ΟΗΕ, Λονδίνο, ΗΠΑ “σταυρώνουν” Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ξετυλίγεται σιγά-σιγά το κουβάρι της επανόδου του Κανονισμού για το απευθείας εμπορίου στο προσκήνιο. Η συμπερίληψη παραγράφου για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι παρασκηνιακές κινήσεις στις Βρυξέλλες δεν θεωρούνται τυχαίες.

Στις μεθοδεύσεις αυτές, που συνιστούν εν πολλοίς εργαλείο άσκησης πιέσεων στη Λευκωσία, πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως άλλωστε το συνηθίζουν, διαδραματίζουν οι Βρετανοί. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υπάρχει συντονισμός ενεργειών μεταξύ Ουάσινγκτον, Νέας Υόρκη, Λονδίνου και Βρυξελλών ενώ παράλληλες κινήσεις γίνονται και από τουρκικής πλευράς. Η Άγκυρα επιχειρεί, την ίδια ώρα, να κεφαλαιοποιήσει τις σχετικές αναφορές στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να δώσει συνέχεια με επαφές. Η έκθεση αυτή λειτουργεί εν πολλοίς ως προπομπός για να επαναφέρουν οι «συνήθεις ύποπτοι» τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και κατεχομένων.

Το Λονδίνο, χωρίς περιστροφές υποστήριξε διά του Φόρεϊν Όφις, την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων μέσα από την εφαρμογή του κανονισμού αυτού. Η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ, σε γραπτή δήλωσή της προς τη Βουλή των Λόρδων ήταν αρκούντως αποκαλυπτική.

Η αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις απαντούσε σε ερώτηση του γνωστού φιλότουρκου λόρδου Μαγκίνις, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει επιδιώξει ενεργά να ελαφρύνει το «εμπάργκο» επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Η βαρόνη Άνελεϊ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής βοήθειας και της απελευθέρωσης του εμπορίου από την ΕΕ.
Παραπέμποντας στην περιοδική έκθεση για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε τη λήψη μέτρων υπέρ της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό βίο και τις δημόσιες υποθέσεις.

Χωρίς περιστροφές η βαρόνη, μεταφέροντας τη θέση της κυβέρνησής της, ανέφερε πως «υποστηρίζουμε επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν κανονισμό απευθείας εμπορίου για να επαυξηθεί η πρόσβαση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις αγορές της ΕΕ. Οι διαφωνίες επί της νομικής βάσης σημαίνουν πως δυστυχώς ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού».

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Λευκωσία θα ζητήσει εξηγήσεις από τους Βρετανούς για τις τοποθετήσεις αυτές. Η κυβέρνηση, πάντως, εκφράζει την ανησυχία της για τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς θεωρεί πως συνιστούν οργανωμένη προσπάθεια να πιεσθεί για να επανέλθει στις συνομιλίες, χωρίς να αρθούν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία οχυρώνεται πίσω από τις νομικές γνωματεύσεις του Συμβουλίου, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι δεν «κολλούν» σε αυτά.

ΕΙΔΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδη βρισκόμενος στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας. Με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος εργάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, συναντήθηκε στους διαδρόμους, δεν υπήρξε όμως χθες συνάντηση.

Στο Νταβός βρίσκεται και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Τουρκία θα συμμετάσχει στο Νταβός με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσα χώρα των G20.

ΠΕΡΙ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ»

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είπε ότι στόχος του είναι οι διαπραγματεύσεις έχοντας υπόψη του τις προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, ο Ερογλου αναφερόμενος σε “πραγματικότητες στην Κύπρο που δεν μπορούν να αγνοηθούν”, σημείωσε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν καταλήξει σε συμφωνία, τότε ο καθένας μπορεί να πάρει τον δρόμο του. Είπε τέλος ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους δυναμώνει την θέση του στις διαπραγματεύσεις.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΟΛΓΚΟΥΝ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ αναφορικά με το απευθείας εμπόριο εμφανίστηκε ο Τ/κ διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν. Ο Ολγκούν, είπε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί να συνδεθεί με καμία πρόταση ή προϋπόθεση.

Αναφορά έκανε επίσης στην παράγραφο 36 της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οποία το Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθεί στις 26 Ιανουαρίου από τον ‘Ειντε, σχετικά με την «απομόνωση των Τ/κ». Είπε ότι η τ/κ πλευρά παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ:  Στην Κύπρο η Αμερικανίδα Βοηθός ΥΦΕΞ των ΗΠΑ

Η ΒΟΗΘΟΣ Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Ευρω-ασιατικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Αμάντα Σλόουτ, ήλθε στην Κύπρο για επαφές.

Η άφιξη της ήταν προγραμματισμένη και πραγματοποιείται στη σκιά των όσων ανέφερε για την αμερικανική διπλωματία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (άλλα λέγει ο αντιπρόεδρος και διαφορετικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Οι επαφές της, που θα ολοκληρωθούν αύριο διεξάγονται σε δυο πεδία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, η κ. Σλόουτ θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα συζητήσει μαζί τους διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του κοινού ενδιαφέροντος για προώθηση της ευημερίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον Υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαίδη.

Παράλληλα θα συζητήσει «με ηγέτες της Ε/Κ και Τ/Κ κοινότητας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου σε μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία». Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους επιχειρηματικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και αποφοίτους εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: