Προειδοποίηση της ΕΚΤ στην Ελλάδα γιά τράπεζες




H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί να παρεμποδίσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να το πράξει, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του με τίτλο  ECB Warning to Greece Deploys Tactic Honed in Crisis.

Ο Μάριο Ντράγκι επαναλαμβάνει την τακτική που εφάρμοσε η ΕΚΤ στην Ιρλανδία και την Κύπρο, όπου η προοπτική απώλειας των πόρων της κεντρικής τράπεζας βοήθησε τους πολιτικούς να προχωρήσουν σε πράξεις. Εν μέσω υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας, η ΕΚΤ σηματοδοτεί την ετοιμότητά της  να αποσύρει 30 δισ. ευρώ χρηματοδότησης ακόμη και αν η Ελλάδα οδηγηθεί σε κρίση που τελικά την θέσει εκτός ευρώ.

“Αν και διατυπώνονται απειλές, ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αξιοπρόσεκτο” δήλωσε  ο J. Nixon, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics Ltd στο Λονδίνο. “Η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή αμοιβαίας  καταστροφής. Αλλά η απόσυρση από τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, είναι από εκείνα που θα σημάνουν ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία εξόδου από το ευρώ”, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ δέχεται ως εγγύησεις ελληνικά κρατικά ομόλογα, αναφέρει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι απαραίτητα μπλόφα.

Μία διευθέτηση όπως η ενισχυμένη πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να αποτελέσει μία αρκετή σκληρή διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό, Α. Σαμαρά. Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, ενδεχομένως είναι ανέφικτη, αν συνεχίσει να απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας, που πιθανώς αποτελέσουν μέρος της πιστωτικής γραμμής. Ο Α.Τσίπρας σχεδιάζει να ανακόψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να μετριάσει τη φτώχεια και ενδεχομένως να διαγράψει τμήμα του ελληνικού χρέους. Στη συνέχεια οι συντάκτες αναφέρουν τη δημοσκόπηση της Kapa Research για το Βήμα και παραθέτουν τη δήλωση του B. Coeure, μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ στο σταθμό France 24 ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη και έτσι, η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαδραματίσει τελικά ρόλο κλειδί. Ο Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε στο Βήμα ότι αν επικρατήσουν ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην  Ελλάδα, η ΕΚΤ θα μπορούσε  να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία.  Οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω ELA, ωστόσο χρειάζεται η έγκριση της ΕΚΤ, συνεχίζει το πρακτορείο και υπενθυμίζει την επιστολή, που έστειλε ο Τρισέ στην Ιρλανδία το 2010 εξαρτώντας τη σχετική έγκριση με επίσημο αίτημα βοήθειας, καθώς και την περίπτωση της Κύπρου.

Η ανησυχία σχετικά με τη χρησιμοποίηση του ELA από την Κύπρο περιόρισε έκτοτε τον ενθουσιασμό της ΕΚΤ. Το ΔΣ της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει αν η παροχή πλέον των 2 δισ. ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα, “αντίκειται ενδεχομένως στους στόχους και τις εντολές του Ευρωσυστήματος”.

Αυτό είναι ένα ζήτημα στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες είναι μεταξύ των πλέον εξαρτημένων από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα και η εξάρτησή τους θα αυξηθεί αν οι Έλληνες καταθέτες αυξήσουν την απόσυρση των καταθέσεών τους εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. Η απόσυρση καταθέσεων κυμάνθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο και έκτοτε επιταχύνθηκε, σύμφωνα με  Έλληνα τραπεζίτη, γνώστη του θέματος.

Η συζήτηση αφορά πως θα αντιμετωπιστεί η χώρα αν η ΕΚΤ αποφασίσει την αγορά κρατικών ομόλογων για την καταπολέμηση της απειλής του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

“Προσωπικά θα έβρισκα προβληματική την ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ομολόγων συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών”, δήλωσε στο πρακτορείο την προηγούμενη εβδομάδα ο A. Hansson, μέλος του Δσ της ΕΚΤ.

Οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο μακριά είναι έτοιμοι να φτάσουν στην προσπάθειά τους να ανακόψουν τη λιτότητα, πριν εναντιωθεί  η ΕΚΤ.

“Δεν θα είναι προς το συμφέρον του Α.Τσίπρα να θέσει την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με τηνη ΕΚ¨Τ”, δήλωσε ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. “Ωστόσο, προκειμένου μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει  στροφή 180 μοιρών, θα δούμε πρώτα μία ριψοκίνδυνη διπλωματία”, πρόσθεσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: