Γυαλιά-καρφιά και αίμα από εθνικιστές Αλβανούς στο Κόσοβο




Συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όταν χιλιάδες υποστηρικτών εθνικιστικού κινήματος, επιχείρησαν να εισβάλουν στο κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης, πετώντας βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις και οδομαχίες, στις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 80 άτομα, εκ των οποίων 50 αστυνομικοί και συνελήφθησαν πάρα πολλά.

Το ενδιαφέρον είναι όμως ο λόγος για τον οποίο ξέσπασαν οι ταραχές. Οι θερμόαιμοι Αλβανοί εθνικιστές, εξοργίστηκαν με την αντίδραση του Σέρβου – μειονοτικού, στο Κόσοβο – υπουργού Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, του οποίου ζήτησε την αποπομπή διότι αποκάλεσε «αγρίους» ομάδα Αλβανών που ζητούσε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επίσκεψη Σέρβων σε μοναστήρι στο Κόσοβο (Γκρατσάνιτσα), λέγοντας ότι ορισμένοι από τους επισκέπτες ήταν «εγκληματίες» (συνήθως αναφέρονται σε άτομα που ενεπλάκησαν στον πόλεμο 1998-1999…).

Είχαν όμως άλλο ένα αίτημα, να εκδιώξει η κυβέρνηση τους Σέρβους από τα ορυχεία της Τρέπσα που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, ουσιαστικά για να προστατεύσει τους Σέρβους, στους οποίους ανήκει το 75%… Η κυβέρνηση του Ίσα Μούσταφα είχε υποσχεθεί προεκλογικά να ανακτήσει τον έλεγχο, άλλαξε όμως τη στάση της μετά από σερβική διεθνή παρέμβαση.

Απόπειρα ανάληψης της εξουσίας δια της βίας οι διαδηλώσεις στην Πρίστινα, τόνισαν ο πρωθυπουργός Ι. Μουστάφα και ο αναπληρωτής του, Χ. Θάτσι

Ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα και Χασίμ Θάτσι, εκτίμησαν ότι οι διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στην Πρίστινα συνιστούν επίθεση στους θεσμούς του Κοσόβου και απόπειρα ανάληψης της εξουσίας δια της βίας.

Ο κ. Μουστάφα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου με αφορμή τις ταραχές που ξέσπασαν χθες στην Πρίστινα στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, τόνισε ότι η άνοδος στην εξουσία επιτυγχάνεται με ψήφους και όχι με βία στους δρόμους.

“Όποιος, από τους πιθανούς επενδυτές βλέπει την Πρίστινα έτσι, θα τρέξει μακριά από το Κόσοβο”, είπε ο κ. Μουστάφα, ο οποίος ευχαρίστησε την αστυνομία για τον επαγγελματισμό που επέδειξε και ζήτησε ανοχή και ανεκτικότητα μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο και χθες το αντιπολιτευόμενο κίνημα “Αυτοδιάθεση” και οργανώσεις πολιτών, που ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα, να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων “Τρέπτσα”.

Οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν κορύφωση κύματος οργής, που πυροδότησε τις τελευταίες εβδομάδες η δήλωση του Σέρβου υπουργού της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο οποίος χαρακτήρισε “βάρβαρους” τους Αλβανούς διαδηλωτές οι οποίοι στις 6 Ιανουαρίου εμπόδισαν τη διέλευση λεωφορείων, στα οποία επέβαιναν Σέρβοι εκτοπισμένοι από το Κόσοβο που ήθελαν να επισκεφθούν ορθόδοξο ναό στην Τζακόβιτσα.

Στη χθεσινή διαδήλωση συμμετείχαν και άλλα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, η “Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου”, του πρώην πρωθυπουργού, Ραμούς Χαραντινάι και η “Πρωτοβουλία για το Κόσοβο”, του Φατμίρ Λιμάι.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν θα ικανοποιήσει ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, αν θα αντικαταστήσει δηλαδή τον υπουργό για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είπε ότι ο λόγος των διαμαρτυριων δεν είναι ούτε ο Γιαμπλάνοβιτς, ούτε τα ορυχεία “Τρέπτσα”, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές ζητούσαν σήμερα την ανατροπή της κυβέρνησης και όχι του υπουργού.

“Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη”, υπογράμμισε ο κ. Μουστάφα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα του Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς είναι μόνο πρόσχημα για προσχεδιασμένο σενάριο.

“Σήμερα (χθες) καταστράφηκαν πλατείες στο κέντρο της Πρίστινας κι αυτό είναι απαράδεκτο, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν γι αυτές με τον ιδρώτα τους”, είπε ο κ. Μουστάφα, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα δήμαρχος της πρωτεύουσας του Κοσόβου.

Ο αναπληρωτης πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι τόνισε ότι χθες τα αντιπολιτευόμενα κόμματα επιχείρησαν να αναλάβουν την εξουσία δια της βίας.

Οι εικόνες από την Πρίστινα που προβάλλονται σε όλο τον κόσμο είναι πολύ άσχημες για το Κόσοβο και ζημιώνουν το Κόσοβο από κάθε άποψη. Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα εκλογικά αποτελέσματα και ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει δικαίωμα να δίνει τελεσίγραφα στην αστυνομία, είπε ο κ. Θάτσι, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση με δημοκρατικό τρόπο να ζητήσει, εντός των θεσμών, επίλυση των προβλημάτων και όχι στο δρόμο.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, εκτίμησε ότι το σημερινό χάος και η βία στους δρόμους της Πρίστινας είναι εντελώς απαράδεκτα και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και αποκατάσταση της τάξης στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης.

Η κ. Γιαχγιάγκα κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, να ξεκινήσουν διάλογο και να βρουν κοινή γλώσσα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ώστε να σταματήσει η βία στους δρόμους.

“Ζητώ επίσης, από τους πολιτικούς ηγέτες, να αποστασιοποιηθούν από τη βία που ζημιώνει το Κόσοβο”, υπογράμμισε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη βία σε βάρος αστυνομικών και την καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

“Η διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από ευθύνη και η σημερινή βία στην Πρίστινα διαταράσσει την τάξη, τον νόμο και την ασφάλεια των πολιτών”, υπογράμμισε.

Διεθνή ΜΜΕ προβάλλουν εικόνες από τις συγκρούσεις, μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Πρίστινα, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές από το 2008, όταν το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πενήντα έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πάνω εκατό άτομα προσήχθησαν

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες σήμερα στην Πρίστινα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης που διοργάνωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις πολιτών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κοσόβου, Σπεντ Ματζούνι, δήλωσε ότι τραυματίστηκαν 56 αστυνομικοί και ότι μέχρι τώρα προσήχθησαν πάνω από 100 άτομα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να απωθήσουν διαδηλωτές, που επιχείρησαν να απομακρύνουν σιδερένιο φράχτη, που είχε τοποθετηθεί για λόγους ασφάλειας γύρω από το κτίριο της κυβέρνησης, μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην Πρίστινα. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

“Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και ένας φέρει τραύματα στο χέρι. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν στο σώμα”, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Κοσόβου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον γενικό εισαγγελέα, Σούλα Χότζα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν συγκεκριμένες ομάδες δεν ακολούθησαν την ειρηνική διαδήλωση, αλλά άρχισαν να διαταράσσουν την τάξη και την δημόσια ασφάλεια.

Η αστυνομία, είπε, αντέδρασε, όπως κάνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις και βάσει σχεδίου που καταρτίζεται για τέτοιες περιπτώσεις. Η αστυνομία ενήργησε σύμφωνα με τη νόμιμη εντολή για τη διαφύλαξη της ασφάλειας, πρόσθεσε.

Συμμετέχοντες στη διαδήλωση πέταξαν στους αστυνομικούς πέτρες και βόμβες μολότοφ και εκείνοι με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησαν να τους απομακρύνουν.

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν αντιπολιτευόμενα κόμματα και οργανώσεις πολιτών, που ζητούν από τον πρωθυπουργό, Ίσα Μουστάφα να απομακρύνει τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για την Επιστροφή των Προσφύγων και τις Κοινότητες, Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς και την υιοθέτηση νόμου για την κρατικοποίηση των ορυχείων “Τρέπτσα”.

Τα ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες καταστροφής από το κέντρο της Πρίστινας με πυρπολημένα οχήματα, φθορές σε κτίρια και πέτρες παντού,

Ο εκπρόσωπος τύπου του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε, στον τηλεοπτικό σταθμό TV Koha Vision, ότι με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι αστυνομικοί και διαδηλωτές και ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Πρίστινας, μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο δήμαρχος Πρίστινας, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση”, Σπεντ Αχμέτι, ο οποίος αμέσως αφέθηκε ελεύθερος.

Το Κίνημα “Αυτοδιάθεση”, ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ προς τους διαδηλωτές, με πλαστικές σφαίρες και ότι τραυματίστηκε το στέλεχός του, Βαλόν Χότι.

Ο βουλευτής της “Αυτοδιάθεσης”, Μίτχατ Ούκα, δήλωσε ότι τραυματίστηκαν βουλευτές και μέλη του κινήματος και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κοσόβου “δικτατορικό καθεστώς αστυνομοκρατίας”.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, όπως και το δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά δεν ανέχεται να τίθενται σε κίνδυνο οι θεσμοί, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία και το κράτος.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τις απειλές των διοργανωτών της διαμαρτυρίας και τη χειραγώγηση μαθητών που συμμετείχαν στη διαδήλωση και ζήτησε να επικρατήσει μετριοπάθεια και ανοχή.

Ταυτόχρονα, καταδίκασε τη βία εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι, όπως τόνισε, επέδειξαν επαγγελματισμό.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου εξέφρασε ετοιμότητα να συνεργαστεί όλους τους πολιτικούς φορείς, με την κοινωνία των πολιτών και διάφορες ομάδες, ώστε τα αιτήματα των πολιτών να διευθετηθούν μέσω της νομικής οδού σε αρμονία με το Σύνταγμα.

Κ.Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: