Πίσω στο 2010… Η Ελλάδα κυριαρχεί στο Νταβός




Σε ανάλυση του Charles Forelle, για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «The Alternative Davos Agenda», αναφέρεται ότι στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του σήμερα Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, οι ελληνικές εκλογές και τα προβλήματα της ευρωζώνης, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ανεπίσημη ατζέντα που υπάρχει για έκτο συνεχόμενο χρόνο, με θέμα τις ωδίνες της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Τις επόμενες ημέρες θα λάβουν χώρα δύο εν δυνάμει δραματικά γεγονότα, η συνάντηση της Πέμπτης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, στις οποίες το εκλογικό σώμα μπορεί να εκλέξει ένα κόμμα που υπόσχεται να αποκηρύξει μεγάλο μέρος της συνταγής της πολιτικής που οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν διαμορφώσει.

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα εκτίναξε την ανεργία στο 25% και περισσότερο και κατά τον ίδιο τρόπο το κόμμα της αντιπολίτευσης εκτινάχτηκε από το πουθενά το 2012 στα πρόθυρα της εκλογικής νίκης. Ο αντίκτυπος μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί στο μέλλον. Αν δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, λόγω μη αυτοδυναμίας, μπορεί να προκληθούν νέες εκλογές.

Το κεντρικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν πέτυχε και πρέπει να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Το χρέος, επιχειρηματολογεί ο Σύριζα, συντρίβει το μέλλον της Ελλάδας και πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του και μερικώς να διαγραφεί. Η Γερμανία και οι πιστωτές σύμμαχοί της είναι σταθερά αντίθετοι και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των διεθνών πιστωτών θα είναι δύσκολες και θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό προηγούμενο ως προς την αντιμετώπιση του χρέους και άλλων χωρών.

Ο Albert Gallo της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο δήλωσε ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα επιπλέον κίνητρο σε κόμματα στην Πορτογαλία και την Ιταλία να οργανώσουν τις εκστρατείες τους πἀνω σε παρόμοιες απόψεις. «Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη» καταλήγει ο κ. Gallo.

http://www.wsj.com/articles/the-alternative-davos-agenda-1421777054?autologin=y

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: