Πρέσβης Ρόμπερι Κίλι: O θάνατος ενός φιλέλληνα




Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ

Πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα  στην Ουάσιγκτον, σε ηλικία 85 ετών, ο Μπομπ Κιλι, που διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα απο το 1985 έως το 1989.

Ο Κίλι ήταν ένας γνήσιος  φιλέλληνας και δημοκράτης, πιστός σε όλη του τη ζωή στις αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, από την αντίθεση του στην αμερικανική υποστήριξη της στρατιωτικής δικατορίας στην Ελλάδα,όταν  υπηρέτησε για πρώτη φορά ως διπλωμάτης στην Αθήνα στη δεκαετία του 60 μέχρι τη σθεναρή στάση του κατά του αμερικανικού πολέμου στο Ιράκ, πριν μία δεκαετία, ως συνταξιούχος πρέσβης πλέον.

Εικονοκλάστης, αυτός και η σύζυγος του Λουίζ ήταν ίσως οι μόνοι  Αμερικανοί στην Αθήνα  που συμπαραστάθηκαν στην οικογένεια  Παπανδρέου, όταν ο Ανδρέας , «κόκκινο πανί» για την αμερικανική πρεσβεία από τα μέσα της δεκαετίας του 60,  ήταν φυλακισμένος στην απομόνωση επί οκτώ μήνες το 1967, πριν αφεθεί  ελεύθερος από την χούντα , χάρις στις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών ακαδημαικών φίλων του προς τον Πρόεδρο Τζόνσον.

Δύο δεκαετίες αργότερα ο Κίλι επέστρεψε στην Αθήνα ως πρέσβης σε μία περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δοκιμάζονταν από την αντιπαράθεση Ρέιγκαν-Παπανδρέου. Η ιστορία για τη δύσκολη αυτή δεκαετία του 80 δεν έχει  γραφτεί ακόμη , αλλά οι διμερείς σχέσεις ωφελήθηκαν , όταν στο τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα βρέθηκαν δύο πρέσβεις, που αγαπούσαν την Ελλάδα και γνώριζαν καλά τις ευαισθησίες της , ο Μπομπ Κίλι και ο προκάτοχος του Μοντίγκλ Στερνς.

* Ο Αχιλλεας Παπαρσενος είναι πρώην προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: