Της Έφης Καραγεώργου

Στα χέρια του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται το «κλειδί» της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών -μέσω του ELA- αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, καθώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», αύριο Τετάρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αίτημα της ΤτΕ να ανοίξουν γραμμές ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ την Πέμπτη οι αποφάσεις του «σούπερ Μάριο» θα αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αγορές

Οι αγορές λοιπόν έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ΕΚΤ και στα όσα θα εξαγγείλει ο επικεφαλής της, που μεταξύ των άλλων θα αφορούν και την αγορά ομολόγων απευθείας από την πρωτογενή αγορά. Κίνηση που αναμένεται να δώσει «ανάσα» και κυρίως πολύτιμη ρευστότητα στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το κρίσιμο είναι αν τα ελληνικά ομόλογα θα περιλαμβάνονται ανάμεσα σε αυτά που θα αγοράζει η ΕΚΤ ή θα εξαιρεθούν.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα Ντράγκι για όσο έχει πρόγραμμα, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο ο κ. Ντράγκι κρατά «ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του», όπως αναφέρει κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης στο «Έθνος» και συμπληρώνει πως το τοπίο είναι θολό σε ό,τι αφορά το μέγεθος του προγράμματος, τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και την ισχύ που θα έχουν τα μέτρα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει ότι «η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε σε συνέντευξή της στους Irish Times ότι «μια στάση πληρωμών, μια αναδιάρθρωση, μια αλλαγή των όρων έχει συνέπειες και για την εμπιστοσύνη σε αυτόν που βάζει την υπογραφή του».

Την ίδια ώρα ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής αξιολόγησης (Chief Rating Officer) της Standard & Poor’s, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg τονίζει: «Δεν υπάρχει καμία λογική στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: