Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες παρά την εκεχειρία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο ίδιος εξάλλου κατήγγειλε ότι πυρά όλμων και βαρέος πυροβολικού στοχοθέτησαν ιδίως το χωριό Πίσκι που ελέγχουν οι ουκρανικές δυνάμεις, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, θέατρο πολύμηνων, σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ακόμη, ο Λισένκο δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος το οποίο έκανε υπέρπτηση στο Ντονέτσκ.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.700 ανθρώπους από τα μέσα του Απριλίου.

Η πιο πρόσφατη εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 9η Δεκεμβρίου, τηρείται γενικά, σύμφωνα με τα μέρη, παρά τις σποραδικές μάχες.

Εξάλλου, οι ουκρανικές αρχές απείλησαν σήμερα να αφαιρέσουν την άδεια από ένα ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο μετέδωσε μια συναυλία με αστέρια του βαριετέ από τη Ρωσία, τα οποία έχουν υποστηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Inter, το οποίο ελέγχεται από τον φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη Ντμίτρο Φίρτας, τον βουλευτή της φιλορωσικής αντιπολίτευσης και το δίκτυο της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης Πρώτο Κανάλι, χαρακτήρισε σήμερα την απειλή αυτή από μέρους των αρχών μια «πρόκληση και άσκηση πολιτικής πίεσης στα μέσα ενημέρωσης».

Σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του, το τηλεοπτικό δίκτυο αυτό διαβεβαίωσε ότι «τηρεί την ουκρανική νομοθεσία».

Χθες Πέμπτη ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απαίτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) της Ουκρανίας να «αφαιρέσει την άδεια από το δίκτυο Inter, το οποίο διεξάγει έναν πόλεμο προπαγάνδας εναντίον της χώρας μας».

Ο Τουρτσίνοφ εμφανίστηκε εξοργισμένος για την μετάδοση το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μιας συναυλίας στην οποία συμμετείχαν ο Ιωσήφ Κομπζόν και η Βαλέρια, τραγουδιστές οι οποίοι τάσσονται ανοικτά υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες και την κατάληψη της Κριμαίας και του Ντονμπάς».

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Βιάτσεσλαβ Κιριλένκο από τη δική του πλευρά πρότεινε η κυβέρνηση απλούστατα να «κλείσει» το δίκτυο αυτό.

«Υπάρχει διαδικασία», είπε και πρόσθεσε πως «θα κατηγορηθούμε ότι προχωρούμε σε διωγμό της αντιπολίτευσης. Αλλά πώς θέλετε να αντιμετωπίσουμε έναν τέτοιο κυνισμό;».

Η διευθύντρια της εταιρείας συμμετοχών στην οποία ανήκει το Inter, η Γκάνα Μπεζλιούντνα, εκλήθη στην πρώτη συνεδρίαση του ουκρανικού ΕΣΡ για φέτος.

Μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο, οι νέες αρχές στο Κίεβο καταγγέλλουν πως είναι ο στόχος ενός «πολέμου διαμέσου των μέσων ενημέρωσης» της Ρωσίας.

Οι φιλοδυτικές ουκρανικές αρχές αποπειρώνται να διεξάγουν μια «αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον της προπαγάνδας», σύμφωνα με τους όρους που έχει χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ποροσένκο έχει δημιουργήσει για τον σκοπό αυτό ένα νέο υπουργείο—μια κίνηση που έχει επικριθεί έντονα από δημοσιογράφους και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: