Η υπόγεια ανάρμοστη σχέση πολιτικών και τραπεζιτών




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, αναγκάζεται να καταγγείλει έναν εκ των προκατόχων του, ότι ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος σε μεγάλο κυπριακό επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος έλαβε εκατομμύρια ευρώ από τράπεζα στην οποία εργαζόταν ο εν λόγω κύριος, τότε τίποτα δεν πάει καλά σ’ αυτόν τον τόπο.

Το χειρότερο όλων βεβαίως είναι αυτή καθαυτή η καταγγελία. Ένας πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην ανώτατο στέλεχος της αμαρτωλής Τράπεζας Κύπρου συμβουλεύει έναν επιχειρηματία, ο οποίος χρωστά αρκετά εκατομμύρια στην τράπεζα. Μύλος, θα πείτε… Όχι, ένας όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος. Και αναφέρομαι στον κόσμο των πολιτικών, των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών.

Η αποκάλυψη έγινε στη Βουλή, όταν η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έθεσε ερώτημα σε εκπρόσωπο της Τράπεζας Κύπρου για τον επιχειρηματία, για τον οποίο ανέφερε ότι δανειοδοτήθηκε με 528 εκατομμύρια ευρώ. Ασύλληπτο ποσό για τη μικρή μας Κύπρο των 700 χιλιάδων ψυχών. Αν δε, προσθέσει κανείς και τα δανεικά (και αγύριστα;) που πήραν άλλοι επιχειρηματίες, το ποσό, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι γι’ αυτά τα δάνεια, που δόθηκαν αλόγιστα και με μη διαφανείς διαδικασίες, που η Κύπρος και ο λαός βρίσκονται στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Απαντώντας στην κ. Χαραλαμπίδου, ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών της είπε ότι ανέμενε να υποβάλει ερώτημα «ποιος τραπεζίτης έδινε δάνεια στον επιχειρηματία και σήμερα είναι οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Λεπτός». Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως ο εν λόγω τραπεζίτης, με άλλο καπέλο, ενεργεί τώρα ως σύμβουλος του πρώην πελάτη του, ο οποίος όπως είπαμε έλαβε δάνεια ύψους 528 εκ. «Δεν ήταν μόνο τραπεζίτης, ήταν και πολλά άλλα», τόνισε ο σημερινός υπουργός για τον προηγούμενο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ αναρωτήθηκε ποιος είναι ο τραπεζίτης και ο κ. Γεωργιάδης τη ρώτησε αν θυμάται αυτόν που έγραψε την ατάκα «Andros and his people». Ήταν πολύ εύκολο για τους συναδέλφους δημοσιογράφους να αντιληφθούν για ποιον μιλούσε ο κ. Γεωργιάδης. Ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για την οικονομική τραγωδία της Κύπρου. Ο άνθρωπος δεν καταλάβαινε τίποτα, δεν άκουγε κανένα, και είναι ένας εκ των υπευθύνων -θα έλεγα εκ των βασικών υπευθύνων – για το κακό που έπληξε την Κύπρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών παρέχει τραπεζικές και άλλου είδους συμβουλές χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος στον επιχειρηματικό όμιλο τον τελευταίο χρόνο. Το πρόβλημα είναι ηθικό βεβαίως, δεν θα έλεγα ότι απαγορεύεται στον πρώην υπουργό και τραπεζίτη να συμβουλεύει τον επιχειρηματία. Όμως το πρόβλημα είναι άλλο: Όταν ο πρώην υπουργός ήταν στέλεχος στην Τράπεζα Κύπρου έλαβε μέρος στις εσωτερικές διαδικασίες για τη δανειοδότηση του επιχειρηματία; Αυτό είναι το ερώτημα. Διότι αν συμμετείχε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό.

Η σχέση πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών είναι αμαρτωλή και έβλαψε την Κύπρο. Οι δανειστές πιστεύουν ότι η αλληλοκάλυψη συνεχίζεται και σήμερα και αναφέρουν ως παράδειγμα το θέμα των εκποιήσεων. Έχω ακούσει με τα αυτιά μου να λέγεται ότι κάποιοι εκ των πολιτικών ψήφισαν εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα αυτό, για να καλύψουν επιχειρηματίες που είναι μεν πνιγμένοι στα δάνεια, αλλά δεν τους ενοχλεί κανένας. Ενώ αν περνούσε το νομοσχέδιο, θα μπορούσαν οι τράπεζες να τους πάρουν τις περιουσίες, οι οποίες – έτσι κι αλλιώς – με τα δανεικά έγιναν…

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο κ. Βάσος Σιαρλή δήλωσε την Πέμπτη ότι ούτε «Andros», ούτε Λεπτός, ούτε χοντρός υπάρχει. Διέψευσε δε ότι ανέλαβε σύμβουλος σε κατασκευαστικό όμιλο ο οποίος χρωστά εκατοντάδες εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. «Βεβαιώνω ευθαρσώς πως ουδέποτε ανέλαβα οποιαδήποτε, επίσημα ή ανεπίσημα, συμβουλευτική υπηρεσία προς το επιχειρηματικό συγκρότημα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών», είπε ο κ. Σιαρλή, σύμφωνα με τον «Φ». Και ερωτώ εγώ: Είναι δυνατόν ο κ. Γεωργιάδης να έκανε την καταγγελία χωρίς να την επιβεβαιώσει; Αναμένουμε την απάντησή του.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία κ. Στανισλάβ Οσάτσι φέρεται να είπε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για παροχή από την Κύπρο προς τη Ρωσία στρατιωτικών διευκολύνσεων είναι κάτι που ενδιαφέρει την πατρίδα του. Διάβασα και ξαναδιάβασα τις δηλώσεις του, αλλά δεν κατάλαβα ότι όντως η Ρωσία ενδιαφέρεται για παροχή διευκολύνσεων στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε πάντως ότι οι δύο χώρες συζητούν και για συμφωνίες στρατιωτικού περιεχομένου. Και τόνισε ότι η Λευκωσία προσεγγίζει θετικά το αίτημα της Μόσχας. Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη στο ΡΙΚ, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά σε κατάληξη και οι συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν κατά την επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 Η Ρωσία «έχει πάρει άλλο δρόμο» και ερωτοτροπεί με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, στον οποίο έχει προσφέρει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε συμπαθήσει ποτέ την Κύπρο, ούτε ενδιαφέρεται για το πρόβλημά της. Η ρωσική στάση έναντι της Κύπρου και η βοήθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλεται ΜΟΝΟ στον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ευτυχώς σέβεται ακόμα μερικούς Ελληνοκύπριους φίλους του. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η Ρωσία και ο πρόεδρός της ταυτίζεται περισσότερο με τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, παρά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή…

WWW.PHILENEWS.COM, WWW.MIGNATIOU.COM

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.matrix24.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: