Ν. Βαλαβάνη: Θα οριοθετήσουμε άμεσα ΑΟΖ




 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΜΠΙΛΗ-www.epikaira.gr

Τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα «Επίκαιρα» συνομίλησαν με την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτή στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας Νάντια Βαλαβάνη. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στις εκλογές, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, οι έξωθεν και εγχώριοι εκβιασμοί του εκλογικού σώματος και οι θέσεις του κόμματός της για τα μεγάλα εθνικά και διεθνή ζητήματα αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της συζήτησής μας.

Μια ανάσα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις καταγράφουν σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία;

Ναι, το πιστεύω. Το διαπιστώνω καθημερινά, από την επαφή μου με τους πολίτες. Υπάρχει μια βουβή λαχτάρα. Έρχονται στις συγκεντρώσεις άνθρωποι που πιθανότατα δεν το έχουν ξανακάνει, μας ρωτάνε, μας πλησιάζουν πριν προλάβουμε να τους πλησιάσουμε. Υπάρχει προσδοκία στην ατμόσφαιρα. Αλλά το διαπιστώνουμε κι απ’ την κατάσταση στο άλλο στρατόπεδο. Το στρατήγημα «κλείνει η ψαλίδα» έχει αποσυρθεί εντελώς, το Μαξίμου περιορίζεται σε αρνητική προπαγάνδα, ψάχνει αγωνιωδώς τα «λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ. Το μνημονιακό «στρατηγείο» έχει εμπεδώσει την ήττα του και τώρα μοναδικός στόχος του είναι να αποκλειστεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι και η πιο ισχυρή ένδειξη του ότι είμαστε κοντά σ’ αυτή.

Με δεδομένο ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο σας Η αρπαγή τηςΕλλάδας και σε συνδυασμό με τα σενάρια περί Grexit, θεωρείτε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη; Στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους ποια θα είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους;

Το σενάριο Grexit, που επιστρατεύτηκε από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους –Γιούνκερ, Μοσκοβισί κ.ά.–, έχει αποσυρθεί έπειτα από αντιδράσεις στην ίδια την ευρωπαϊκή ελίτ. Τώρα η επίσημη ρητορική της κινείται σε ένα πιο «καθωσπρέπει» πλαίσιο. Και υπάρχουν στελέχη κυβερνήσεων που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα – ξεχωρίζω την τοποθέτηση της ιρλανδικής κυβέρνησης υπέρ της ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. Υπάρχει, δηλαδή, μια στροφή μέρους της ευρωπαϊκής ελίτ στον ρεαλισμό. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι το Grexitοδηγεί όλη την Ευρωζώνη σε terraincognita. Ωστόσο, υπάρχουν και αντίρροπες δυνάμεις. Διαρρέουν, για παράδειγμα, πληροφορίες ότι Βερολίνο και Ντράγκι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, θα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση των εκβιασμών.

Τώρα στο θέμα του χρέους. Το χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – Κομισιόν, Eurogroup, ΕΚΤ. Είναι, άλλωστε, ανειλημμένη υποχρέωσή τους από τον Οκτώβριο του 2012. Δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που να πιστεύει ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Κι αυτό ισχύει για αρκετές ακόμη χώρες που έχουν λόγους να ανακινηθεί το θέμα και επομένως να καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, στα πρότυπα αυτής που «κούρεψε» το γερμανικό χρέος το 1953.

Στο ζήτημα της ΑΟΖ ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Αποτελεί η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μια από τις στρατηγικές σας στοχεύσεις;

Φυσικά. Η ανακήρυξη ΑΟΖ, που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας και θα το ασκήσουμε. Απαιτείται συγκροτημένη δημοκρατική ενεργειακή στρατηγική, ώστε να μην αφήσουμε τη χώρα να γίνει πιόνι στο παγκόσμιο ενεργειακό σκάκι και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες και ξένες εταιρείες να ωφελούν με ουσιαστικό τρόπο τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, θα επιδιωχθεί η υπογραφή διμερών και πολυμερών συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικά κράτη και θα αναδειχτούν προς όλους τα οφέλη της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρξει αξιοποίηση των οικοπέδων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Προφανώς και όσον αφορά στην Τουρκία θα επιδιώξουμε ενεργά την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει όμως να είμαστε σαφείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία υπό καθεστώς τουρκικών απειλών και προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων σε σχέση με κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη της Νάντιας Βαλαβάνη στο περιοδικό Επίκαιρα που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: