Γιούνκερ: Η Τρόικα ενδέχεται να αλλάξει




Η σύνθεση της Τρόικα που εποπτεύει τα σχέδια διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ενδέχεται να αλλάξει, μετά τη γνωμοδότηση του γενικού συνηγόρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, σε ομιλία του στο Παρίσι, αναφέρει Ian Wishart σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Court Aide Opinion May Ban ECB in Troika, Juncker Says».

Ο γενικός συνήγορος του ΕΔ, Pedro Cruz Villalon, «φαίνεται να επιθυμεί την απαγόρευση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα» δήλωσε ο Jean-Claude Juncker. Μολονότι ο Pedro Cruz Villalon σε μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση, έδωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, τη νομική έγκριση για το πρόγραμμα των Οριστικών Νομισματικών Συναλλαγών της ΕΚΤ, σημείωσε ταυτόχρονα ότι η κεντρική τράπεζα οφείλει να αποφεύγει «κάθε άμεση εμπλοκή στην εποπτεία του προγράμματος χρηματοπιστωτικής συνδρομής που εφαρμόζεται στο ενδιαφερόμενο κράτος». Παρόμοιες μη δεσμευτικές γνωμοδοτήσεις γίνονται αποδεκτές από το ΕΔ στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η Τρόικα, που διαχειρίσθηκε όλες τις διασώσεις από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αποτελείται από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Ο Jean-Claude Juncker δήλωσε επίσης «η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από την Ευρωζώνη, κανείς δεν πρόκειται να την πετάξει έξω από την Ευρωζώνη», όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου προσθέτοντας ότι «δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης». Όπως επεσήμανε «σχετικά με τις εκλογές, οφείλουμε να μην παρεμβαίνουμε στο δημοκρατικό διάλογο της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

http://www.bloomberg.com/news/2015-01-18/court-aide-opinion-may-ban-ecb-in-troika-juncker-says.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: