Πολιτικοί, κόμματα και προεκλογική παγωνιά




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα κόμματα, με την αυγή του νέου χρόνου, πήραν θέση μάχης εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου. Μέσα στο καταχείμωνο, με το βαρομετρικό στα πολύ χαμηλά του, οι αρχηγοί των κομμάτων θα πάρουν τα όρη και τα άγρια βουνά, με σκοπό να συναντήσουν τους απανταχού της χώρας ψηφοφόρους.

Και μπορεί οι χιονοπτώσεις να σταμάτησαν, όμως το κρύο  δεν λέει να εγκαταλείψει τη χώρα. Αντίστοιχη είναι και η παγωνιά στις καρδιές των πολιτών, που αγωνιούν για το αύριο των ίδιων και των παιδιών τους.

Τα κόμματα μικρά και μεγαλύτερα, αναμένεται να τα δώσουν όλα, προκειμένου να πείσουν τους ιδιαίτερα δύσπιστους πια ψηφοφόρους να τους προτιμήσουν. Ο καιρός δεν συνηγορεί σε αυτές τις εκστρατείες και οι πολίτες αναμένεται να στρέψουν την πλάτη  στους περισσοτέρους υποψηφίους.

Στην κορυφή των αντεγκλήσεων έχει ήδη βρεθεί το χρέος και η διαχείρισή του. Για κούρεμα και μάλιστα  γενναίο μιλάει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και για μια ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων, μέσω της επιμήκυνσης, η πλευρά της ΝΔ.

Τα μικρότερα κόμματα αναμένεται να συνθλιβούν από τα μεγαλύτερα, μια και η πόλωση θα οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους στις αγκάλες των δύο μονομάχων, επειδή  θα επικρατήσει για τους περισσότερους,  η λογική της χαμένης ψήφου.

Η  οικονομική κρίση και οι συνέπειές της,  αναμένεται να εκτοπίσουν,  άλλα σοβαρά θέματα, που θα αποσιωπηθούν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Όπως η τουρκική επιθετικότητα που δεν έμεινε μόνο στις έρευνες του «Βάρβαρος» στα ύδατα της νότιας Κύπρου και εντός των ορίων της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά τώρα με το νέο έτος επεκτείνεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου,  ανατολικά της Κρήτης και της Καρπάθου και δυτικά της Κύπρου.

Οι μεγάλες αυτές προκλήσεις, όταν αντιμετωπίζονται με μια τυπική διαμαρτυρία δεν ενοχλούν την Τουρκία που δεν ιδρώνει το αυτί της, μια και έχει συγκεκριμένο σχέδιο, επιδιώκοντας  μέσα από αυτή την διπλή πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο να πετύχει την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Μεγαλόνησο πριν από τη λύση του κυπριακού και κάτι αντίστοιχο στο Αιγαίο καθώς και ολοκληρωτική κατάληψη της ΑΟΖ στη Μεσόγειο, ανατολικά της Κρήτης.

Αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, πολύ λίγο μοιάζει να ενδιαφέρονται τα κόμματα, κυρίως αυτά που επιδιώκουν να πρωτεύσουν και μέσω του bonus των 50 εδρών να σχηματίσουν κυβέρνηση, για  θέματα, όπως οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία και η Υγεία.

Στα γνωστά γενικόλογα προγράμματα τους, θα κάνουν κάποιες αναφορές που ακόμα και οι ίδιοι δεν θα πάρουν στα σοβαρά, αν βρεθούν στην εξουσία.

Οι πολίτες από την μια θεωρούν αυτή τη φορά, περισσότερο από κάθε άλλη χρέος τους, να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν, κι από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν ξέρουν ποιόν να ψηφίσουν.

Η Βουλή που διαλύθηκε, ήταν κατά γενική ομολογία από τις χειρότερες, αν όχι η χειρότερη, που είχε η χώρα μας από την μεταπολίτευση και ύστερα. Και για να μην τα βάζουμε μόνο με το πολιτικό σύστημα, όλοι οι πολίτες έχουμε υποχρέωση να δούμε τα ψηφοδέλτια, μόλις παρουσιαστούν από τα κόμματα και να ψάξουμε, να ξεσκονίσουμε κυριολεκτικά τους υποψηφίους, κι απ την καλή κι απ την ανάποδη που λέει ο λαός.

Ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξουμε, η σοβαρότητα του προσώπου, που θα στείλουμε  στη Βουλή, θα βοηθήσει να έχουμε ένα νομοθετικό σώμα καλύτερο από το προηγούμενο.

Κι επειδή ότι λάμπει δεν είναι χρυσός, καλό είναι να μην μας εντυπωσιάζουν οι σταρ κάθε λογής και μορφής. Η τηλεόραση δεν είναι συνήθως ο πραγματικός κόσμος. Αυτόν οφείλουμε να αναζητήσουμε και να τον βρούμε αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα. Διαφορετικά δεν θα είμαστε άμοιροι των ευθυνών, μια και μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, της κάλπης στην προκειμένη περίπτωση, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: