Ο Τσίπρας έχει ένα δυνατό χαρτί: Γνωρίζουν γιατί γίνονται εκλογές;




Του Κώστα Βενιζέλου

Το βασικό μήνυμα των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα είναι η αμφισβήτηση των πολιτών έναντι του συστήματος. Οι πολίτες αμφισβήτησαν το παλιό κομματικό κατεστημένο, που έχει ξοφλήσει κάτω από το βάρος των στρεβλώσεων που έχει δημιουργήσει στο κράτος και στην κοινωνία.

Τα συστημικά κόμματα έχουν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της διαχείρισης που έχουν κάνει στα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, στα θέματα της καθημερινότητας, οδηγώντας τη χώρα στη φτώχεια. Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα αμφισβήτησης του δόγματος της λιτότητας και των αδιέξοδων πολιτικών που υιοθετήθηκαν.

Ως όχημα για ανατροπή αυτής της κατάστασης επιλέγηκε η ελληνική αριστερά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας είχαν ως «χορηγό» την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αιχμάλωτοι στις πολιτικές του Βερολίνου ομηροποίησαν την Ελλάδα. Οδήγησαν τη χώρα σε μια παρατεταμένη ύφεση και εκτροχίασαν την οικονομία.

Είναι μια ιστορική νίκη για την ελληνική αριστερά ( στην Ελλάδα υπάρχει, σε εμάς είναι μέρος του παζλ της καθεστηκυίας τάξης ). Για πρώτη φορά η αριστερά στην Ελλάδα είναι κυβέρνηση ( θα είναι κυβέρνηση της αριστεράς ή αριστερή κυβέρνηση είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια, στην πράξη). Είναι προφανές πως η νέα κυβέρνηση κληρονομεί καμένη γη. Αυτό για τους πολίτες δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι. Πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα και σύντομα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και όσοι έχουν επίγνωση των δυσκολιών γνωρίζουν πως θα έχει απέναντι της τους διεθνείς δανειστές και τους σκιώδεις διαχειριστές της Ε.Ε., που ήδη έστειλαν τα μηνύματά τους. Κάποιοι με το γάντι κι άλλοι άγαρμπα, όπως έχουν συνηθίσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως δυνατό χαρτί, την ισχυρή εντολή που πήρε από τους ψηφοφόρους και πρέπει να την κεφαλαιοποιήσει. Γιατί εάν δεν λαμβάνονται υπόψη τα αποτέλεσμα των εκλογών, η αλλαγή κυβέρνηση και πολιτικής, τότε ας εκδώσουν οι τροικανοί και οι προϊστάμενοι τους, μια απανταχούσα πως σε χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο θα στέλνονται και κυβερνήτες/διαχειριστές. Ούτως ή άλλως, αυτοί αποφασίζουν και για την οικονομία, ακόμη και για να νομοσχέδια που θα κατατεθούν (σε ένα άλλο ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως το 2004 οι Κύπριοι, Ε/Κ και Τ/Κ, κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή απορρίψουν το σχέδιο Ανάν. Μόλις απορρίφθηκε από τους Ε/Κ άρχισαν οι εκδικητικές αποφάσεις και οι τιμωρίες. Έτσι προφανώς αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία).

Η Ελλάδα, έχει επιλέξει μια διαφορετική πορεία. Έχει γίνει μια επιλογή, την οποία εμπιστεύτηκαν οι πολίτες για να φέρει ανατροπές. Και στο θέμα λιτότητας αλλά και του κράτους, που έχει οικοδομηθεί σε λανθασμένα θεμέλια, στη λογική μιας πελατειακής σχέσης. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα απορρίπτοντας τα συστημικά κόμματα. Κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδί που θα αλλάξει τα πάντα. Ούτε υπάρχει συμφωνητικό για την επιτυχία. Όμως, πέραν από τα όποια μίζερα μουρμουρητά ακούγονται, αυτό που προέχει για όλους, σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι να πετύχει η νέα κυβέρνηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: