Πήρε τα “ηνία” και του υπουργικού ο Ερντογάν-“Λιποθυμία” Νταβούτογλου




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε σήμερα στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, ακόμη ένα δείγμα της επιθυμίας του να διατηρήσει τα ηνία της χώρας, κάτι το οποίο όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως απόδειξη του απολυταρχισμού του. Η πράξη του μείωσε τον διορισμένο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον τεράστιο πρόβλημα.

Ο Ερντογάν, που εξελέγη τον Αύγουστο στην προεδρία της Τουρκίας, συγκέντρωσε σήμερα το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο στο νέο του αμφιλεγόμενο μέγαρο, σε προάστιο της Άγκυρας. Η συνεδρίαση συνεχιζόταν ως αργά το απόγευμα.

Αυτή η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου είναι σπάνια, όχι όμως πρωτοφανής. Το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο της Τουρκίας, οι εξουσίες του οποίου είναι εν πολλοίς τυπικές, το δικαίωμα να προεδρεύει στο υπουργικό συμβούλιο αντί του πρωθυπουργού.

Πριν από τον Ερντογάν πέντε Τούρκοι πρόεδροι έχουν κάνει το ίδιο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το 2000.

Όμως στην περίπτωση του Ερντογάν η κίνηση αυτή έχει μεγαλύτερο συμβολισμό.

Αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, καθώς ο κανονισμός του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δεν θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ερντογάν πάντα υπογράμμιζε ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε «γλάστρα», αλλά έλεγε ότι θα γίνει «ένας πρόεδρος που ιδρώνει» και άρα θα διατηρούσε τα ηνία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία, ο Ερντογάν σκοπεύει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο τέσσερις ή πέντε φορές ως τις βουλευτικές εκλογές.

Το AKP, που έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, είναι φαβορί και σε αυτές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ελπίζει ότι το κόμμα του θα κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου, που είναι απαραίτητες για τη αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο. Όμως ο στόχος αυτός δεν μοιάζει προς το παρόν εφικτός.

Ο Ερντογάν, που εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 52%, έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί τον ρόλο του προέδρου μέσα τους πέντε τελευταίους μήνες.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατήγγειλε τη σημερινή απόφαση του Τούρκου προέδρου.

«Αυτό το τετελεσμένο γεγονός του Ερντογάν είναι μια γενική πρόβα του προεδρικού συστήματος το οποίο ελπίζει να επιβάλει μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2015», δήλωσε ο Αϊκάν Ερντεμίρ βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

«Στο παρελθόν, ο πρόεδρος προήδρευε του (υπουργικού) συμβουλίου σε περιπτώσεις μεγάλης πολιτικής κρίσης», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια προσβολή στον πρωθυπουργό, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Η άβολη θέση του Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να αναρτούν μια φωτογραφία που τον δείχνει μόνο του στο τραπέζι όπου γίνεται το υπουργικό συμβούλιο με μοναδική συντροφιά ένα ποτήρι πορτοκαλάδα.

«Η φωτογραφία αυτή θυμίζει ένα παιδί από το οποίο ο πατέρας του έχει πάρει το παιχνίδι του», σχολίασε σαρκαστικά κάποιος στο Twitter.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: