Ολάντ και Κάμερον τρέχουν να προσκυνήσουν το νέο βασιλιά




O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία αύριο προκειμένου να «εκφράσει τα συλλυπητήριά του» για τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα, ανακοίνωσε σήμερα το μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους θα εκφράσει τα συλλυπητήριά του» στη Σαουδική Αραβία, γνωστοποίησε το περιβάλλον του Ολάντ, που επισκέφθηκε σήμερα το Νταβός για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Η Σαουδική Αραβία είναι εταίρος τόσο στο οικονομικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο Νταβός.

«Διατηρούσα με τον βασιλιά Αμπντάλα σχέσεις εμπιστοσύνης, περιλαμβανομένου του ζητήματος του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας» επισήμανε, επιβεβαιώνοντας το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία «με στόχο να μπορέσει να προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων» με τη Γαλλία.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με την τύχη του μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, που καταδικάστηκε σε 1.000 μαστιγώσεις διότι «προσέβαλε το Ισλάμ», ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η Γαλλία «είναι προσηλωμένη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι ο ίδιος θα επαναλαμβάνει «αυτές τις αξίες (…) οπουδήποτε» κι αν ταξιδεύει.

«Δεν υπάρχουν κανόνες που εφαρμόζονται σε μια χώρα, τη δική μας, και δεν έχουν ακτινοβολία σε άλλες» συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμώντας ότι οι «αξίες αυτές είναι οικουμενικές, περιλαμβανομένης της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης».

Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί αύριο τη Σαουδική Αραβία για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, ανέφερε σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα μεταβεί εκεί αύριο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε εξάρει τη δέσμευση του Σαουδάραβα βασιλιά «στην ειρήνη και στην ενίσχυση της κατανόησης μεταξύ των θρησκειών».

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα ταξιδέψει επίσης αύριο στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια της βασιλικής οικογένειας. Σε μια ανακοίνωσή της η βασίλισσα εξέφρασε «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια» χαιρετίζοντας το έργο του θανόντος βασιλιά, που «αφιέρωσε την ζωή του στην υπηρεσία του Βασιλείου και του Ισλάμ».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ γνωστοποίησε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συνομιλήσει με τον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν στις επόμενες ημέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: