Παραλίγο να τα σπάσουν Κουβανοί-Αμερικανοί




Σε αντιπαράθεση ήρθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου υψηλού επιπέδου στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε Κουβανούς με ειδικές προστασίες –κάτι που δεν ισχύει για άλλες εθνικότητες. Η Κούβα από την πλευρά της εξέφρασε τα παράπονά της ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν Κουβανούς γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρας τους, χαρακτηρίζοντάς το ως «κατακριτέα διαρροή εγκεφάλων».

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη, με τις δύο πλευρές να κάνουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και με απώτερο σκοπό να γίνουν αλλαγές στους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές και τα ταξίδια.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Oι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κούβας που συμμετείχαν στις πρώτες διμερείς επαφές σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 35 χρόνια, εξέφρασαν ικανοποίηση για τον «παραγωγικό» και «εποικοδομητικό» διάλογο που είχαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους, η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα της αμερικανικής ηπείρου Άλεξ Λι χαιρέτισε ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου τις «παραγωγικές» συνομιλίες οι οποίες έγιναν, σύμφωνα με τον ίδιο, με πνεύμα «συνεργασίας», την ώρα που η επικεφαλής της διεύθυνσης του ΥΠΕΞ της Κούβας που είναι αρμόδια για τις ΗΠΑ, η Χοσεφίνα Βιδάλ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές», παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί οριστική συμφωνία.

Νωρίτερα χθες το βραδυ έφθασε στην Αβάνα η υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτα Τζέικομπσον, η πρώτη υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 35 χρόνια, προκειμένου να συμμετάσχει στον ιστορικό διάλογο μεταξύ των 2 χωρών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Δεξί χέρι» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αρμόδια για θέματα Λατινικής Αμερικής, η Τζέικομπσον θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στις σημερινές συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοινώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου έπειτα από μία αντιπαράθεση μισού και πλέον αιώνα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: