Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: «Εξωφρενική και ανεπίτρεπτη» η δολοφονία




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, δήλωσε την Κυριακή ότι η δολοφονία του Ιάπωνα ομήρου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι κάτι «εξωφρενικό και ανεπίτρεπτο» και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση του δεύτερου Ιάπωνα, ενός δημοσιογράφου, που επίσης κρατείται όμηρος.

Ο Σίνζο Άμπε που δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στους τρομοκράτες επιβεβαίωσε ουσιαστικά και την αυθεντικότητα του βίντεο που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δολοφονημένου ομήρου, Αρούνα Γιουκάουα.

«Εξετάσαμε αυτές τις εικόνες και οι αναλύσεις συνεχίζοντας προσεκτικά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι η αξιοπιστία τους είναι μεγάλη», δήλωσε ο Άμπε στη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK, επιβεβαιώνοντας και τις δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα που έγιναν νωρίτερα, για την αυθεντικότητα του βίντεο που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές.

Και το αμερικανικό κέντρο SITE που ειδικεύεται στις on-line παρακολουθήσεις των τζιχαντιστών είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η θεωρεί αυθεντικό το ηχογραφημένο βίντεο και την “στοπ καρέ” εικόνα με τον αποκεφαλισμένο του Ιάπωνα ομήρου «λόγω της εκτεταμένης έρευνας και της γνώσης των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων τζιχαντιστών στο διαδίκτυο».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οργή Ιάπωνα Πρωθυπουργού για το βίντεο με τη σορό του ομήρου

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο ‘Aμπε εξέφρασε την οργή του για ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η σορός ενός Ιάπωνα υπηκόου που φέρεται ότι εκτελέστηκε από εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), κι επέμεινε ότι η χώρα του θα παραμείνει ανυποχώρητη έναντι της τρομοκρατίας, μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters.

Ο ‘Aμπε επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του πως το περιεχόμενο του βίντεο, στο οποίο εικονίζεται εκτελεσμένος ο Ιάπωνας όμηρος Χαρούνα Γιουκάουα και η φωνή του αφηγητή είναι αυτή του έτερου Ιάπωνα ομήρου, του Κέντζι Γκότο, είναι μια “αποτρόπαιη και απαράδεκτη πράξη βίας”.

“Διακατέχομαι από ένα έντονο αίσθημα οργής”, είπε ο ‘Aμπε, κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έπειτα από το έκτακτο Yπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε για να συζητηθεί η κρίση. “Δεν θα υποχωρήσουμε έναντι της τρομοκρατίας”, πρόσθεσε.

Απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γκότο σώου και αβλαβή, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επεσήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με άλλες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εργάζονται για να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον είναι αυθεντικό το βίντεο με το οποίο ανακοινώθηκε η εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου των εξτρεμιστών του ΙΚ, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. “Η κοινότητα των [υπηρεσιών] πληροφοριών εργάζεται για να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του”, ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Πάτρικ Βεντρέλ στην ανακοίνωση.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες του ΙΚΙΛ (…) καλούμε να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι εναπομείναντες όμηροι” της οργάνωσης, ανέφερε ακόμη ο Βεντρέλ χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε). “Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την Ιαπωνία στο ζήτημα αυτό. Παραμένουμε αλληλέγγυοι προς την Ιαπωνία και συνεργαζόμαστε στενά” με την κυβέρνηση στο Τόκιο, σημείωσε.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι τζιχαντιστές φέρονται να εκτέλεσαν Ιάπωνα όμηρο

Η Ιαπωνία επέκρινε έντονα τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που φέρεται να ανακοινώνει την εκτέλεση ενός Ιάπωνα κρατούμενου από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση ενός άλλου κρατούμενου που φέρεται να εμφανίζεται στο βίντεο.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, σε μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το βίντεο φαίνεται να δείχνει την εκτέλεση του Χαρούνα Γιουκάουα.

“Αυτή είναι μια αποτρόπαιη και απαράδεκτη ενέργεια”, δήλωσε ο Σούγκα. “Ζητούμε σθεναρά την άμεση απελευθέρωση του άλλου κρατούμενου κ. Κεντζίι Γκότο, χωρίς να του προκληθεί κακό”.

Ο Σούγκα διάβασε τη δήλωση και αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι δεν επιβεβαιώνεται η εκτέλεση και αναμένονται νέα πειστικά αυτή τη φορά στοιχεία.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: