Τελευταίος αποχαιρετισμός στους δύο σμηναγούς




Σε κλίμα βαθιάς οδύνης συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι συνόδευσαν στην τελευταία τους κατοικία τους δύο πιλότους του F-16 που συνετρίβη στην ισπανική αεροπορική βάση του Λος Γιάνος.

Η κηδεία του σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό ναό Αγίου Αντωνίου, στη Ριζούπολη Αττικής. Το «παρών» έδωσε και ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρέστη και στην κηδεία του σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα στον Ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, στην Αργυρούπολη.

«Το έθνος και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποχαιρετούν δύο ήρωες που έπεσαν στο καθήκον τους», δήλωσε ο κ.Καμμένος για τους δύο πιλότους.

Ο 35χρονος Παναγιώτης Λάσκαρης ήταν έγγαμος με ένα γιο, ενώ 31χρονος Αθανάσιος Ζάγκας ήταν επίσης έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη.

Οι δύο αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην αεροπορική βάση Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Σημειώνεται ότι οι σοροί των δύο πιλότων μεταφέρθηκαν από την Ισπανία στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες με πολεμικό αεροσκάφος C-27J.

Το εθνος και οι ένοπλες δυναμεις της χώρας αποχαιρέτισαν δύο ήρωες που έπεσαν στο καθήκον τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους και το οποίο είναι σε καλή κατάσταση. Όλα τα στοιχεία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνηγορούν στη «μηχανική βλάβη» ως αιτία της πολύνεκρου στρατιωτικού δυστυχήματος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Accident_Albacete (c) French AF

Ο αρχηγός της Γαλλικής Αεροπορίας (Armee de l’ Air) πτέραρχος Denis Mercier, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, απέδωσε το δυστύχημα του ελληνικού F-16D της 341 Μοίρας, που στοίχισε τη ζωή σε 11 άτομα, σε αστοχία του κινητήρα.

Υπενθυμίζεται, ότι σε ένα από τα πιο σοβαρά δυστυχήματα στην Ιστορία του NATO, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας έχασαν τη ζωή τους οι δύο Έλληνες ιπτάμενοι και εννέα στελέχη της Armee de l’ Air.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής επιθεώρησης «Defense News» που φιλοξενεί τις δηλώσεις του πτεράρχου Mercier, ο Γάλλος αρχηγός είπε, «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το πλήρωμα του F-16, αρκετά γρήγορα, αμέσως μετά την απογείωση, προσπάθησε να εκτιναχθεί».

«Είναι ένα απίστευτα απίθανο ατύχημα να έχεις ένα αεροσκάφος που παρουσιάζει βλάβη στον κινητήρα κατά την απογείωση, να πετάξει απότομα εκτός πορείας και να πέσει επάνω σε αεροσκάφη που ετοιμαζόταν για πτήση και άρα ήταν πλήρη καυσίμου», συμπλήρωσε ο πτέραρχος Mercier. «Πρόκειται για σειρά ατυχών συμβάντων».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του «Defense News» δεν δόθηκαν λεπτομέρειας για την αιτία της αστοχίας του κινητήρα. Πάντως, η Armee de l’ Air θα συνεχίσει να στέλνει πιλότους στην αεροπορική βάση Albacete, που λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο του NATO, σημείωσε ο πτέραρχος Mercier.

Επίσης, τόνισε ότι γνωρίζει καλά την αεροπορική βάση και ότι δεν υπήρξε πρόβλημα ασφαλείας ή οργανωτικό. «Ήταν εντελώς κακή τύχη. Μερικά μέτρα μακρύτερα και θα υπήρχε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ένας από τους Γάλλους πιλότους, βρισκόταν καθισμένος σε ένα από τα αεροσκάφη προκεχωρημένης –επιχειρησιακής εκπαίδευσης Alpha Jet μελετώντας τα σχέδια πτήσης, ενώ ο δεύτερος πιλότος που θα πετούσε μαζί του είχε αφήσει τα σχέδια πτήσης στον τροχόδρομο και δεν ήταν στο αεροσκάφος όταν το ελληνικό F-16D συνετρίβη στη γραμμή πτήσης.

«Ο ένας στάθηκε τυχερός και ο άλλος απίστευτα άτυχος», είπε ο πτέραρχος Mercier. «Δεν υπήρχε τίποτε περισσότερο που θα μπορούσε να γίνει για την αύξηση της ασφάλειας», συμπλήρωσε. Κατά τον πτέραρχο Mercier τα «μαύρα» κουτιά (καταγραφείς πτήσης) του ελληνικού F-16D ανακτήθηκαν και ήδη η Armee de l’ Air άρχισε τις διαδικασίες διερεύνησης του δυστυχήματος.

Τέλος, ο Αρχηγός της Armee de l’ Air ανέφερε, ότι από τη συντριβή του ελληνικού F-16D προσεβλήθησαν δύο εκπαιδευτικά Alpha Jet και δύο μαχητικά Mirage 2000D (ένα περισσότερο από τον αριθμό που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας, βλ. την ανάρτηση με τίτλο «Η ισπανική εκδοχή για το δυστύχημα με το ελληνικό F-16» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=121350).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: