Υποβρύχιο έξω από τη Στοκχόλμη, φλερτ Σουηδών με το ΝΑΤΟ




Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν χθες Κυριακή, ότι εντόπισαν και δεύτερο υποβρύχιο τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο μετά το κυνηγητό για τον εντοπισμό υποβρυχίου που είχε εντοπιστεί και πιστευόταν ότι είναι ρωσικό. Το σκανδαλώδες είναι, ότι στη δεύτερη περίπτωση, το υποβρύχιο εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Στοκχόλμης!

Προφανώς οι υποψίες και για το δεύτερο υποβρύχιο παρόμοιες υποψίες υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μη μιλάμε πλέον μόνο για ψυχολογικό πόλεμο από σουηδικής πλευράς, αλλά για… «δούλεμα ψιλό γαζί», που θα λέγαμε στην Ελλάδα,, κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα, για να εντοπιστεί οπτικά, σημαίνει ότι αναδύθηκε σε βάθος περισκοπίου, άρα επιθυμούσε να εντοπιστεί για να προκαλέσει επικοινωνιακό αποτέλεσμα.

Αν και τυπικά ουδέποτε αποδείχθηκε ότι το υποβρύχιο(α) ήταν από τη Ρωσία, εάν τελικά ήταν, προφανής στόχος θα ήταν το να καταδείξει στη σουηδική κοινωνία πόσο ευάλωτη είναι, που θα πρέπει να επιλέξει ή να στρατιωτικοποιηθεί, κάτι απολύτως αντίθετο με την ψυχολογία του έθνους, ή να αντιληφθεί πως άλλος κάνει κουμάντο στην περιοχή.

Αυτή η συμπεριφορά «χτίζει» σε σχετικά ευρήματα δημοσκοπήσεων, όπως αυτή της κρατικής υπηρεσίας που ασχολείται με την προετοιμασία της αντίδρασης του κράτους σε διάφορα ενδεχόμενα (Civil Contingencies Agency) την Κυριακή, όπου το ποσοστό των Σουηδών που ανησυχούν για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την προοπτική των διμερών σχέσεων, ανέρχονται πλέον στο 73%, έναντι 45% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Ασφαλώς βέβαια, τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα, με τη μεταστροφή της κοινωνίας της χώρας και την απόφαση ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία, μια εξέλιξη την οποία, λογικά, η Μόσχα θα προτιμούσε να αποφύγει. Η ανωτέρω δημοσκόπηση ήταν αποκαλυπτική και σε αυτό το ερώτημα…

Για πρώτη φορά, οι Σουηδοί που απάντησαν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ ήταν περισσότεροι από αυτούς που την απέρριψαν, με τις θετικές γνώμες να ανέρχονται πλέον στο εντυπωσιακό για την παραδοσιακά «ανένταχτη» Σουηδία 48%, έναντι μόλις 35% αρνητικών τοποθετήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Νοέμβρη, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αποδεσμεύσει φωτογραφίες ιχνών στον πυθμένα της θάλασσας, αλλά και φωτογραφίες που έδειχναν το περισκόπιο υποβρυχίου, αναφέροντας ότι ένα «μίνι υποβρύχιο» παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Σουηδίας, το διάστημα 17-24 Οκτωβρίου, με την αναφορά όμως ότι είναι πιθανό στο περιστατικό να μην εμπλεκόταν μόνο αυτό («τουλάχιστον ένα μίνι υποβρύχιο» ήταν η σχετική αναφορά.

Χθες, Κυριακή η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» αποκάλυψε, ότι πολίτης φωτογράφισε κάτι που έμοιαζε με πύργο υποβρυχίου στις 31 Οκτωβρίου, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, πολύ κοντά σε σημείο συνεχούς διέλευσης πλοίων μεταφοράς οχημάτων και επιβατών (ferry-boats)…

Οι ένοπλες δυνάμεις θεώρησαν την πηγή που το ανέφερε ως αξιόπιστη και έχοντας στην περιοχή ναυτική μονάδα, την κορβέτα HMS Malmo (βλ. φωτογραφία) την έστειλαν να το διερευνήσει. Το πλοίο ανέφερε ότι πιθανότατα επρόκειτο για υποβρύχιο. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν διέρρευσαν.

Τις σχετικές δηλώσεις τις έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του στρατεύματος, Φίλιπ Σάιμον. Παραδέχεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν σχετική φωτογραφία, δηλώνοντας όμως ότι δεν σκοπεύουν να την αποδεσμεύσουν στη δημοσιότητα.

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: