Ο Χαρδούβελης προειδοποιεί για πρόβλημα ρευστότητας




Ανταπόκριση της  Kerin Hope από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών» (Greece risks cash crunch if Syriza wins, finance minister warns) δημοσιεύεται στους  Financial Times.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εν λόγω εφημερίδα,  o κ. Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποίησε ότι η Αθήνα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας κατά την αποπληρωμή των  οφειλών του Μαρτίου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, τονίζοντας το ενδεχόμενο μιας ρήξης με τους διεθνείς πιστωτές και μιας χαοτικής εξόδου της χώρας από την τετράχρονη περίοδο διάσωσης.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα χρήματα δεν υπάρχουν“, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη. “(…) θα έλεγα ότι είναι ξεκάθαρο ότι κατά βάθος οι πολίτες κατανοούν ότι η ευρωζώνη παρέχει την κατάλληλη πολιτική για την σταθεροποίηση της χώρας“, είπε.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει, προειδοποίησε, παρά την ηπιότερη στάση που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Βερολίνου και των Βρυξελλών, καθώς πλησιάζει στην εκλογική νίκη. “Δεν θεωρώ ένα Grexit πραγματικό ενδεχόμενο“, είπε. “Ωστόσο, εξαιτίας των υποχρεώσεων που προαναφέρθησαν, θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όταν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Απλά ελπίζω να φτάσουν σύντομα σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό“.

‘The era of Syriza’,

  • Εκτενέστατο άρθρο γνώμης στο Economist με τίτλο ‘Η εποχή του Σύριζα’ και υπότιτλο Νίκη των λαϊκιστών δεν θα σημάνει καταστροφή για την Ελλάδα – ή για την ευρωζώνη’. Στο άρθρο αναλύονται οι αντιφάσεις και ασάφειες που έχουν παρατηρηθεί, με αφορμή τις ελληνικές εκλογές, τόσο από την πλευρά της ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας, όσο και στην ίδια την Ελλάδα, γεγονός που έχει μπερδέψει τους Έλληνες ψηφοφόρους. Ο αρθρογράφος πιστεύει ότι στην πραγματικότητα κανείς δε θέλει το Grexit, ούτε η πλειοψηφία των Ελλήνων ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ειδικά όσον αφορά τους τελευταίους, μπορεί να διατείνονται ότι δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, στην πραγματικότητα όμως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα να πυροδοτήσει κερδοσκοπικές επιθέσεις και σε άλλα κράτη μέλη. Εκτίμηση του αρθρογράφου είναι, πάντως, ότι στην περίπτωση που ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές, είναι πιθανή μια συμφωνία με τους εταίρους και μάλιστα σχολιάζεται ότι ΄σε σχέση με το 2012, ο Τσίπρας εμφανίζεται πιο λογικός και ο Σύριζα πιο επαγγελματικό κόμμα.’

Κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ήδη γίνει (Der Schuldenschnitt hat schon stattgefunden), γράφει ο Werner Mussler στη FAZ –η Ελλάδα δε χρειάζεται ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα νέο κούρεμα. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παραιτηθεί ήδη από το 40% των απαιτήσεων τους. Η πίεση στους πιστωτές εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Στην Ελλάδα πρέπει να κυριαρχήσει η λογική. Ακόμα και ο Τσίπρας που του δίνουν το προβάδισμα δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ ούτε απλά να καταγγείλει το πρόγραμμα στήριξης. Η συζήτηση για ένα κούρεμα είναι από οικονομική άποψη «συζήτηση περί φαντασμάτων» (Gespensterdebatte). Από πολιτική  άποψη φέρνει την τρόικα σε αδιέξοδο. Και τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα μετά τις εκλογές, καθώς είναι απίθανος ένας άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης.

  • Συμφωνίες που έχουν γίνει ισχύουν ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, πρόσωπα και κόμματα, δήλωσε χθες στη γερμανική βουλή ο Michael Μeister (CDU). Για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό θα συζητηθεί με νηφαλιότητα στη συνέχεια. Το ύψος του ελληνικού χρέους δεν παίζει κανένα ρόλο στη συζήτηση την παρούσα στιγμή (Die Irrelevanz der griechischen Schulden).  Έχουν ήδη υπάρξει ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων στήριξης. Δε θα υπάρξουν νέα προγράμματα που δε θα λύνουν τα προβλήματα της χώρας, διαβεβαίωσε ο Meister. [FAZ] Το ίδιο θέμα και στο Focus/dpa με τίτλο «η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην τήρηση των δεσμεύσεων εκ μέρους της Αθήνας», «Bundesregierung setzt auf Reformkurs Athens und Vertragstreue».
  • «Είμαι ακόμη και σήμερα ένας άνθρωπος που κάνει τον κόσμο καλύτερο» (Ich bin heute noch ein Weltverbesserer). Οι έλληνες δεν είναι ανταγωνιστικοί και έχουν πρόβλημα χρέους. Η μείωση του χρέους από μόνη της δεν κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Το πρόβλημα μπορεί να ρυθμιστεί μόνο με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και υποτίμηση της δραχμής, λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη στη Handelsblatt ο πρόεδρος του Ifo HansWerner Sinn. Για το ενδεχόμενο ένα Grexit να παρασύρει και άλλες χώρες εκτός ευρωζώνης, ο γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι δεν φοβάται τόσο πολύ τις εξόδους από το ευρώ, αλλά τις βλέπει ως λύση σε μία δυσβάσταχτη κατάσταση. Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει ανεργία διπλάσια από το 2010, εξηγεί.
  • «Συνέντευξη προέδρου του AfD Berd Lucke: “Έχουμε μεγάλη δυναμική σε ψηφοφόρους”». (AfD-Chef Lucke im Interview: “Das Wählerpotenzial für uns ist hoch”). Ο πρόεδρος του AfD υπερασπίζεται τις διαδηλώσεις του Pegida, στις οποίες έλαβαν μέρος πολλά μέλη του κόμματός του. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το γεγονός ότι η Angela Merkel δεν θεωρεί πλέον την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ως καταστροφή, το θεωρεί ως επιβεβαίωση των θέσεων του AfD, που έσπασαν ταμπού. [Συνέντευξη στους  Roland Nelles και Severin Weiland / Spiegel]
  • «Το ζήτημα ‘Sinn’» (Die Sinn – Frage). Ο HansWerner Sinn είναι ο οικονομολόγος με την πιο μεγάλη επιρροή. Πολύ συχνά όμως οι θέσεις του είναι προκλητικές και λανθασμένες. Για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ifo Hans-Werner Sinn δεν βλέπει άλλη λύση εκτός από ένα δραστικό κούρεμα του χρέους. Επιπλέον, έχει βαθιά πεποίθηση ότι η χώρα έχει καλύτερες προοπτικές έξω από το ευρώ. Σε αυτό το σημείο διαφωνούν οι περισσότεροι συνάδελφοί του, μόνο και μόνο εξαιτίας του κόστους ενός Grexit. Αντίθετα ο Sinn πιστεύει ότι οι μισθολογικές προσαρμογές που πρέπει να κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης δεν είναι ούτε εφαρμόσιμες ούτε ανεκτές. [Handelsblatt]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: