Προεκλογικές δεσμεύσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Bloomberg




Τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει επιγραμματικά το BLOOMBERG σε δύο ξεχωριστές ανταποκρίσεις του.

Η ανταπόκριση του Nikos Chrysoloras από την Αθήνα με τίτλο «Samaras Pledges No More Cuts for Greeks in Election Fight» αναφέρεται στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Εάν νικήσει η Νέα Δημοκρατία «θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της οδηγώντας την ενδεχομένως εκτός ευρώ.

Σε ένα μήνα από τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει την συμφωνία για την ολοκλήρωση του τελευταίου ελέγχου της Τρόικα, η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσει από τα κ-μ της Ευρωζώνης μόνο την επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα και την μείωση των επιτοκίων, παραχωρήσεις που έχουν ήδη τεθεί τον Νοέμβριο του 2012. Δεν πρόκειται να ζητήσει διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμφωνήσει σύντομα στην παράταση μιας πιστωτικής γραμμής από το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για να αντικαταστήσει τη συμφωνία διάσωσης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα μειωθεί και η χώρα θα αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων εάν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, όπως και στις αγορές υπηρεσιών και αγαθών, με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού και την άρση των εμποδίων για τους επιχειρηματίες.

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, μειώνοντας σταδιακά τους φόρους ιδιοκτησίας, επιχειρήσεων και εισοδήματος, χωρίς να εκτροχιασθούν τα δημόσια οικονομικά.

Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα μειώσει σταδιακά τον φόρο εισοδήματος στο 33% από το 42% που βρίσκεται σήμερα, ενώ προτίθεται να εισάγει ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει σταδιακά τον φόρο ακινήτων ώστε τα έσοδα να μην ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στις τοπικές αρχές και όχι στην κεντρική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για την στήριξη 70.000 δανειζομένων που έχουν λάβει δάνειο συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-21/samaras-pledges-no-more-cuts-for-greeks-in-election-fight.html

Ο Paul Tugwell σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα με τίτλο «Syriza Pledges New Jobs, Higher Wages Before Greek Vote» αναφέρεται στις δεσμεύσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας με την Τρόικα και θα ζητήσει περίοδο χάριτος πριν την έναρξη καταβολής των οφειλών, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την στήριξη της ανάπτυξης. Θα επιμείνει επίσης στην εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τους υπολογισμούς της ΕΕ για το έλλειμμα, και θα διαπραγματευτεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει την επιδίωξη μη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρώντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από τους οποίους θα εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις.

Θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα μια συμφωνία δημιουργίας μηχανισμών για την τόνωση της ανάπτυξης, προς όφελος όλων των πολιτών και των φτωχών.

Η κυβέρνηση θα προστατέψει το τραπεζικό σύστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισάγει άμεσα ένα πρόγραμμα στήριξης για τους φτωχούς και χαμηλού εισοδήματος συνταξιούχους, με δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, διανομή τροφίμων, ιατρική φροντίδα, προνόμια σε ταξίδια, και αφορολόγητο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν στήριξη, ενώ η κυβέρνηση θα αυξήσει τα έσοδα με ειδικούς διακανονισμούς με τις εταιρείες για την καταβολή παλαιότερων οφειλών.

Η κυβέρνηση θα ιδρύσει μια κρατική επενδυτική τράπεζα και ειδικές τράπεζες για την χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και των αγροτών.

Στα τέλη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον φόρο ακινήτων και θα απαγορεύσει τους πλειστηριασμούς των τραπεζών για την πρώτη κατοικία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα ώστε να καταστεί πιο «δίκαιο», θέτοντας το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ το μήνα από τα 580 ευρώ το μήνα για όλους τους εργάτες, θα αποκαταστήσει τις συλλογικές εργατικές συμφωνίες, θα θέσει ρυθμίσεις κατά των μαζικών απολύσεων και θα δημιουργήσει 300.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειώσει τα υπουργεία από 18 σε 10.

Η κυβέρνηση θα σταματήσει όλες τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-21/syriza-pledges-300-000-new-jobs-higher-wages-before-greek-vote.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: