Μας πήραν στο (εκλογικό) δούλεμα και στην Τουρκία…




Του Μπουράκ Μπεγκντίλ

Μια «θανατηφόρα» ανάλυση των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων, δύο μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα, έκανε ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και αναλυτής της εφημερίδας Χουριέτ, Μπουράκ Μπεκντίλ, ο οποίος τυγχάνει και σκληρός πολέμιος του καθεστώτος Ενρτογάν.

Γράφει λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αναλυτής, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα:

Η Ελλάδα μοιάζει με την Τουρκία του 2000-01, αλλά οι Έλληνες «Ερντογάν (ή Πούτιν ή Ναρέντρα Μόντι)» δεν είναι πιστοί Ορθόδοξοι χριστιανοί, ούτε εθνικιστές. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έχει σχηματίσει μια συμμαχία ακραίων αριστερών, επαναστατών αριστερών, αντιευρωπαϊστών, ευρωπαϊστών αριστερών, κομουνιστών όλων των αποχρώσεων, μετριοπαθών αριστερών και άλλων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται. Σε μια πρόσφατη ομιλία του στο Ηράκλειο της ο Τσίπρας, προσπαθώντας να κολακεύσει τους Κρητικούς, είπε «εμείς θα χτυπάμε τα τύμπανα και οι αγορές θα χορεύουν ή μάλλον, μια και είμαι στην Κρήτη, θα παίζουμε κρητική λύρα και αυτές θα χορεύουν πεντοζάλη». Αμέσως, αναρωτήθηκα: «Γιατί ο Πούτιν στριμώχτηκε από τις αγορές; Μα επειδή δεν έχει κρητική λύρα να τους παίξει, ώστε να χορέψουν πεντοζάλη».

Οι σκεπτικιστές θεωρούν πως ο Τσίπρας έχει όλα τα χαρακτηριστικά του τυπικού Έλληνα δημαγωγού. Λέει στους Έλληνες αυτό που θέλουν να ακούσουν, πέραν πάσης λογικής. Αν ο Τσίπρας ανέβει στην εξουσία και κάνει αυτά που υπόσχεται, η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, να επιστρέψει στη δραχμή, πληρώνοντας τα χρέη της και τον στρατό των δημοσίων υπαλλήλων της με δραχμές;

Πολλοί ψηφοφόροι όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τέτοια ερωτήματα που έχουν σχέση με τη λογική. Είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τον πολιτικό που τους υπόσχεται το αδύνατο, διακινδυνεύοντας, σύμφωνα με πρόβλεψη Έλληνα φίλου, να οδηγήσει την Ελλάδα στον Τρίτο Κόσμο.

«Όμως ο Τσίπρας δεν θέλει να φύγει με ελικόπτερο. Για αυτό δεν θα επιστρέψουμε στη δραχμή. Το μόνο που του απομένει είναι να πάρει πίσω όλες τις υποσχέσεις που κάνει πριν τις εκλογές», συμπλήρωσε ο φίλος μου. «Οι ψηφοφόροι του το αντιλαμβάνονται αυτό;», ρώτησα. «Όχι», μου απάντησε. «Το μόνο που τους απασχολεί είναι να ξεφορτωθούν τα κόμματα που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση», απάντησε (όπως στην Τουρκία το 2000-01).

Οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν, αν θα ακολουθήσουν τις υπάρχουσες πολιτικές, ή θα «ξεκόψουν από το παρελθόν» και θα εκτελέσουν το άλμα στο κενό, ψηφίζοντας Τσίπρα, εκτός του προστατευτικού δικτύου που λέγεται ΕΕ.

Στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κρυστάλλινη σφαίρα του φίλου μου, μου είπε πως μετά από μερικούς μήνες ο Τσίπρας και ο κομματικός του στρατός, θα χρειαστεί δύο ελικόπτερα για να ξεφύγει, καταδιωκόμενος από τους ψηφοφόρους που θα πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να αγοράσουν ρύζι και δεν θα βρίσκουν ούτε κόκκο.

Που θα θέλουν χαρτί υγείας και θα τους λένε πως υπάρχει έλλειψη και πως πλέον θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις σελίδες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Που θα θέλουν γάλα για τα παιδιά τους, το οποίο θα θέλουν να πληρώσουν με χαρτονόμισμα 500 εκατ. υποτιμημένων δραχμών, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν, πηγαίνοντας στο ταμείο πως κοστίζει πλέον 1 δισ. υποτιμημένων δραχμών.

Το δεύτερο ελικόπτερο θα χρειαστεί σε περίπτωση που το πρώτο πάθει βλάβη. Θα είναι δε δώρο από τον σύντροφο Πούτιν της χρεοκοπημένης Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: