Guardian: Ο Τσίπρας θα κόψει με το τσεκούρι τους δεσμούς των συμφερόντων του διεφθαρμένου κατεστημένου




Του Αθανάσιου Γκαβού, ΚΥΠΕ-CNA

Η προοπτική ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται από τις περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες στη Βρετανία, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί η εφημερίδα Observer, η ανταποκρίτρια της οποίας επισκέφθηκε το αρχηγείο του κόμματος στην Αθήνα. Ο Πάνος Σκουρλέτης δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. «Το μοναδικό ερώτημα είναι με πόση διαφορά», λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος. Όπως προσθέτει, «με βάση δεδομένα και εμπειρικές αποδείξεις πιστεύουμε ότι θα πάρουμε όλο και περισσότερες ψήφους από τους αναποφάσιστους».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η άνοδος των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην πολιτική της συναίνεσης εδώ και δεκαετίες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας «έχει υποσχεθεί να κόψει με τσεκούρι τους δεσμούς των συμφερόντων που έχουν κρατήσει ζωντανό το διεφθαρμένο κατεστημένο της Ελλάδας», ξεκινώντας με τους ολιγάρχες των ΜΜΕ. «Με την οικονομική κρίση το μεγάλο άνοιγμά μας έχει γίνει προς την αποδεκατισμένη μεσαία τάξη. Σε εμάς έχουν βρει μια φωνή», λέει ο κ. Σκουρλέτης.

Κατά τον Observer, εν τη απουσία μιας ανοιχτής εξέγερσης στην Ελλάδα το αντικαθεστωτικό κόμμα θεωρείται ως η καλύτερη μορφή αντίστασης σε πολιτικές που έχουν προκαλέσει ύφεση χειρότερη της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι πολλοί ψηφοφόρου λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ως διαμαρτυρία ενάντια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι γνωρίζοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαλακώσει τους τόνους. Αναφέρεται ενδεικτικά το πρόσφατο άρθρο του στη Handelsblatt και η διαβεβαίωση σε αυτό ότι οι Γερμανοί δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από το ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, προσθέτει ο Observer, αναλυτές λένε ότι θα χρειαστεί μία μεγάλη «κωλοτούμπα» (στα ελληνικά) για να αποφευχθεί μία μετωπική σύγκρουση με τους πιστωτές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 30% αυτών που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ανοιχτά την εγκατάλειψη του ευρώ  και την επιστροφή στη δραχμή. Επικαλούμενη ανθρώπους με γνώση του κόμματος η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας γράφει πως αν ο κ. Τσίπρας ελέγχει το 60% των βουλευτών που είναι πιθανό να εκλεγούν, θα ήταν «τεράστιο επίτευγμα».

Δηλώσεις στην εφημερίδα κάνει και ο Σπύρος Λυκούδης που λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι μπροστά σε δίλημμα, έχοντας να ικανοποιήσει τόσο τους πιστωτές όσο και το κόμμα του. Ο κ. Λυκούδης θεωρεί πως η καλύτερη λύση είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού με συμμετοχή μεταρρυθμιστών που θα βάλουν κάποιους περιορισμούς και θα καταστήσουν πιο εύκολη τη λήψη μέτρων, εκφράζοντας την ευχή Το Ποτάμι και όχι η Χρυσή Αυγή να είναι τρίτο κόμμα. Για τον κ. Τσίπρα σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα λαϊκιστής που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει ότι το κέντρο της πολιτικής έχει μετακινηθεί τόσο πολύ προς τα δεξιά μετά τη Θάτσερ, ώστε αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται ριζοσπαστικά. «Είμαστε πιο ριζοσπάστες μόνο υπό την έννοια ότι έχουμε επηρεαστεί από το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και πιστεύουμε σε έννοιες της συμμετοχικής δημοκρατίας», λέει ο κ. Τσακαλώτος.

Η Telegraph σχολιάζει ότι αν κερδίσει ο κ. Τσίπρας θα έχει θριαμβεύσει με την απλή τακτική του να λέει στους ψηφοφόρους ακριβώς αυτό που  θέλουν να ακούσουν, ότι δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να έχει το ευρώ χωρίς λιτότητα. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές θα είναι απρόθυμοι ιδίως για την ακύρωση μεγάλων τμημάτων του ελληνικού χρέους, επομένως υφίστανται όλες οι συνθήκες για μία σύγκρουση. Όπως σημειώνεται, ο κίνδυνος να κάνουν και οι δύο λάθος υπολογισμούς και να καταλήξουν με αυτό που κανείς τους δε θέλει, την Ελλάδα εκτός ευρώ, είναι υπαρκτός.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι αξιωματούχοι στην ΕΕ εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα γίνει πιο πραγματιστής αν κερδίσει την εξουσία. Επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου των Βρυξελλών στο Reuters που αναφέρουν: «Η ευρωζώνη ασφαλώς θα ήταν διατεθειμένη να κάνει το μέγιστο που μπορεί για να ικανοποιήσει μέρος της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα όρια: μια διαγραφή χρέους είναι μη αποδεκτή. Και η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μεταρρυθμίσεις και οικονομικές βελτιώσεις».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει εξάλλου ότι οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται για ρευστότητα από την ΕΚΤ. Θεωρεί δε ότι ως συμβιβαστική λύση ο κ. Τσίπρας θα ξεχνούσε τα περί διαγραφής χρέους και η τρόικα θα χαμήλωνε τα επιτόκια και θα παρέτεινε τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Ωστόσο, καταλήγει η Telegraph, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι αν η επιλογή ήταν ακύρωση ελληνικού χρέους ή διάσπαση της ευρωζώνης, η ΕΕ θα υποχωρούσε. Από την άλλη πλευρά, αν υποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας «ίσως οι επόμενες μεγάλες διαδηλώσεις στο Σύνταγμα να κατευθύνονται εναντίον του».

Εν τω μεταξύ άρθρο της οικονομικής συντάκτριας Χέδερ Στιούαρτ για λογαριασμό της εφημερίδας Observer επικαλείται ανάλυση βρετανικού οργανισμού που αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητά πιο γενναιόδωρη προσέγγιση στο θέμα του χρέους της από τους πιστωτές της, διότι παρά τα 252 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει η χώρα ως διάσωση από το 2010 μόνο το 10% αυτού του ποσού κατέληξε σε δημόσιες δαπάνες. Τα περισσότερα χρήματα ξανάφυγαν από τη χώρα για την αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκων δανείων. Μεταξύ πολλών άλλων, Βρετανίδα αναλύτρια λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μια συμφωνία σαν αυτή που είχε γίνει με τη Γερμανία το 1953, που προέβλεπε πως δε θα δινόταν πάνω από το 3% των εσόδων από τις εξαγωγές προς εξυπηρέτηση του χρέους.

Το δημοσίευμα επικαλείται και έρευνα του Bloomberg που έδειξε ότι πάνω από τους μισούς ειδικούς είπαν ότι αναμένουν κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές, παρά τον «ηθικό κίνδυνο», με κάποιους από αυτούς να θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση θα ωφελούσε γενικότερα την ευρωζώνη.

Στους Sunday Times μιλά ο Γιάννης Δραγασάκης που χαρακτηρίζει τη συζήτηση περί Grexit ως «ανεύθυνο εκφοβισμό» που έχει χρησιμοποιηθεί για τον εκβιασμό των πολιτών. «Δε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα βγάλουμε γεμισμένο όπλο. Αλλά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, αφού η Ελλάδα και η νέα κυβέρνησή της θα έχει μια νέα εντολή από τους ψηφοφόρους», προσθέτει ο κ. Δραγασάκης. Στο τέλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα προστίθεται μία ακόμα φράση: «Αναγνωρίζουμε ότι έχει γίνει μια δανειακή συμφωνία και θέλουμε να την επαναδιαπραγματευτούμε. Δεν πρόκειται για αλληλοεκβιασμό, πρέπει να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να βρούμε μια αμοιβαία ωφέλιμη λύση».

Στη νεότερη αναφορά του στην Ελλάδα στο ιστολόγιό του για το Channel 4 ο Πολ Μέισον σχολιάζει τις προθέσεις της ΕΚΤ σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση και τις αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο περί ευθύνης κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας για τα χρέη της εκάστοτε χώρας και περί ουσιαστικής εξαίρεσης της Ελλάδας. «Οι απαισιόδοξοι θα δουν τις προθέσεις της ΕΚΤ ως προληπτικό σχέδιο για τη λιγότερο χαοτική διάσπαση του ευρώ».

Όπως εξηγεί, «αν η Ελλάδα μπορεί να κάνει ποσοτική χαλάρωση μόνο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, τότε η Ελλάδα στην ουσία αποκλείεται εκτός ποσοτικής χαλάρωσης». Ο κ. Μέισον συμπεραίνει ότι με τον τρόπο αυτό η πίεση επί της Ελλάδας θα ενισχυθεί κατά πολύ. «Αν η ΕΚΤ αρνηθεί να υποστηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και αν η ΕΚΤ προσπαθήσει να αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό θα εκλαμβανόταν από πολλούς στην Ελλάδα ως η πρώτη βολή σε μια προσπάθεια εξώθησης της Ελλάδας εκτός ευρωζώνης», καταλήγει ο κ. Μέισον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: