Η Ε.Ε. ενδιαφέρεται ξαφνικά για τον South Stream




Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή ένωση, Maros Sefcovic, θα ζητήσει εξηγήσεις αυτή την εβδομάδα από τη Ρωσία σχετικά με το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου, South Stream, την ματαίωση του οποίου είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ο Πρόεδρος Πούτιν.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση της Ewa Krukowska, από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU Seeks to Discuss South Stream Gas Project With Russia».

Ο Maros Sefcovic έχει προγραμματισμένη συνάντηση για αύριο, 14 Ιανουαρίου, στη Μόσχα, με τον Ρώσο υπουργό ενέργειας, Alexander Novak, τον αναπληρωτή Π/Θ, Arkady Dvorkovich, και τον εκτελεστικό διευθυντή της Gazprom, Alexey Miller. Η ματαίωση του αγωγού South Stream, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Πούτιν στην Άγκυρα, την 1η Δεκεμβρίου, δημιούργησε ανησυχία στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης καθώς αισθάνονται εξαρτημένες από την πληττόμενη από την κρίση Ουκρανία.

«Μια από τις ερωτήσεις μου προς τους Ρώσους ομολόγους μου θα είναι πως αντιμετωπίζουν την παρούσα κατάσταση, ποια είναι τα σχέδιά τους, και πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το σύνθετο ζήτημα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εξαγγελία στην Άγκυρα» δήλωσε ο Maros Sefcovic, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο Π/Θ, Boyko Borisov, στις Βρυξέλλες. Ο Maros Sefcovic σημείωσε επίσης ότι θα υπογραμμίσει στους Ρώσους ότι όλα τα σχέδια στην Ευρώπη, αυτού του μεγέθους, θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το σχέδιο του Π/Θ της Βουλγαρίας είναι να μετατρέψει τη χώρα του σε κόμβο φυσικού αερίου για την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας και γι’ αυτό τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του σχεδίου South Stream.

Η εναλλακτική λύση που πρόσφερε ο Πρόεδρος Πούτιν είναι η κατασκευή ενός αγωγού προς την Τουρκία και από εκεί η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

http://www.businessweek.com/news/2015-01-12/eu-seeks-to-discuss-south-stream-gas-project-with-russia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: