Γκραμένα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης




Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει, παρά την τρέχουσα μεταβλητότητα της αγοράς, μία νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ’ ότι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας (SNB) για την κατάργηση του ελάχιστου ορίου ισοτιμίας του φράγκου με το ευρώ, ο κ. Γκραμένα δήλωσε ότι αυτή ελήφθη με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε πιθανόν σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που θα αποδυνάμωναν περαιτέρω το ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η SNB κατάργησε αιφνιδιαστικά το ελάχιστο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, πυροδοτώντας αρχικά μία ανατίμηση ελβετικού νομίσματος έως και κατά 40%. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό και να αναθερμάνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

«Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη θέσπιση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Για τις ελβετικές Αρχές αυτό ήταν μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γνώριζαν ότι αν λαμβάνονταν μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, θα αυξάνονταν η πίεση τόσο πολύ στο ελβετικό φράγκο, ώστε δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το πλαφόν» δήλωσε ο κ. Γκραμένα, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του Eurogroup τον Ιούλιο, στο περιθώριο των εργασιών του Ασιατικού Οικονομικού Φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: