Πριν από λίγες ώρες, η ρωσική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξκωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα, του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν!

Η επίσκεψη, παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά της Πιονγκ Γιανγκ, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε το Κρεμλίνο να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο από την ήττα του Ναζισμού, γνωστή στη Ρωσία ως «Ημέρα της Νίκης».

Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι οι πρώτες ενδείξεις αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, η οποία θα αποτελέσει, εάν πραγματοποιηθεί τελικά, από τα πρώτα θέματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού σπανίως εγκατέλειπαν παραδοσιακά τη χώρα τους οι Βορειοκορεάτες ηγέτες.

Η Βόρεια Κορέα εξαρτάται από την Κίνα και τη Ρωσία, τόσο για την επιβίωση του καθεστώτος, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για τις δραστηριότητες στον τομέα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής (βλ. πυρηνικό οπλοστάσιο), όσο και στην προβολή βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις προσπάθειες δίωξης του ηγέτη της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: