Η Interpol προσέθεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, στον κατάλογο των προσώπων που καταζητούνται σε διεθνές επίπεδο, λόγω των κατηγοριών σε βάρος του από μέρους των ουκρανικών αρχών για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και άλλα οικονομικά αδικήματα, σύμφωνα με μια ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της διεθνούς αυτής αστυνομίας, μετέδωσε το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο .

Οι ουκρανικές αρχές τονίζουν ότι η δημοσιοποίηση της ειδοποίησης αυτής, του λεγόμενου «κόκκινου σήματος», σε βάρος του 64χρονου Γιανουκόβιτς, ο οποίος ζει στη Ρωσία αφότου εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την αποπομπή του έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του σχεδόν πριν από ένα χρόνο, δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε εθνική αστυνομία να τον εκδώσει στην Ουκρανία αφού τον συλλάβει.

Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι «σήμερα, πολλούς μήνες αφότου η Ουκρανία έστειλε ένα αίτημα στην Ιντερπόλ, τον Μάρτιο του 2014, με τα επιχειρήματα και τις εξηγήσεις που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, μια ειδική επιτροπή της Ιντερπόλ κατέληξε σε μια απόφαση».

Ο Γιανουκόβιτς διαψεύδει τις κατηγορίες περί του ότι ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο πρώην πρόεδρος είχε καταγγείλει μετά την φυγή του στη Ρωσία —και η Μόσχα είχε υποστηρίξει την άποψη αυτή— ότι έπεσε θύμα ενός «πραξικοπήματος φασιστών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: