NY Times: Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κάνει ότι κάνει ήδη η Ελλάδα, να πληρώνει…




Αρκετά τα δημοσιεύματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος στο χθεσινό υπό εξέταση αμερικανικό Τύπο και Πρακτορεία, με σημαντικότερα εκείνα που αναφέρονται στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και οι αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές αποτελούν τα κύρια θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στα Βρετανικά ΜΜΕ. Επισημαίνουμε ανταποκρίσεις σε Times και Guardian που αναφέρονται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον ΠτΔ καθώς και άρθρο του Economist που κάνει λόγο για πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Ο Σύριζα δεν τρομοκρατεί πλέον μέρος των επενδυτών, γράφουν οι FT.

Συνεχίζεται το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου για την Ελλάδα, αλλά η αρθρογραφία και οι δηλώσεις είναι σαφώς πιο περιορισμένες σε σχέση με χθες. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πολιτικό σεισμό που θα οδηγήσει σε μια νεά αρχή, γράφει ο Marcel Fratzscher του DIW στην SZ. Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ, δηλώνει ο Michael Fuchs (CDU). Ο πρόεδρος του Ifo Hans-Werner Sinn συμβουλεύει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Τα πιο παράλογα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει η Handelsblatt.

Συνεχίζεται η δημοσίευση στο γαλλικό Τύπο πληθώρας αναλύσεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αναφορές στη ναυτική τραγωδία Norman Atlantic.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ – Ελλάδα – Βουλευτικές εκλογές 25ης Ιανουαρίου

  • Η προεκλογική περίοδος ξεκινάει εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και νευρικότητας, γράφει ο Stelios Bouras σε ομότιτλο άρθρο του στην WSJ. Σε συνάντησή του με τον νυν ΠτΔ, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παρεμπόδιση της διαδικασίας ανάδειξης νέου ΠτΔ, εγκαινιάζοντας έτσι ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο. Στις προηγούμενες εκλογές του 2012 η ΝΔ χρησιμοποίησε τακτικές εκφοβισμού, αλλά σήμερα, όσο και αν υπάρχει ανησυχία για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δεν είναι σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση. [Greek election campaign kicks off amid uncertainty, nervousness]
  • Ο Σαμαράς έχει 4 εβδομάδες για να καταφέρει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους να στηρίξουν την πορεία που ο ίδιος έθεσε για τη χώρα, γράφουν οι Bensasson και Chrysoloras σε άρθρο τους για το Bloomberg, κάνοντας λόγο και για έναν παράγοντα που ίσως ωφελήσει τον Α. Σαμαρά, για την πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωση που αναμένεται να γίνει στις 3 Ιανουαρίου.

Την πεποίθηση του ότι ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς εκφράζει εξάλλου ο καθηγητής του London School of Economics, κ. James Ker- Lindsay. [Samaras has 4 weeks to trump anti-austerity party on Greek economy] Σε άλλο του άρθρο για το Bloomberg ο Chrysoloras σημειώνει ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει εγγύηση νίκης για κανένα από τα δύο κόμματα, καθώς και σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο, η πιθανότητα κάποιο κόμμα να αποκτήσει τις 151 έδρες είναι περίπου στο 38%. Αποφασιστικός παράγοντας των εκλογών είναι η απόρριψη εκ μέρους των ψηφοφόρων της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης. [greek polling points to coalition as voters reject system]

  • Αναλυτικό άρθρο γνώμης του Landon Thomas στους NYT θέτει ως βασικό ερώτημα αν θα πρέπει ο κ. Τσίπρας, σε περίπτωση εκλογής του, να συνεχίζει να πληρώνει το ελληνικό χρέος, για να απαντήσει ότι ουσιαστικά «δεν έχει πολλές επιλογές». Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Α. Τσίπρας έχει υπάρξει πολύ προσεκτικός ως προς την προσέγγιση του στην ΕΚΤ, καθώς και η ίδια έχει ως τώρα φανεί αδιάλλακτη ως προς τις απαιτήσεις της για έγκαιρη αποπληρωμή. Ως εκ τούτου, οι πιο πολλοί αναλυτές συμφωνούν στο εξής: Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να κάνει ότι κάνει ήδη η Ελλάδα, να πληρώνει. [The question hanging over Greek dept]
  • Οι ΝΥΤ αναπαράγουν χθεσινό δημοσίευμα του AP σχετικά με την προειδοποίηση εκ μέρους του οίκου αξιολόγησης Fitch ότι παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας θα βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. [Greece warned political turmoil may hurt credit rating] Το ίδιο δημοσίευμα αναπαράγεται και από την WP. [Συνδρομητικό Greece (AP) — Credit rating agency Fitch said Tuesday that prolonged political uncertainty in Greece could hurt its sovereign rating, while the country’s deputy prime minister claimed a stalemate could leave Greeks with “no economy.”

The warnings came a day after a snap general election was called for Jan. 25 — and despite an easing of initial market turmoil.

Fitch said it was unclear whether any single party would be able to form a government alone, a stalemate that would “increase the risks to Greece’s creditworthiness.” It also cited risks of further delays to bailout negotiations and a potential drop in bank deposits.

“Following the elections … political and policy uncertainty will probably remain high for some months,” Fitch said.]

  • Δύο νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς το ποιος προηγείται, αναφέρουν οι Angeliki Koutantou και Renee Maltezou σε δημοσίευμα τους για το Reuters, με πιο πρόσφατη τη δημοσκόπηση που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ. Στην Τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή, με το Ποτάμι και το ΚΚΕ να δίνουν τον αγώνα τους για την 4η. [Opinion poll lead for Greece’s anti-bailout party narrows]
  • Το νέο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι τα μικρά κόμματα που θα καθορίσουν το αν ο νικητής των εκλογών θα καταφέρει να σχηματίσει Κυβέρνηση και να αποφευχθεί έτσι μια νέα κρίση, γράφουν οι Renee Maltezou και Deepa Babington στο Reuters. Ακόμη και το bonus των 50 βουλευτικών εδρών ίσως δεν σταθεί ικανό να βοηθήσει κανένα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, να σχηματίσει Κυβέρνηση, με το Ποτάμι να αναδεικνύεται στην παράταξη που θα καθορίσει τελικά, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, αν κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό. [Small parties to play outsized role in Greek election]

Ελλάδα – Η πιθανότητα για φαινόμενο spillover στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι αυτή τη φορά περιορισμένη.

  • Η πιθανότητα κατάρρευσης μιας επόμενης ελληνικής Κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας θα βρει πιο προετοιμασμένους αυτή τη φορά Ευρωπαίους ηγέτες και επενδυτές, γράφει ο James Neuger για το Bloomberg. [Why Greece’s spillover across euro area will probably be contained this time] Στο ίδιο θέμα, ο Paul Hickey της Bespoke Investment Group εξηγεί σε video στο CNBC ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι άξιες παρακολούθησης γιατί σε αλληλεπίδραση με τις γερμανικές αντιδράσεις αλλά και με τις αντιδράσεις της ΕΚΤ θα δείξουν αν υπάρχει φόβος επιπτώσεων και σε άλλες οικονομίες και ειδικότερα στην αμερικανική. [Greek drama: when it matters]

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ – Times/Guardian: Σαμαράς- Αν δεν εκλεγώ θα βγούμε από την ΕΕ/ άρθρο Economist

  • Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι οι γενικές εκλογές θα καθορίσουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, κατευθύνοντας τα πυρά του προς το Σύριζα που αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις προσεχείς εκλογές, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Charles Bremmer στους Times υπό τον τίτλο “Vote me out and we leave the EU says Greek leader”. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση της Helena Smith στη Guardian με τίτλο “Snap elections will be decisive for Greece’s eurozone future, says Samaras” (Οι πρόωρες εκλογές θα κρίνουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας, δήλωσε ο Σαμαράς)
  • Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι θα χάσει τις προσεχείς πρόωρες εκλογές αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια κυβέρνηση θα τον διαδεχθεί αναφέρεται σε άρθρο του Economist με τίτλο “Samaras gamble failed” (Έχασε το στοίχημα ο Σαμαράς)

Σύριζα

  • Η επίθεση γοητείας του Σύριζα σε επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές το κόμμα καταφέρνει να ξορκίζει κάποιους φόβους των επενδυτών, καθώς ο ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε την υπόσχεση του για κατάργηση του μνημονίου και υποστηρίζει πιο μετριοπαθείς κινήσεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT με τίτλο “Greece’s Syriza no longer terrifies some investors” (Ο Σύριζα δεν τρομοκρατεί πλέον μέρος των επενδυτών)

Ελλάδα-οικονομία

  • Στις νέες ανησυχίες σχετικά με το ένα η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί απέναντι σε ΔΝΤ και ΕΕ αναφέρεται ρεπορτάζ του BBC με τίτλο “Why Greece’s early election makes the EU nervous” (Γιατί οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν νευρικότητα στην ΕΕ)
  • Σε απάντηση στα χθεσινά άρθρα των Gideon Rachman και του John Plender αναφορικά με το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ελλάδας, ο Nigel Williams, πρόεδρος της Royalton Partners, με επιστολή του στους FT που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο “Let Greece exploit full potential of its assets” προτείνει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την περιουσία της στο έπακρο, μετοχοποιώντας την «ανεκτίμητης αξίας» Ακρόπολη και τα ελληνικά νησιά.
  • Σε απάντηση στο χθεσινό άρθρο του Gideon Rachman, αναγνώστρια σε επιστολή στους FT με τίτλο “Economic policies should be at the service of European citizens” σχολιάζει ότι εάν οι έλληνες πολίτες ψηφίσουν κατά αποτυχημένων πολιτικών, οι πολιτικές αυτές πρέπει να αλλάξουν, διότι στόχος τους είναι να υπηρετούν τους ευρωπαίους πολίτες. Οι ευρωπαίοι διαμορφωτές πολιτικής πρέπει να δείξουν ευελιξία και να συνεργαστούν εποικοδομητικά με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα, ενώ και οι αγορές πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου να λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι αποφάσεις θετικά υπέρ της Ελλάδας, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, όπου γίνεται σύντομη καταγραφή του οικονομικού προγράμματος του Σύριζα.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  • Πτώση σημείωσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των πιθανών επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των FT με τίτλο “Risk of Greek fallout hits European stocks”
  • Στο ίδιο θέμα ρεπορτάζ των Times υπό τον τίτλο “Markets retreat as fears mount over Greek default”.

Norman Atlantic

  • Βρετανός που διασώθηκε από το Norman Atlantic καταγγέλλει ότι το πλήρωμα το εγκατέλειψε πριν από τους επιβάτες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Times με τίτλο “Hero Briton accuses stricken ferry’s crew”.
  • Εξετάζονται οι μαρτυρίες αξιωματούχων του Norman Atlantic ενώ ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων σε δεκατρία, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Telegraph με τίτλο “Italian ferry officials investigated as death toll rises”

Καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

  • Οι καθαρίστριες έξω από το ΥΠΟΙΚ μάχονται κατά της λιτότητας είναι ο τίτλος ανταπόκρισης στην Telegraph. (“The Greek cleaning ladies fighting back against austerity”)

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ – Πρόωρες εκλογές/ δηλώσεις γερμανών πολιτικών και οικονομολόγων, ρεπορτάζ

Με τίτλο «Η κρίση της Ελλάδας είναι απαραίτητη», η έντυπη SZ φιλοξενεί άρθρο γνώμης του Μarcel Fratzscher, διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW). O συντάκτης επισημαίνει ότι καμιά άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόση βοήθεια όση η Ελλάδα. Υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας υπήρξαν αξιολύπητες και αποδίδει την ευθύνη για την έλλειψη προοπτικής για το μέλλον και την αδυναμία μεταρρύθμισης «αποκλειστικά στην πολιτική ελίτ της χώρας», η οποία πρέπει να ανατραπεί μέσα από έναν πολιτικό σεισμό. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τέτοιο πολιτικό σεισμό, που θα οδηγήσει σε μια νέα αρχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πολιτικά ριζοσπαστικός, αλλά ο Τσίπρας και το κόμμα του θα είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι μια έξοδος από το ευρώ ή ένα μη ελεγχόμενο κούρεμα του χρέους θα οδηγούσε την Ελλάδα στην καταστροφή. Η Ευρώπη και η Γερμανία θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις. [Griechenlands Krise ist notwendig, και SZ]

  • Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU Michael Fuchs (CDU) δηλώνει στη Rheinische Post: «Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι τρία χρόνια πριν. Δεν υπάρχει πλέον προοπτική εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ. Αν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι μπορεί να γυρίσει πίσω τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας της Ελλάδας, τότε θα πρέπει και η Τρόικα να πάρει πίσω τα δάνεια για την Ελλάδα.» [«Η κατάσταση είναι [Focus, «Fuchs: ‘Η Ελλάδα δεν είναι συστημικά σημαντική για το ευρώ’», ]
  • «Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo Hans-Werner Sinn συμβουλεύει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.» Θα χρειαστεί να επιτρέπεται συνεχώς περαιτέρω κούρεμα του χρέους εκτός κι αν αφήσει κανείς τη χώρα έξω από την ευρωζώνη και της επιτρέψει μέσω μιας υποτίμησης να γίνει και πάλι ανταγωνιστική», δηλώνει ο Sinn στην Der Tagesspiegel. [Focus με Reuters, Nur so wieder wettbewerbsfähigIfo-Chef Sinn rät Griechenland zum Euro-Austritt, επίσης «Αυξάνονται οι φωνές υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», (Stimmen für Euro-Austritt Griechenlands mehren sich), reuters/Handelsblatt]
  • Ο Jürgen Stark, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κατηγορεί την πολιτική διάσωσης της ΕΚΤ για την κρίση στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είχε πρακτικά από το 2010 επανειλημμένα αδυναμία πληρωμών», δηλώνει ο Stark στην SZ. «Συνεχώς με χρήματα των κρατών-μελών της ΕΕ καθυστερούσε η χρεοκοπία.» Τώρα εμφανίζονται «τα διαρκή άλυτα προβλήματα με όλη τους την ένταση». «Ίσως πρέπει χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία να βγουν από την ευρωζώνη,» προσθέτει. [Focus, «Πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ αποδίδει στην ΕΕ την ευθύνη για την κρίση των Ελλήνων», Ex-EZB-Chefökonom gibt EU Schuld an Griechen-Krise και έντυπη SZ με τίτλο «Επαναστάτης σε ταξίδι», Rebell auf Reise, Markus Zydra]
  • «Ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα την έξοδο από το ευρώ;» (Schuldenerlass gegen Euro-Austritt?). Ο βουλευτής του CDU Klaus-Peter Willsch προτείνει διαγραφή ενός μέρους του ελληνικού χρέους, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Μόνο αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, παραμένοντας φυσικά μέλος της ΕΕ, μπορεί να αναπνεύσει. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μία θετική προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, υποστηρίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Η Ελλάδα θα πάει καλύτερα αν ο ελληνικός λαός υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις αντί να αναζητά τους υπεύθυνους για την κατάστασή αλλού από όπου πραγματικά βρίσκονται: στην ίδια την Ελλάδα. Τέλος, ο γεμανός πολιτικός τονίζει ότι οι συμβάσεις είναι συμβάσεις και πρέπει να τηρηθούν, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. [Dietmar Neurer / Handelsblatt]
  • «Πρόωρες εκλογές: Γιατί η κρίση στην Ελλάδα αφήνει αδιάφορες τις αγορές» (Neuwahlen: Warum die Griechen-Krise die Märkte kaltlässt). Η υπόσχεση της ΕΚΤ για υπεράσπιση του ευρώ, η απεμπλοκή των ευρωπαϊκών τραπεζών από το ελληνικό χρέος καθώς και η καλή πορεία των άλλων χωρών που βρίσκονταν σε κρίση, είναι οι παράγοντες που προκαλούν ψυχραιμία στους επενδυτές. Ακόμη και η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν προκαλεί πια τέτοιο φόβο όσο το 2010. [Spiegel]
  • «Γιατί οι Έλληνες είναι σοφοί» (Warum die Griechen weise sind) Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μειώνεται σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση και αυτό μαρτυρά ότι οι Έλληνες κάνουν βήματα προς την αυτογνωσία και τη σοφία, σχολιάζει ο Oliver Stock στη Handelsblatt.
  •    «Οι πιο αλλόκοτες απαιτήσεις της ελληνικής αριστεράς» (Die schrägsten Forderungen der griechischen Linken). O Jan Mallien εξετάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις περνάει από τη δοκιμασία της ρεαλιστικότητας. Οι θέσεις περί κατάργησης των δανειακών συμβάσεων, των κρατικοποιήσεων και της αύξησης των δημοσίων υπαλλήλων, της εξόδου από το ΝΑΤΟ και της διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία χαρακτηρίζονται από μη ρεαλιστικές έως καταστροφικές. [Handelsblatt]
  • «Ελπίδες και φόβοι για το νέο έτος» (Hoffen und Bangen zum Jahreswechsel) Είναι συμφορά αυτό που μας έρχεται, εκτιμά ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Mario Ohoven, αναφορικά με την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. [Handelsblatt]
  • «Ελλάδα, και τώρα τι;» (Griechenland, was nun?). Ο Αλέξης Τσίπρας νομίζει ότι η ΕΕ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το 2015 όμως δεν είναι 2010. Η διαπραγματευτική πίεση προς την Ευρώπη είναι σημαντικά μικρότερη, αναλύει στην Zeit o Gerd Höhler.
  •      «Putin, Orbán, Erdogan, Chávez, Tsipras, Renzi» / Αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές στο προσκήνιο». Ανάμεσά στους λαϊκιστές πολιτικούς ο χαρισματικός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αν εφαρμόσει τις υποσχέσεις του θα οδηγήσει την Ελλάδα κατυεθείαν στη χρεοκοπία. [Hans Rauscher / Der Standard]
  • «Πόσο θα μας κοστίσει το χάος στην Ελλάδα;» διερωτάται η Bild, συνοψίζοντας εκτιμήσεις οικονομολόγων των τελευταίων ημερών. [Wie teuer wird das Griechenland-Chaos für uns?]

Πρόωρες εκλογές/ αντίδραση αγορών

  •        «Ξεκάθαρες απώλειες [στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια] – Ανησυχίες για την Ελλάδα» [DPA μέσω Focus, Deutliche Verluste – Sorgen um Griechenland]
  • Καθησύχαση στην Αθήνα. Το ευρώ προσωρινά πιο αδύναμο. Αναλυτές της Helaba δε θεωρούν ως πολύ πιθανή την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Neil Mellor, αναλυτής της αμερικανικής ΒΝΥ Mellon, δε βλέπει κίνδυνο να βυθιστεί η Ελλάδα στο χάος σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς», εκτιμά. [έντυπη FAZ, «Χαμηλές αποδόσεις ρεκόρ στην Ιταλία », Rekordniedrige Rendite in Italien]
  • Σε κίνδυνο βλέπει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Fitch, προειδοποιώντας για πολιτική αβεβαιότητα. [ap/Handelsblatt]

Πρόωρες εκλογές/ δηλώσεις Σαμαρά

  • «Σαμαράς: Η Ελλάδα ενώπιον μοιραίας εκλογής», τιτλοφορείται ρεπορτάζ της έντυπης FAZ αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
  • «Πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τις επικείμενες εκλογές. [DPA μέσω Focus, Es geht um Griechenlands Zukunft in Europa]
  • O Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζει τους Έλληνες για μια μοιραία εκλογή. Πάλι – πρέπει να πει κανείς. Πάλι πρόκειται για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη – αν όχι, σύμφωνα με το Σαμαρά, και στην ίδια την Ευρώπη. Τι δράμα! Μένει να περιμένει κανείς ότι η Λιθουανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το ευρώ από ό,τι ήταν ποτέ η Ελλάδα, επισημαίνει σχόλιο του Klaus-Dieter Frankenberger στην έντυπη FAZ. [«Νούμερο 19, Nummer 19]
  • «Πρωθυπουργός Σαμαράς: “Αυτή η μάχη θα αποφασίσει αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρώπη”» (Premier Samaras: “Dieser Kampf wird entscheiden, ob Griechenland in Europa bleibt”). Κατά τη συνάντηση του με τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές ως μοιραίες για τη χώρα του, καθώς οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Στο μεταξύ το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. [Spiegel/ reuters/dpa. Επίσης: Welt «Μειώνεται η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, μαχητική ανακοίνωση Σαμαρά» (Syriza-Vorsprung schmilzt, Kampfansage von Samaras)]

Στάση Ελλήνων έναντι Γερμανίας

  • Στη στάση των Ελλήνων έναντι των Γερμανών αναφέρεται η Christiane Schlötzer στην SZ. «Οι τουρίστες είναι καλοί, οι πολιτικοί κακοί». «Μερκελισμός» είναι μια νέα υβριστική λέξη. [«Όπως ο Ναπολέων», Wie Napoleon]

EΥΡΩΠΑΙΚΗ KΕΝΤΡΙΚΗ TΡΑΠΕΖΑ

  • H νέα κρίση στην Ελλάδα ρίχνει σκιά και στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γράφει η έντυπη FAZ. Ο Mario Draghi εργάζεται προς την κατεύθυνση συγκεκριμενοποίησης των σχεδίων ή ακόμα και της λήψης αποφάσεων στην σύσκεψη της 22ας Ιανουαρίου. Αλλά τρεις μέρες μετά είναι οι εκλογές στην Ελλάδα, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά κούρεμα του χρέους. Από ένα τέτοιο κούρεμα θα μπορούσε να επηρεαστεί και η ΕΚΤ. Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει το ύψος του κουρέματος. [«Η σκιά της Αθήνας πάνω στην ΕΚΤ», Athens Schatten über der EZB, Philip Plickert]
  • Η ΕΚΤ θέλει να αγοράσει γενναιόδωρα κρατικά ομόλογα. Οι Γερμανοί είναι αντίθετοι – για άλλη μια φορά, επισημαίνει η έντυπη SZ. [«O συνεχής καυγάς», Der Dauerstreit, Markus Zydra]
  • To νέο σύστημα διαδοχικής εναλλαγής μελών στο ΔΣ της ΕΚΤ επικρίνει ο Philip Plickert σε σχόλιό του στην έντυπη FAZ, υποστηρίζοντας ότι «η Γερμανία υποαντιπροσωπεύεται στην ΕΚΤ». [«Τσίρκο διαδοχικής εναλλαγής», Rotationszirkus]

Norman Atlantic

  • «Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των επιβατών και των θυμάτων» [έντυπη FAZ, Noch immer keine Klarheit über die Zahl der Passagiere und der Opfer, Tobias Piller]

Blue Sky

«Πλοίο με πρόσφυγες σε κατάσταση ανάγκης κοντά στην Κέρκυρα» (Flüchtlingsschiff cor Korfu in Seenot greaten). Το πλοίο, το οποίο ενδέχεται να μετέφερε παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία, βρίσκεται εκτός κινδύνου. [Welt]

  • «Φορτηγό πλοίο με 700 μετανάστες κατευθύνεται προς την Ιταλία». Αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι το πλοίο ήταν σε κίνδυνο ανοιχτά της Κέρκυρας. Οι ελληνικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξέτασαν το πλοίο και δε διαπίστωσαν προβλήματα. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είχε διαψεύσει ότι στο πλοίο βρίσκονται μετανάστες χωρίς χαρτιά, ενώ ελληνικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 400 μετανάστες. [Focus με πρακτορεία, Frachter mit 700 Migranten steuert auf Italien zu]

«Πρόσφυγες σε κατάσταση ανάγκης» [Flüchtlinge in Not, έντυπη SZ]

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ – Ελλάδα εκλογές

Ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο ‘Ελλάδα: Οι κάλπες βάζουν σε δοκιμασία τη λιτότητα’ [Adea Guillot,En Grèce, l’austérité à l’épreuve des urnes, έντυπη Le Monde], στην οποία η συντάκτρια υποστηρίζει ότι κύκλοι από την ΝΔ στους οποίους προεξέχουσα θέση κατέχουν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Μάκης Βορίδης θεωρούν πιθανή την επανάληψη των εκλογών όπως έγινε και το 2012. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει, η κοινή γνώμη θα φοβηθεί και θα επιλέξει τη ΝΔ. Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος δεν πιστεύει ότι το παραπάνω σενάριο είναι πιθανό και κάνει την εκτίμηση ότι αν ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές με πάνω από 30% ,ίσως μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο άλλο κόμμα που θα έχει εκλέξει έστω 10 βουλευτές.

  • ‘Η Ελλάδα έχει ανάγκη σαφήνειας και σταθερότητας’, editorial στο οποίο γίνεται η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις αλλά και να αναπροσαρμόσει τις θέσεις του. Από την άλλη, παρόλο που ο Σύριζα θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες με τους πιστωτές, ο αρθρογράφος συστήνει τη διευκόλυνση της εφαρμογής τους με το επιχείρημα ότι από τη σταθερότητα στην Ελλάδα εξαρτάται ολόκληρο το ευρωπαίκό οικοδόμημα [La Grèce a besoin de clarté et de stabilité, Le Monde] .
  • Στο άρθρο με τίτλο ‘Ελλάδα: Ο Σύριζα επιθυμεί να σφυρηλατήσει ένα ευρωπαίκό προφίλ’ [Alexia Kefalas, Grèce : Syriza veut se forger un profil européen, Le Figaro], η ανταποκρίτρια υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σύριζα έχουν αλλάξει σημαντικά τη ρητορική τους σε σχέση με την ΕΕ για να καθυσηχάσουν τους φόβους των διεθνών δανειστών, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Στην ανταπόκριση φιλοξενούνται και δηλώσεις της Μαρίας Κανελοπούλου από το Σύριζα περί κατάργησης των συμφωνιών με την Τρόικα σε περίπτωση εκλογής του κόμματος.

‘ Η Ευρωζώνη ανησυχεί για τις επιλογές της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης’, ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για τις ανησυχίες της Επιτροπής λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει ελληνική στάση πληρωμών βραχυπρόθεσμα. Κάποιοι ελπίζουν ότι ο Σαμαράς θα κερδίσει τις εκλογές και κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Σύριζα θα αναγκαστεί να διαμορφώσει συμμαχίες [Cécile Ducourtieux, La zone euro s’inquiète des choix du futur gouvernement grec, Le Monde].

  • Αναφορά στις δηλώσεις του αριστερού Γάλλου ευρωβουλευτη Mélenchon μετά την αποτυχία εκλογής ΠτΔ στην Ελλάδα, ότι το 2015 ‘η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από την απεχθή τρόικα’ και θα δείξει το δρόμο και στην υπόλοιπη Ευρώπη [Avec l’échec de la présidentielle en Grèce, Mélenchon prévoit la «libération» de l’Europe, Le Figaro].

Οικονομία/Χρηματιστήριο

  • Η Ελλάδα και το πετρέλαιο προκαλούν αναταράξεις στο Χρηματιστήριο Παρισίου, δημοσίευμα που αναφέρεται στη χθεσινή πτώση του δείκτη κατά 1,68% [Pierrick Fay,’ La Grèce et le pétrole perturbent la Bourse de Paris’, Les Echos].

Ελλάδα/Τουρισμός

  • Άρθρο αφιερωμένο στο νησί της Χίου και στην καλλιέργεια της μαστίχας [Adea Guillot ‘Sur l’île grecque de Chios, culture locale contre tourisme de masse’, (Η τοπική κουλτούρα ενάντια στο μαζικό τουρισμό στο ελληνικό νησί της Χίου), Le Monde].

Norman Atlantic

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό επιβαινόντων και αγνοουμένων στο Norman Atlantic ενώ ο Ιταλός εισαγγελέας Giuseppe Volpe εμφανίστηκε με δηλώσεις του σίγουρος για την παρουσία στο καράβι αριθμού λαθρομεταναστών που πιθανόν εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι [‘Illegal immigrants “hidden in hold” onboard burning Greek ferry’, Euronews]. Επίσης σε ανταπόκριση του AFP, 13 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί [Ferry incendié : au moins treize morts, AFP/Liberation].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: