Τη θέση του Κριστιάν Νουαγιέ, διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας (ΚΤΓ), ο οποίος με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt » τοποθετείται «υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει με σημερινό δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό.

Το σχετικό άρθρο υπογράφει η δημοσιογράφος Κατρίν Σατινιού, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «την πρώτη χειρονομία ανοίγματος» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

«Μπορεί η καγκελάριος» λέει η συντάκτης, «να μην έχει δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην ιδέα τού να διαπραγματευθεί με την Αθήνα (…) ο διοικητής όμως της ΚΤΓ επιδεικνύει μια τάση μεγαλύτερης συμπάθειας».

Το δημοσίευμα παραθέτει τη σχετική δήλωση του διοικητή στη γερμανική εφημερίδα, όπου εκτιμά ότι: «Κάθε αναδιάρθρωση χρέους, κοστίζει σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την έσχατη λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε πιστωτές και δανειζόμενους είναι καλές. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορούμε να θέσουμε το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των εξοφλήσεων».

Ο κ. Νουαγιέ υπενθυμίζει επίσης, ότι το ελληνικό χρέος είναι στο μεγαλύτερο μέρος στα χέρια των δημόσιων πιστωτών, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν από καιρό απαλλαγεί από το σημαντικότερο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

Δίνοντας την εικόνα του καταμερισμού του ελληνικού χρέους, η Κ. Σατινιού εξηγεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη κατέχουν 52,9 δισ. ευρώ σε διμερείς πιστώσεις, 141,8 δισ. ευρώ μέσω του ΕΤΧΣ, 35,4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 27 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει, ότι «δεν είναι όλοι αυτοί οι δημόσιοι πιστωτές, που καλούνται να συμμετέχουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με την συντάκτη, «ο Γάλλος κυβερνήτης ξέχασε να διευκρινίσει ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει» (στην αναδιάρθρωση).

Επ’ αυτού αναφέρεται στην, πριν από μερικές μέρες, συνέντευξη του Μπενουά Κερέ (Benoit Coeure), μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ στην γαλλική τηλεόραση «FRANCE24», όπου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συμπεριληφθεί το ελληνικό χρέος που κατέχει η ΕΚΤ από το 2010, στην όποια πιθανή επιχείρηση αναδιάρθρωσης, καθ’ ότι οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες επ’ αυτού».

«Απομένει επομένως» λέει η συντάκτης «στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο ΔΝΤ να κάνουν νέες προσπάθειες, που ήδη έχουν αποδεχθεί τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και τη σύσταση μορατόριουμ 10 χρόνων για τους τόκους που θα κατατίθενται στο ΕΤΧΣ», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΣΙΠΗΡΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: