέφερε.

Στην υπόλοιπη επικράτεια, και μακριά από τα φώτα της πολιτικής, οι απλοί πολίτες γιόρτασαν με τον δικό τους τρόπο τα Θεοφάνεια. Στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους 20 κολυμβητές που βούτηκαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού ήταν και ένας 13χρονος, ο Νίκος Ταρνανίδης, εκείνος που κατάφερε να πιάσει τον σταυρό και να κερδίσει το θερμό χειροκρότημα όλων των παρισταμένων.

Μιλώντας αμέσως μετά στους δημοσιογράφους, είπε ότι κολυμπάει 8 χρόνια στον Ναυτικό Όμιλο Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη, και ότι το μήνυμα που ήθελε να δώσει με τη φετινή του συμμετοχή ήταν «υγεία, χαρά, ευτυχία, και να μην κλείσουν τα κολυμβητήρια», όπως κινδυνεύει να γίνει σε πολλές περιοχές για λόγους περικοπών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: