Πόσο ροκ είναι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι ούτε ολιγομελές ούτε διακρίνεται για τη συνοχή του και τη λειτουργική δομή του. Ομως, πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα ελληνική κυβέρνηση, είναι εντελώς άδικες και πρόωρες οι επικρίσεις ότι το σχήμα δεν θα λειτουργήσει, το σχήμα θα οδηγηθεί σε κυβερνητική παράλυση κλπ.

Κάθε κυβέρνηση κρίνεται στην πράξη: το πώς ο κάθε υπουργός θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους πέντε-έξι αναπληρωτές του, αφού πρώτα αυτοί βρουν τα γραφεία τους και διαβάσουν έστω και τους μισούς φάκελους τους, να ανακαλύψουν το ποιος υπογράφει τι.

Κυρίως όμως οι κυβερνήσεις κρίνονται από το τελικό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα κριθεί μόνο για τα «μικρά». Για το πόσο καλά θα τα πάει η Τ. Χριστοδουλοπούλου με την υποδοχή και τη διαχείριση των μεταναστευτικών κυμάτων που φθάνουν στη χώρα μας. Για το εάν η κ. Κουντουρά δελεάσει περισσότερους τουρίστες από όσους έφερε η Ολ. Κεφαλογιάννη. Για το εάν ο Ν. Ξυδάκης συνοδεύει τις ανακοινώσεις για την Αμφίπολη με ένα πιο λογοτεχνικό κείμενο από εκείνα της Α. Παναγιωταρέα.

Η κυβέρνηση θα κριθεί και από τα υπουργεία εκείνα που από χθες έχουν αναλάβει τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με τη μόνη διαφορά ότι τα υπουργεία αυτά θα χρειαστούν λεφτά. Πολλά λεφτά για να ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που υποφέρουν. Και φθάνουμε στο ψητό: Οχι μόνο οι υπουργοί, όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά η ίδια η χώρα, θα κριθούν από το τι θα γίνει τελικά στη μετωπική για την οποία ήδη μαρσάρουν το γκάζι η Ελλάδα και οι δανειστές.

Εκεί ο ρόλος ανήκει στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη με οδηγό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης ως «ροκ σταρ» εξηγεί χθες στο Bloomberg ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη θυμίζει το Hotel California, όπου μπορείς να «κάνεις τσεκ άουτ κάθε στιγμή, αλλά ποτέ δεν μπορείς να φύγεις»… Δυστυχώς στο βάθος ακούσαμε και τον σκοπό του… «Highway to Hell…».

www.ethnos.gr – E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: