Οι εικόνες αρμάτων μάχης στις φλόγες είναι εντυπωσιακές. Τα βίντεο με πυραύλους Γκραντ που εκτοξεύονται από κατοικημένες περιοχές προκαλούν φόβο. Το Ντονμπάς ζει τη μεγαλύτερη έξαρση βίας μετά τις φονικές μάχες του περασμένου καλοκαιριού. Η κατάσταση στην περιοχή είναι συγκεχυμένη. Είναι όμως φανερό ότι η τρίτη προσπάθεια να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ήδη στεφθεί από μια νέα αποτυχία, αναφέρει η εφημερίδα “Liberation”.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Λισένκο, έναν από τους εκπροσώπους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, την περασμένη Κυριακή έγινε πλήρης «εκκαθάριση» του εδάφους όπου βρισκόταν το παλιό αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Οι μαχητές του Κιέβου, που τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης αποκαλούν “cyborgs”, ανέκτησαν τις θέσεις που είχαν χάσει στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως διευκρίνισε ο Λισένκο, η αντεπίθεσή τους αυτή δεν συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ, τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς το αεροδρόμιο βρισκόταν τότε υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Το παλιό διεθνές αεροδρόμιο, που αποτελούσε άλλοτε μια στρατηγική θέση βορείως της πρωτεύουσας της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής δημοκρατίας, είναι σήμερα εντελώς κατεστραμμένο. Δεν αποτελεί πλέον παρά ένα σύμβολο, όπως δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο: «Αν εγκαταλείψουμε αυτό το αεροδρόμιο, τότε ο εχθρός θα καταλάβει τα αεροδρόμια του Μπορισπίλ, του Κιέβου, ακόμη κι εκείνο του Λβοβ!».

Αυτός ο σωρός ερειπίων, ένα υπαίθριο νεκροταφείο εκατοντάδων μαχητών, δεν είναι παρά ένα από τα θερμά σημεία της γραμμής του μετώπου. Οι βομβαρδισμοί γίνονται σε ευρεία κλίμακα και είναι πρωτοφανούς βιαιότητας. Ενώ οι εκκλήσεις για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων επαναλαμβάνονταν τις τελευταίες εβδομάδες, η επανάληψη των εχθροπραξιών δίνει στους ηγέτες των αυτονομιστών τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις νέες διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, αν όχι να τις καθυστερήσουν ή να τις εμποδίσουν.

Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ, και ο Ιγκόρ Πλονίτσκι, ο ομόλογός του στο Λουγκάνσκ, έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις διαπραγματεύσεις. Εκείνοι διεκδικούν την εθνική τους κυριαρχία στο σύνολο των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πέρα από αυτά, το ένα τρίτο του ουκρανικού εδάφους, από το Χάρκοβο ως την Οδησσό, περιλαμβάνεται στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο της ΝοβοΡασίγια («Νέα Ρωσία»). Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης επανάληψης των μαχών είναι έτσι υπαρκτός, ιδίως μετά την αποστολή νέων δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Όλες οι πλευρές δηλώνουν ανοιχτές σε νέες διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, όμως, ο Γιούρι Μπιριούκοφ, σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, δηλώνει έτοιμος να «κτυπήσει τους αυτονομιστές στο ψαχνό». Ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τους αρχηγούς των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιθέσεις, αν παραστεί ανάγκη. «Η κλιμάκωση των συγκρούσεων αποσκοπεί προφανώς στην κατάργηση των συμφωνιών του Μινσκ», λέει ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν. Κατά την άποψή του, πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Ρωσία. Αλλά αυτό είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η γρήγορη ανάκτηση του εδάφους του αεροδρομίου του Ντονέτσκ από ουκρανούς στρατιώτες δείχνει ότι τα καλά εκπαιδευμένα ρωσικά στρατεύματα δεν έλαβαν μέρος σ’ εκείνη τη μάχη.

Το μέλλον προμηνύεται ζοφερό για τους πληθυσμούς του Ντονμπάς, που είναι παγιδευμένοι σ’ έναν «υβριδικό» πόλεμο χωρίς τέλος. Μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε διάφορες πόλεις, και ιδίως στο Χάρκοβο και την Οδησσό, συντηρεί ένα κλίμα αυξανόμενης ανασφάλειας. Η πολύνεκρη επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου του ουκρανικού στρατού στο χωριό Βολνοβάκα, νοτίως του Ντονέτσκ, πολλαπλασίασε τις αβεβαιότητες. Χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής σε πορείες υπέρ της ειρήνης και κατά της τρομοκρατίας με το σύνθημα «Είμαι Βολνοβάκα». Γραμμένο στα γαλλικά, μάλιστα, για να παραπέμπει στις διαδηλώσεις στο Παρίσι μετά τις επιθέσεις κατά του Charlie Hebdo.

Για τις ουκρανικές αρχές πάντως, οι εχθροπραξίες στα ανατολικά της χώρας από τις οποίες έχουν σκοτωθεί ήδη 5.000 άνθρωποι δεν συνιστούν πόλεμο, αλλά αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: