Κουτσούμπας: Tο ΚΚΕ μπορεί να αναδειχτεί τρίτη δύναμη




Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφέρει ότι στόχος του ΚΚΕ στις εκλογές είναι να βγει πολύ πιο δυνατό σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ερωτηθείς αν η τρίτη θέση είναι ρεαλιστικός στόχος είπε ότι «δεν συνηθίζουμε να βάζουμε αριθμητικούς στόχους ή στόχους κατάταξης των κομμάτων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα το ΚΚΕ να αναδειχτεί τρίτη δύναμη».

Ο κ. Κουτσούμπας ερωτηθείς τι θα πράξει το ΚΚΕ αν εξαρτάται από την στάση του η μη προσφυγή εκ νέου σε εκλογές, είπε ότι με βάση τα προγράμματα και τις στρατηγικές των σημερινών κομμάτων υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάδειξης κυβέρνησης συνεργασίας που θα προωθήσει τις κατευθύνσεις «Ευρώπη 2020» της ΕΕ και θα βαδίσει στον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της διαπραγμάτευσης του χρέους με τους εταίρους και της διανομής «ψίχουλων ελεημοσύνης» στην ακραία φτώχεια.

«Όλα αυτά περιέχονται στα προγράμματα όλων των άλλων κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ. Συνεπώς μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ, με συμμετοχή όλων των άλλων είτε ακόμα και μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, για να μην πάμε σε νέες εκλογές» πρόσθεσε.

Όσο για το ενδεχόμενο αν θα έπαιρνε μέρος σε debate με τον κ. Τσίπρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «τα debate έχουν καταντήσει να είναι η αποθέωση του ευτελισμού του διαλόγου, του προβληματισμού, της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάτι ξέρει περί αυτού και ο κ. Τσίπρας».

Αναφορικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, σε συνθήκες καπιταλισμού, ενός κομμουνιστικού κόμματος σε κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η ιστορική πείρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει δείξει πως όπου συνέβη αυτό, είχε αρνητικές επιπτώσεις στον προσανατολισμό του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ενώ οδήγησε και στην διάλυση ή μετάλλαξη των ΚΚ και την υλοποίηση αντιλαϊκών ευρωενωσιακών πολιτικών, ανεξαρτήτως των αρχικών τους προθέσεων.

«Το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα από όλη αυτή την ιστορία και για το ’89, όπου μέσω του τότε ΣΥΝ συμμετείχε σε κυβέρνηση αρχικά με τη ΝΔ και σε συνέχεια και με το ΠΑΣΟΚ. Και την πλήρωσε ακριβά αυτή την περίοδο. ‘Αλλοι δυστυχώς δεν λένε να βγάλουν κανένα συμπέρασμα ακόμα» πρόσθεσε.

«Υπάρχει πιθανότητα Grexit όσο υπάρχει και η πιθανότητα πιο βαθιού Grentry (για να χρησιμοποιήσουμε έναν άλλο νεολογισμό αγγλικής προέλευσης)» είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας στην σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι «στο δεύτερο δίνουμε περισσότερες πιθανότητες. Οι πραγματικές δεσμεύσεις υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν σε σύγκρουση με την ΕΕ παρά τον σχετικό προπαγανδιστικό θόρυβο, αλλά μόνο σε βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ».

Επισήμανε ότι το αβέβαιο μέλλον της ευρωζώνης εξαρτάται από την πορεία των αντιθέσεων στην σκληρό πυρήνα της, από τις πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προς τη Γερμανία και τόνισε ότι «η κυβερνητική αλλαγή στη Ελλάδα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο αυτής της διαπάλης».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε, ταυτόχρονα ότι τα εναλλακτικά σενάρια έχουν ως κοινό παρανομαστή τις μόνιμες θυσίες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ αλλά να παραμείνει στην ΕΕ, επισήμανε ότι ήδη έχουν κατατεθεί εναλλακτικές προτάσεις για ΕΕ πολλών ταχυτήτων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών συμφερόντων, προσθέτοντας ότι «μόνο ο ανατρεπτικός δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, μπορεί να οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία, επιλέγοντας ο ίδιος ο λαός την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, ως μια επιλογή στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών».

Ερωτηθείς αν μια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Γερμανία, μπορεί να σημάνει μια αλλαγή της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Ευρώπη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «η στάση της Γερμανίας δεν διαμορφώνεται από τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις συνθέσεις των κυβερνήσεων συνεργασίας της, αλλά από τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους και εκτός της Ευρώπης και διεθνώς με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα κτλ».

Επισήμανε ότι στο εσωτερικό της γερμανικής άρχουσας τάξης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την μορφή διαχείρισης και τις προτεραιότητες των διεθνών συμμαχιών της χώρας, τονίζοντας ότι αυτές οι διαφορές δεν αμφισβητούν τον δρόμο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την διασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης, ούτε αφορούν την ουσιαστική βελτίωση της θέσης του λαού.

«Όπως δείχνουν τα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μια μεταβολή προς πιο επεκτατική διαχείριση δεν συνιστά φιλολαϊκή πολιτική. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κεντρική γερμανική κυβέρνηση μετέχουν και οι δυο βασικοί πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες» κατέληξε ο κ Κουτσούμπας.

Γ.Μ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: