Κλιμάκωση με εντολή Ερντογάν για απόκτηση πλατφόρμας και διενέργεια γεωτρήσεων στην ΑΟΖ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα προχωρεί στην απόκτηση πλατφόρμας για τη διενέργεια γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το θέμα έχει συζητηθεί στο επίπεδο του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και οι οδηγίες δόθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  για να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις.

Το θέμα τούτο δεν τίθεται για πρώτη φορά, υπήρξαν κινήσεις από την Άγκυρα προς την κατεύθυνση αυτή και τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται συναφώς ότι στις 19 Ιανουαρίου, ο  Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν ανέφερε ότι εάν η ε/κ πλευρά επιμένει να μην επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, θα έλθει στην ημερήσια διάταξη η έλευση πλατφόρμας για την έναρξη εξορύξεων. «Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η πλατφόρμα θα έρθει αύριο εκεί και θα αρχίσει εξορύξεις», είπε με νόημα.

Περαιτέρω, στις 27 Οκτωβρίου 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο ότι η Τουρκία έχει βολιδοσκοπήσει δύο τουλάχιστον διεθνείς εταιρείες για να ενοικιάσει πλατφόρμα. Στην ίδια συνεδρίαση ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού για την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει δική της πλατφόρμα. Η Λευκωσία συζήτησε τότε μέτρα κατά κύριο λόγο νομικά για εταιρείες που θα βοηθούσαν την Τουρκία να διενεργεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα μέτρα αφορούσαν εσωτερικά ένδικα μέσα και ευρωπαϊκά κατά εταιρειών που θα ενοικίαζαν πλατφόρμες καθώς και το προσωπικό που θα εργάζονταν σε αυτές.

Με την απόφαση του ΣΕΑ καθίσταται σαφές πως έχει αποφασισθεί η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης 1,5 δις δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο θέμα αυτό κάνει αναφορά χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», που φέρει τον Ερντογάν να λέγει πως είτε η πλατφόρμα θα αγοραστεί είτε θα κατασκευαστεί.

Σύμφωνα με την «Σαμπάχ», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ενώπιον του ΣΕΑ τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία «για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανέφερε ότι θα επιστρατευτούν όλα τα μέσα «για να προστατευτούν αυτά τα δικαιώματα». «Με το ερευνητικό μας πλοίο διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ας κάνουμε το αναγκαίο βήμα και για την πλατφόρμα γεώτρησης», φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας γίνεται καθώς καμία από τις ξένες εταιρείες στις οποίες έχει απευθυνθεί δεν αποδέχθηκε να ενοικιάσει πλατφόρμα καθώς γνωρίζει πως οι έρευνες θα γίνουν σε μια περιοχή που δεν ανήκει στην Τουρκία και θα έχουν ως εκ τούτου επιπτώσεις. Γι αυτό και ο Ερντογάν κατά τη συζήτηση του θέματος στο ΣΕΑ φέρεται να είπε πως «θα κάνουμε κι εμείς μόνοι μας αυτό που πρέπει».

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα αναβαθμίσει και την ΤΡΑΟ με φιλοδοξία ( ή με τη Στόχος είναι να γίνει ο ΤΡΑΟ μια εταιρεία που να μπορεί να δραστηριοποιείται παγκοσμίως όπως οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες ΒΡ, Shell, Chevron. Επισημαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΤΡΑΟ καθώς για την ενοικίαση μιας πλατφόρμας γεώτρησης απαιτείται το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα.

NOBLE-PLATFORMA01-28JANUARY2015

ΨΗΦΙΣΜΑ: Βελτιωμένο πλην νερόβραστο – Καθοριστικές παρεμβάσεις από φίλους της Κύπρου έναντι βρετανικών μεθοδεύσεων

ΤΟ κείμενο για το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «έκλεισε» χθες κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη και σήμερα ή αύριο αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε σχέση με το αγγλικό προσχέδιο το τελικό κείμενο θεωρείται βελτιωμένο καθώς αποτράπηκαν διατυπώσεις που ενοχλούσαν τη Λευκωσία.

Περαιτέρω δεν περιλήφθηκαν απαιτήσεις της Άγκυρας για αναφορά στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, στη θέση ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στις δυο πλευρές και την περιγραφή που έχει η έκθεση Μπαν Κι Μουν για τους αγνοούμενους ( έδινε τα εύσημα στην Τουρκία). Η αναφορά στο θέμα των αγνοούμενων Στο κείμενο γίνεται αναφορά στην ανάγκη επείγουσας επανέναρξη των συνομιλιών και παρέχεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας πλήρη στήριξη στον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η αναφορά «σε επείγουσα επανέναρξη των συνομιλιών»  δεν ικανοποιεί τη Λευκωσία. Με παρέμβαση φίλων της Κύπρου, υπήρξε χθες απαίτηση για συμπερίληψη αναφοράς για τη σημασία οι συνομιλίες να διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα.

Σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο «15» ήταν περιορισμένες, λόγω της κακοκαιρίας και ως αποτέλεσμα τούτου τα κτίρια των Ηνωμένων Εθνών ήταν κλειστά. Η βρετανική αντιπροσωπεία έστειλε προχθές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσχέδιο που χαρακτήρισε τελικά και το έθεσε σε σιωπηρή διαδικασία, την οποία «έσπασαν» 3-4 μέλη. Ακολούθησε νέο προσχέδιο χθες το οποίο συμπεριέλαβε κάποιες από τις τροποποιήσεις, με την σημείωση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν άλλη αλλαγή και πως όποια μέλη έχουν διαφωνίες, αν επιθυμούν να μην υπερψηφίσουν το ψήφισμα.

«Ταυτόχρονη αναστολή ερευνών για φυσικό αέριο» – Επιμένει η τουρκική πλευρά

ΤΟΣΟ οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να συμφωνήσουν να αναστείλουν τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου έως ότου επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση για την ενοποίηση του νησιού, δήλωσε ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου επ’ ευκαιρία των εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Ολγκούν κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή  πλευρά ότι χρησιμοποιεί τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου ως «πρόσχημα για την διαιώνιση του status quo στην Κύπρο». Στο μεταξύ, ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με την ελληνική πλευρά έπειτα από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα για χρόνια επικεντρώνονταν στα δικά της εσωτερικά προβλήματα το οποίο σημαίνει ότι απέτυχε να βοηθήσει στην εξάλειψη των εντάσεων στην Κύπρο.  «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα ενθαρρύνει τον Ε/κ ηγέτη που άφησε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να λάβει υπόψη του τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε χθες στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Ναμί πρόσθεσε επίσης ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν μια «μακροχρόνια φιλία και διμερή συμφέροντα», τα οποία, κατά τον ίδιο, αυξάνουν την σημασία της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, ιδιαίτερα για την Ελλάδα.  «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ελπίζουμε η κυβέρνηση να οδηγήσει αυτήν την στήριξη ακόμα παραπέρα», δήλωσε. «Είναι γνωστό το γεγονός ότι οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα. Η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος αποτρέπει αυτή την σχέση από το να φτάσει στην πλήρη δυναμική της».

«ΘΕΡΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΙΑΣ»

Θερμό μήνυμα φιλίας προς τον τουρκικό λαό έστειλε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο Τζιχάν. Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι στέλλει μήνυμα αγάπης και φιλίας προς τον τουρκικό λαό και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι καλός γείτονας με την Τουρκία. Στο πρακτορείο Τζιχάν μίλησε και ο Υπουργός Υπεύθυνος για θέματα ΕΕ Νίκος Χουντής λέγοντας ότι η προτεραιότητά τους είναι ο αγώνας με την ανθρώπιστική κρίση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ-ΚΟΤΖΙΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών  Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Κοτζιά, τον οποίο και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του ότι οι εξαίρετες και αδελφικές σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα, ενώ η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση. Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν για τη διευθέτηση μεταξύ τους συνάντησης το συντομότερο δυνατόν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: