Γιατί «ξεκλείδωσε» η Ελβετία την ισοτιμία φράγκου-ευρώ




Να ενδυναμώσει τις … άμυνές της, μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, επιδιώκει η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με την απόφασή της να ξεκλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, αναφέρει η Ημερησία (www.imerisia.gr).

Κίνηση την οποία ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Τόμας Τζόρνταν χαρακτήρισε αποτέλεσμα καλά μελετημένης σκέψης και όχι αποτέλεσμα πανικού. Κατά τον ίδιο τα αρνητικά επιτόκια είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα έχει αυξημένα αποτελέσματα για τη χώρα. Εκτίμησε δε ότι το ελβετικό φράγκο θα υποχωρήσει ξανά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η SNB παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος.

Ο κ. Τζόρνταν συμπλήρωσε ότι η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να εισέλθει η οικονομία σε ένα σπιράλ αποπληθωρισμού. Εμφανίστηκε επίσης πεπεισμένος ότι οι τράπεζες δεν θα εφαρμόσουν τα αρνητικά επιτόκια για τους μικρούς πελάτες τους. Για το ζήτημα της σύνδεσης της ισοτιμίας του ευρώ με το φράγκο τόνισε πως όλα είναι θέμα timing. Για πολύ καιρό η πολιτική της ελάχιστης ισοτιμίας ήταν η σωστή, είπε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η SNB ανέφερε: «Πρόσφατα, οι αποκλίσεις στις νομισματικές πολιτικές των μεγάλων νομισματικών περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά, μια τάση που αναμένεται να γίνει πιο έντονη. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου και αυτό με την σειρά του έχει αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο έναντι του δολαρίου. Στις συνθήκες αυτές, η SNB έκρινε ότι η ενίσχυση και η διατήρηση της ελάχιστης ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ δεν είναι πλέον δικαιολογημένη».

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση μπορεί να πυροδοτήθηκε από το υψηλό κόστος των παρεμβάσεων που έκανε η SNB τους τελευταίους μήνες για να διατηρήσει την σύνδεση με το ευρώ. Το ελβετικό φράγκο δέχθηκε πιέσεις τόσο από τις εκροές προς επενδυτικά καταφύγια που προκάλεσε η κρίση στη Ρωσία όσο και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της SNB σχετίζεται με το επικείμενο Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 22/1, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα πιέσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία του ευρώ με τα ξένα νομίσματα. Επομένως οι Ελβετοί ενδέχεται να προχώρησαν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να απελευθερώσουν το νόμισμα τους από τις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση.

Λένε ακόμη ότι με την κίνηση αυτή η Τράπεζα της Ελβετίας δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις, εν όψει της έναρξης του ευρωπαϊκού QE, όπως όλα δείχνουν. Εάν η ισοτιμία ευρώ – φράγκου παρέμενε “κλειδωμένη”, μετά από μια απόφαση για QE στην E.E. θα δινόταν η δυνατότητα να βγουν λεφτά στην πλάτη της ΕΚΤ΄, με trading στο ευρώ έναντι του “κλειδωμένου φράγκου”.

Άλλοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει μαζικές εισροές σε περιουσιακά στοιχεία σε ελβετικό φράγκο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αγορών ομολόγων – το οποίο αναμένεται αργότερο αυτό το μήνα. “Θα ήταν πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί το ελάχιστο επίπεδο” εξηγούν.

“Η απόφαση της SNB σήμερα βαθαίνει το πείραμα της Ελβετίας με την αντισυμβατική νομισματική πολιτική” δηλώνουν αναλυτές της J.P. Morgan, εξηγώντας ότι η SNB ελπίζει ότι αυτό θα αποτρέψει τους επενδυτές από το να βλέπουν το ελβετικό φράγκο ως ασφαλές καταφύγιο και ως εκ τούτου να αποφευχθεί ένα αρνητικό σοκ στην ελβετική οικονομία.

Η Citigroup σημειώνει από την πλευρά της πως η κίνηση της SNB πιθανότατα σηματοδοτεί μια αλλαγή τακτικής στο μείγμα των νομισματικών συνθηκών, με τα χαμηλότερα επιτόκια να αντισταθμίζουν την ανατίμηση.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα της σημερινής απόφαση είναι μια σημαντική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών, με τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις από την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας να υπερβαίνει κατά πολύ την τόνωση από τη μείωση των επιτοκίων. Εάν διατηρηθεί η ανατίμηση, η SNB θα κόψει πιθανότατα τα επιτόκια της ακόμα πιο βαθιά σε αρνητική περιοχή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: