ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Βέλγοι εισαγγελείς δήλωσαν αργά το βράδυ πως έχουν ζητήσει την έκδοση ενός προσώπου που συνελήφθη στην Ελλάδα σχετικά με την πιθανή διασύνδεσή του με μία αποτυχημένη ισλαμιστική συνωμοσία για επίθεση στη βελγική αστυνομία.

“Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της έρευνάς μας μάς έδωσαν επαρκείς λόγους για να ζητήσουμε την έκδοση ενός από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν χθες από τις ελληνικές αρχές”, ανέφερε σε μία ανακοίνωση το γραφείο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των γεγονότων στο Βέλγιο, όπου η αστυνομία σκότωσε δύο ενόπλους κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη Βερβιέ, και των προσαχθέντων από τις ελληνικές αρχές.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Εισαγγελέας: Οι συλλήψεις στην Αθήνα δεν σχετίζονται με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βέλγιο

Οι εισαγγελικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα για τον τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο Βέλγιο ενώ τα μέλη του ετοιμάζονταν να διαπράξουν επιθέσεις, δηλωσαν σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τις συλλήψεις που έγιναν το Σάββατο στην Αθήνα, μετεδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το ΑΠΕ.

“Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των προσώπων αυτών και της έρευνας”, είπε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ.

Πηγές της ελληνικής αστυνομίας έκαναν λόγο για τέσσερις συλλήψεις στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει στείλει γενετικό υλικό και αποτυπώματα για να επιβεβαιωθεί εάν μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ένας 27χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής που από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζεται ως επικεφαλής του τζιχαντιστικού πυρήνα.

Όταν ρωτήθηκε για τον Αμπααούντ η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν διοικούσε και χρηματοδοτούσε το δίκτυό του από την Ελλάδα ή την Τουρκία, όπως αναφέρουν πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Αμπααούντ επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αδελφό ενός από τους φερόμενους ως τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν όταν αστυνομικοί επιτέθηκαν στο κρησφύγετό τους στη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, το βράδυ της Πέμπτης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τέσσερα άτομα καταγωγής από χώρες του αραβικού τόξου, που θεωρείται πιθανόν να είναι τζιχαντιστές και ο ένας εξετάζεται αν είναι ο «εγκέφαλος» της ομάδας που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βέλγιο, προσήχθησαν το απόγευμα στην ΓΑΔΑ, από το Παγκράτι και άλλες περιοχές της Αθήνας.

Ο ύποπτος ως «εγκέφαλος» των τζιχαντιστών εντοπίστηκε από την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στην ΕΛ.ΑΣ, για την διαχείριση θεμάτων που αφορούν σε τζιχαντιστές στην Ελλάδα, μετά από έρευνα που πραγματοποιείται ύστερα από σήμα της βελγικής αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο ο «εγκέφαλος» της ομάδας που εξαρθρώθηκε μετά την αιματηρή μάχη με δύο νεκρούς τζιχαντιστές στο Βέλγιο, οργάνωνε τις επιθέσεις που επρόκειτο να γίνουν από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο σήμα αναφέρεται οτι ο 27χρονος Βέλγος τζιχαντιστής, Αμπντελαχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος είχε φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσει με τον ISIS στη Συρία, επικοινωνούσε τηλεφωνικά από την Ελλάδα με κρατούμενο των βελγικών φυλακών και συγκεκριμένα τον αδελφό ενός από τους δύο που σκοτώθηκαν στην μάχη με τους αστυνομικούς στο Βέλγιο, μέσω του οποίου έδινε κατευθύνσεις στα μέλη της ομάδας.

Το σήμα ελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ, πριν από 48 ώρες και τελικά σήμερα εντοπίστηκε και προσήχθη από το Παγκράτι ένας ύποπτος, τα χαρακτηριστικά του οποίου ταιριάζουν με τις περιγραφές που έχουν δώσει οι Βέλγοι.

Ήδη έχει ληφθεί γενετικό υλικό από τον προσαχθέντα, καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία θα σταλούν στις Βρυξέλες για ταυτοποίηση.

Για τους άλλους τρεις προσαχθέντες δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, ωστόσο από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν τζιχαντιστών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Κ. Τομ., ΑΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μηνύματα από Ελλάδα έστελνε ο “εγκέφαλος” των τζιχαντιστών του Βελγίου

Ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη στο Βέλγιο λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις, είναι ένας διαβόητος βέλγος τζιχαντιστής που έφυγε για τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία, υποστηρίζουν σήμερα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

“Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα” Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI, υποστηρίζει η εφημερίδα “Λα Ντερνιέρ Ερ”.

Ηλικίας 27 ετών, ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ίντερνετ. Σε ένα απ’ αυτά, οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Ο μικρός, 13χρονος αδελφός του είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει και φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).

Σύμφωνα με το VTM, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίσθηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η “Ντερνιέρ Ερ” προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως “εγκεφάλου” του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να “σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα”, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Βερβιέ. Εξάλλου 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, σε βάρος πέντε εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”. Τρία εξ αυτών προφυλακίσθηκαν.

Δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: