Κρίσιμης σημασίας οι εκλογές για την Ε.Ε.




Οι αναταράξεις από τις ελληνικές εκλογές θα έχουν σημαντική επίδραση στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο, αναφέρει ο Richard Youngs σε άρθρο γνώμης στο THE NATIONAL INTEREST με τίτλο «As Greece Votes, Europe’s Future Hangs in the Balance».

Σημειώνει ότι αυτό που καθιστά τόσο σημαντικές τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι η αλληλεπίδραση του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα με τις γενικότερες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, το καθοριστικό ερώτημα είναι που θα γύρει η ισορροπία εξουσίας μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης. Εάν δηλαδή η Γερμανία και τα άλλα κ-μ της ΕΕ θα υποχρεωθούν να υποχωρήσουν στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφευχθεί μια καταστρεπτική έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή εάν η σκληρή πραγματικότητα της ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας θα υποχρεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ να υπαναχωρήσει από το ριζοσπαστικό προεκλογικό του μανιφέστο. Πολλά όπως επισημαίνεται θα εξαρτηθούν από την ευελιξία που θα δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρεθεί στην εξουσία.

Σημειώνεται παράλληλα ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ταρακούνημα στην Ευρώπη, οδηγώντας τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, στην υιοθέτηση μιας πιο επεκτατικής οικονομικής πολιτικής, ενώ αντίθετα θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την διάλυση της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται τέλος ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ενδιαφέροντα πράγματα για τον τρόπο προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η επιτυχία του κόμματος θα μπορούσε να έχει θετικής επίδραση στην έναρξη ενός ευρύτερου και πιο συμμετοχικού διαλόγου σε όλη την Ευρώπη. Ο κίνδυνος ωστόσο είναι μήπως οδηγηθούμε στο εντελώς αντίθετο, με τις ευρωπαϊκές ελίτ να διαμορφώνουν μια αμυντική αντίδραση για την απομόνωση των λαϊκιστικών κινημάτων.

http://nationalinterest.org/feature/greece-votes-europes-future-hangs-the-balance-12064

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ alfanews.com.cy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: